Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Äldre anställda kostar mer

Publicerad 14 oktober 1998, kl 12:00
Äldre anställda kostar mer

Det är avsevärt dyrare att anställa äldre personer än yngre – på grund av de högre avgifterna för tilläggspensionen ITP.
I värsta fall kan arbetsgivarens avgifter bli större än själva lönen.


Avtalet om ITP innebär att alla privatanställda tjänstemän ska få minst 10 procent av sin slutlön i tilläggspension. Varje arbetsgivare med kollektivavtal betalar varje månad ITP-en avgift som ska räcka till den framtida pensionen.
Avgiftens storlek varierar kraftigt - mellan 0 och 100 procent av lönen.
Ofta känner inte arbetsgivarna till avgiftens storlek. Exakt hur stor den blir för varje individ kan bara räknas ut av experterna på försäkringsbolaget SPP, som förvaltar ITP-pengarna.
-Det beror på åldern, lönenivån och hur stora pensionsavgifter som tidigare betalats för den aktuella personen, säger Tomas Jürisoo på SPP.
Om personen omfattats av en pensionsplan tidigare och haft hög lön så har stora avgifter avsatts. Om han nu får en lägre lön så skulle det kunna innebära att den nye arbetsgivaren kommer undan med en mycket låg ITP-avgift. Minimum är en riskpremie på 0,45 procent av lönen.
-Men oftast är det tvärtom, att man har höjt sin lön under livet. Även om man inte gör karriär, så har man kanske varit arbetslös, LO-ansluten, eller kommunalanställd innan man kommit in i ITP-planen. Då kan den nye arbetsgivaren åka på en jättehög avgift.
Tomas Jürisoo råder arbetsgivare som står i begrepp att anställa att alltid först begära en kostnadsfri pensionskalkyl från SPP – för att undvika chocker.
-En 60-åring som fått lönen fördubblad till cirka 20 basbelopp (750 000 kr/år) skulle kunna få en ITP-avgift på 100 procent av lönen.

Chansen att få jobb minskar
Om arbetsgivare rådfrågar SPP om flera arbetsökande, så blir resultatet i regel en rekommendation att anställa den yngre, vilket Tomas Jürisoo tycker är ett dilemma. Att möjligheten att få jobb påverkas negativt av åldern är en olycklig följd av ITP-reglerna.
-En lösning är att systemet ändras så att man inte längre har en garanterad pensionsnivå, utan att det bygger enbart på de premier (avgifter) som sätts av. En sådan övergång från ett förmånsbaserat till ett premiebaserat system diskuterar ju parterna nu.
-En annan lösning, som inte diskuterats, är att man har kvar den garanterade pensionsförmånen, men att avgifterna jämnas ut. Det innebär att arbetsgivarna delar på kostnaderna solidariskt.
Idag är avgifterna olika även för personer i samma ålder - beroende på bakgrund och lön.
-Om man ska anställa en 55-åring så varierar ITP-avgiften mellan 4 och 10 procent om man tjänar under 7,5 basbelopp. För dem med högre löner kan ITP-kostnaden bli runt 25 procent, säger Jürisoo.

DAG BREMBERG© SIF-tidningen 1998

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.