• Kryptering är inget nytt, redan Julius Caesar använde sig av ett krypterat alfabet. Foto: Shutterstock

Allt du behöver veta om kryptering

Publicerad 9 juni 2017, kl 10:12

I alla tider har människan haft behov av att ha hemligheter. I dagens digitala värld använder vi kryptering. Ett krypterat meddelande ser ut som mumbojumbo för alla som inte har nyckeln som låser upp det.

CAESARKRYPTO
Under romerska rikets glansdagar använde Julius Caesar kryptering i brev till sina fältherrar. Det byggde på att alfabetet förskjuts. A skrevs som E, B skrevs som F, C skrevs som G, och så vidare.

ENIGMA
När radiotrafiken ökade på 1900-talet blev det viktigt att kunna sända hemliga meddelanden. Det var bökigt att kryptera och dekryptera. Det blev lättare när Arthur Scherbius uppfann en kryptomaskin, Enigma. Med den gick det snabbt att göra ett oläsbart meddelande läsbart.

LÄSBAR E-POST
E-post är inte så hemlig som man kan tro. Både e-post och internetleverantören kan se dina brev. Använder du jobbmejlen kan även arbetsgivaren se dem.

PRETTY GOOD PRIVACY
Den vanligaste krypteringstekniken kallas PGP och skapades av amerikanen Philip Zimmerman. Han blev upprörd när myndigheterna ville ha rätt att ta sig in i alla krypteringsprodukter, så han byggde PGP med öppen källkod, skrev ner den och tryckte den som bok. Då skyddas den av tryckfriheten.

För att skicka meddelanden med PGP måste båda parter ha programmet installerat. Texten skrivs och krypteras med mottagarens nyckel till bokstäver utan synbar ordning och klistras in i ett mejl. Mottagaren dekrypterar meddelandet med sin nyckel.

Läs mer: Fler och mer avancerade brott via nätet

TRUECRYPT
För att kryptera en fil måste du använda ett program som Truecrypt. Det skapar ett virtuellt kassaskåp där du kan lägga filer. Bara den som har rätt lösenord kan öppna skåpet.

FLERA MEDIER använder sig av krypteringstjänster på sina hemsidor för att tipsare ska kunna lämna uppgifter helt anonymt.

APP-KRYPTERING
Flera chattappar har inbyggd kryptering. Den senaste versionen av Whatsapp har till exempel automatisk kryptering av alla meddelanden.

Facebooks Messenger har en krypteringsfunktion. För att skicka krypterade meddelanden trycker man på ”hemlig”. Det går även att ställa en timer som raderar meddelandet efter en viss tid.

EDWARD SNOWDEN
Den som vill chatta som Edward Snowden kan ladda ner appen Signal. Även den skickar krypterade meddelanden mellan enheter.

UNDER RADARN
Regeringen utreder om brottsbekämpande myndigheter ska få använda hemlig dataavläsning, att spionprogram placeras i misstänkta brottslingars datorer. Programmet kan läsa meddelanden innan de krypteras.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.