Annons
 • Under måndagsmorgonen pyntades betonglejonen på Drottninggatan av blommor. Foto: Anders Wiklund / TT

”Alla har behov av att prata om det som hänt”

Publicerad 10 april 2017, kl 11:12

Under måndagen återvände många till sina arbetsplatser kring Drottninggatan. Hur hanterar företagen medarbetarnas oro och vilken krisberedskap finns?

Företaget Kivra, som hanterar digital post från företaget och myndigheter, ligger på Drottninggatan i det område som spärrades av efter det misstänkta terrordådet i fredags.

Strax efter attentatet samlades personalen snabbt för en genomgång.

–Vi har sedan tidigare en utarbetad krishanteringsplan som vi följde. Först och främst kontrollerades att alla våra 43 medarbetare var säkra. De som fanns på plats i lokalerna bockades av och de kollegor som befann sig utanför kontoret ringdes upp. Enligt planen gick vi också igenom vilka alternativa utrymningsvägar som fanns. Vi säkrade också våra lokaler och försökte förhålla oss källkritiska till all information som kom, säger Henrik Höglin, kommunikationschef på Kivra.

På måndagsmorgonen samlades hela personalen för en sedvanlig frukost där den kommande veckans arbete planeras.

– I dag blev mötet naturligtvis annorlunda och mycket mer känslosamt än annars. Alla är berörda och tagna av händelsen och hade behov av att tala om det som hänt. Vissa av våra anställda hade också befunnit sig på attentatsplatsen strax innan och någon känner personer som jobbar på Åhléns, berättar Henrik Höglin.

Han framhåller också att Kivras ledningsgrupp samtidigt informerat om att den fanns tillgänglig för stöd för de anställda.

– Vi undersöker också om det finns möjlighet till kvalificerad hjälp från vårt försäkringsbolag, säger Henrik Höglin.

Sammanfattningsvis konstaterar han att krishanteringen så här långt skett smidigt och gått enligt planerna.

– På måndagsmötet pratade vi också om vikten av att låta arbetet i veckan rulla på som vanligt trots det hemska som har hänt, framhåller Henrik Höglin.

Ett annat företag som har kontor på Drottninggatan är konsultbolaget Infodata IT. Under fredagseftermiddagen hade företaget två anställda på plats.

– Vi är ett konsultbolag, så de flesta av våra anställda arbetar ute hos kunder. Men för de två som var på Drottninggatan blev det förstås väldigt rörigt. Vårt kontor ligger inte i gatuplan, men de fick stanna på kontoret länge, säger Tomas Qviberg, vd för Infodata IT.

Han fick dessutom ordna hotellplatser för ytterligare två konsulter som inte bor i Stockholm.

– I det läget var det oklart om de skulle kunna ta sig hem med tåg, så då gällde det att säkra sängplatser för natten.

Under helgen har företaget haft kontinuerlig kontakt med sina anställda och under måndagen kommer de ha ett möte där den som vill prata av sig får möjlighet att göra det.

– Då kommer vi att se över om någon behöver ytterligare stöd.

Klockan 12 i dag hölls en nationell minnesstund och tyst minut för offren vid fredagens attack. Fram till dess flaggade Regeringskansliet på halv stång. Efter den tysta minuten hissades flaggan i topp.

Gertrud Dahlberg
[email protected]

David Österberg
[email protected]

 
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här får du jobba när du vill

  Det finns inget självändamål med att jobba 9–17. Det viktiga är att man når resultat – inte när det sker. Det insåg man på Invise. Här bestämmer du själv när du vill arbeta.

 • Läs även...

  Tufft jobba fackligt i bemanningsbranschen

  I början av sommaren fick Tashmina Berdini pris för sitt arbete med att få igång en facklig verksamhet på Academic Work Consulting. I dag är risken stor att klubben hon var med att starta läggs ned.

 • Läs även...

  ”Mångfald ger bättre lönsamhet”

  Det är lönsamt för ett företag att arbeta med mångfald. Och det går att göra det utan att kartlägga personalens sexuella läggning.

 • Läs även...

  Alla har en del i mobbning på jobbet

  De flesta av oss skulle nog svara nej på frågan om vi någon gång mobbat en kollega. Men alla på en arbetsplats är potentiella deltagare i en mobbningsprocess.

 • Läs även...

  Varför blir chefer destruktiva?

  Alla usla chefer är inte psykopater från början. En del blir monsterchefer på grund av sin arbetsmiljö. Nu ska forskare luska ut hur man kan förhindra ledare från att hänge sig åt maktfullkomlighet och destruktivt beteende.

 • Läs även...

  Var fjärde känner olust av jobbet

  Allt färre anställda hoppar med ett skutt ur sin säng för att välkomna den nya arbetsdagen med ett brett leende. Var fjärde anställd känner tvärtom obehag inför att gå till jobbet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.