Annons
 • Foto: Philipimage/Colourbox

Äldre anställda är friskare

Publicerad 10 mars 2017, kl 12:09

Är du 55 plus och känner dig sidsteppad på jobbet? Sträck på dig! Din arbetsgivare borde faktiskt vara väldigt tacksam för att just du är där, också därför att du sannolikt har färre sjukdagar än dina yngre kollegor.

Även om åldersdiskriminering är förbjuden finns många fördomar om äldre vilket också kan få följder för hur man blir sedd och satsad på i arbetslivet.

I höstas presenterades en stor brittisk studie som slog hål på en del av dessa fördomar. Den visade exempelvis att äldre är lika positiva till och glada över sitt arbete som yngre, att ju äldre man är desto mer jobbar man för att hålla sig i form och att viljan att trappa ned sjunker med stigande ålder. När det gäller viljan att lära nytt och utforska nya möjligheter fann forskarna ingen betydelsefull ålderskillnad.

Läs mer: Anställdas ålder oviktig

Nu visar en ny svensk undersökning, gjord av branschorganisationen Sveriges Företagshälsor, också att ju äldre vi blir, desto färre sjukdagar har vi.

Medan 18 procent av deltagarna i åldern upp till 30 år i undersökningen inte tror att de kommer att ha någon sjukdag alls under det närmaste året tror 42 procent av de som är 55 år och äldre samma sak.

Läs mer: Lättare för 50+ att få jobb

Visserligen bygger alltså studien på de 10 000 deltagarnas egen uppskattning om hur många sjukdagar de kommer att ha under det närmaste året.

Men att 55-plussarna har färre sjukdagar stöds också av annan statistik, påpekar Peter Munck af Rosenschöld, vd på Sveriges Företagshälsor, till tidningen Du & Jobbet.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.