Annons
Annons

AF: ”Unga bör flytta från landsbygden”

Publicerad 14 februari 2014, kl 15:31

När industrijobben försvinner från landsbygden är det bättre att unga flyttar till större städer än att de stannar kvar och riskerar arbetslöshet. Det säger Arbetsförmedlingens tf chef Clas Olsson till SVT.

I veckan meddelade den finländska ståljätten Outokumpu att de lägger ner verksamheten på stålverket Kloster i Långshyttan utanför Hedemora. Nedläggningar på samhällen med få invånare, i Långshyttans fall cirka 1 700, får självklart stora konsekvenser för hela orten. Men i stället för att bo kvar där man växt upp och hoppas på bättre tider, menar Clas Olsson att man bör flytta på sig.

- Det viktigaste man kan göra är att uppmuntra den unga generationen på de här orterna att utbilda sig och söka sig därifrån, säger han till SVT:s Rakt på.

- Sitter man och väntar på industrijobben på en bruksort kommer man många gånger att bli besviken.

Olsson får medhåll från chefen för Institutet för Näringslivsforskning, professor Magnus Henrekson. Han säger att urbaniseringen inte bara är bra för arbetslösa ungdomar utan dessutom är fantastisk för miljön.

- En människa som bor i en storstad gör av med otroligt mycket mindre energi, mycket mindre transportkostnader, rör sig mycket mer eftersom man går mycket mer. Man kan inte ta bilen hela tiden. Logistik och allting sådant blir effektivare, avlopp, vatten, allting. Så för jorden är det en lösning, säger Magnus Henrekson till SVT.

Henrekson jämför Sverige med Tyskland, som trots en mindre yta än Sveriges men med 80 miljoner invånare, ändå har en avbefolkad landsbygd. Att alla Sveriges landsdelar ska kunna leva är osannolikt.

- Frågan är bara hur lång tid det tar, säger Magnus Henrekson.

Trots Clas Olssons negativa siande för glesbygden, menar han att det ändå finns undantag. Uppsvinget för gruvnäringen har lett till att utvecklingen i Norrbottens län till och med varit bättre än i övriga landet, säger Olsson.

- Men den långsiktiga utvecklingen är ändå mot urbanisering. Det tycks ju vara väldigt svårt att häva den permanent, säger han.

Kommentarer

Det viktigaste man kan göra är att uppmuntra den unga generationen på de här orterna att utbilda sig och söka sig därifrån, säger Clas Olsson. Det måste kännas konstigt när samtidigt TV går ut med beskedet att det är stört omöjligt för en akademiskt utbildad person med anställning i Stockholm att få annan bostad än en "soffa i vardagsrummet" hos en vänlig person.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-03-07. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.