Annons
Annons
 • Snart har du rätt till studiemedel upp till att du är 60 år. Foto: Jessica Gow / TT

Äldre får rätt att plugga längre

Publicerad 30 september 2020, kl 16:03

Senast 2022 ska även äldre, upp till 60 år, kunna plugga med studiemedel enligt regeringens förslag i höstbudgeten. Det är bra, men ändå inte nog, anser Unionen som också vill se en höjd bidragsdel.

Om man vill studera vid en högskola eller ett universitet kan man vid heltidsstudier i dag få bidrag och lån från CSN, Centrala studiestödsnämnden, i högst sex år.

Men redan när man fyller 47 börjar antalet veckor som man har rätt att låna pengar successivt minska och när man är äldre än 56 får man varken bidrag eller lån.

Med ambitionen att fler äldre ska få möjlighet att vidareutbilda sig i arbetslivet har nu regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslagit att åldersgränsen för studiemedel ska höjas till 60 år. Det samtidigt som man ska vara 51 innan nedtrappningen i rätten att låna börjar.

Enligt förslaget ska också reglerna för när studielånen ska vara återbetalda höjas från 60 till 64 år.

De höjda åldersgränserna, som ska börja gälla senast 2022, beräknas kosta 119 miljoner kronor per år.

Förslaget ligger i linje med vad Unionen länge har förespråkat.

– Det här är ett steg i rätt riktning. Och en ytterligare sak som är bra med förslaget är att det ger möjlighet till extra studiemedelsveckor av arbetsmarknadsskäl, så att man kan få studiemedel i två terminer till, säger Jesper Lundholm, utredare på Unionen.

– Men om det här ska göra skillnad i praktiken, så att det ger fler möjlighet att finansiera studier, behöver villkoren vad gäller studiemedel och liknande också anpassas efter yrkesverksammas levnadsomkostnader. Och då behöver också exempelvis bidraget, som i dag är på ungefär 3 500 kronor, höjas.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  Fackets lättnad efter regeringens besked

  Efter irritation, frustration och en del oro, kom igår en ljusglimt för Cementas anställda på Gotland. Regeringen förlänger företagets kalkbrytning.
  – Det ger oss ett andrum, säger Roger Lehrberg, fackklubbsordförande.

 • Läs även...

  Arbetsgivare kan kräva vaccinering

  Den som vägrar vaccin kan ratas vid jobbrekryteringar. Arbetsgivarsidan ser inget juridiskt hinder för att kräva vaccinering när du söker nytt jobb. Men facket varnar för att ovaccinerade riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.

 • Läs även...

  M och KD vill sänka taket i a-kassan

  Enkäten med riksdagspartierna gjordes före coronakrisen.

  Partierna har helt olika syn på a-kassan. Vissa anser att en låg a-kassa ökar viljan att söka jobb, andra tycker att ersättningen måste höjas för att förbättra tryggheten för dem som drabbas av arbetslöshet.

 • Läs även...

  Chimey bytte karriär – blev lama

  Att vara buddistpräst och kvinna är väldigt ovanligt i Sverige. När Victoria Chimey Victoré ville ägna sig åt buddismen på heltid sadlade hon om till lama – och gick med i facket.

 • Läs även...

  Ledarskapskurs ger inte bättre chefer

  Många chefer går på kurs för att bli bättre ledare. Men nu ifrågasätter forskare nyttan och menar att det saknas bevis för att ledarskapskurser ökar chefens kompetens.

 • Läs även...

  Drabbad bransch ser ljusning

  Det ljusnar för evenemangsnäringen, en bransch som drabbades hårt av restriktioner under den pågående pandemin. Men lättnaderna är inte tillräckliga – än är det långt kvar till normala nivåer, enligt företrädare för branschen.