Annons
Annons
 • Måste jag anmäla vab? Hur får jag ersättning? kan jag vabba barn över tolv år? Kollega har svaren på dina frågor om vab. Foto: Claudio Bresciani/TT

Allt du behöver veta om vab

Publicerad 3 februari 2020, kl 07:00

Influensa och kräksjuka. Snoriga näsor och hostiga nätter. Vabruari är skräckmånaden för många föräldrar. Men lugn, Kollega har svaren på alla dina frågor om vab.

Det är mer regel än undantag att barn blir sjuka, särskilt under vintern då virus och baciller härjar skoningslöst. Under 2019 betalade Försäkringskassan ut drygt 963 000 dagar för vård av sjukt barn under februari som är den månaden då sjukdagarna brukar peaka.

Att få ihop ekvationen barn och jobb den här perioden kan kännas som en omöjlig uppgift. Är ni två föräldrar så finns ju alltid möjligheten att dela på vabben. Men verkligheten ser annorlunda ut. Fortfarande är det majoriteten kvinnor som drar det tyngsta lasset när det kommer till att stanna hemma med krassliga ungar.

Vab leder inte bara till sömnbrist utan också för många jobbångest. Vem gör mina arbetsuppgifter när jag är hemma?

Men att vabba är också en fantastisk förmån, det kan vara bra att påminna sig om under vabruari. Det är föräldrars rättighet, enligt föräldraledighetslagen, att kunna stanna hemma från jobbet med sina sjuklingar. Och det är chefens uppgift, inte din, att se till att jobbhögen på skrivbordet inte växer när du vabbar.

Din skyldighet är att anmäla till arbetsgivaren att du ska vabba. Och att du inte ska begära ersättning från Försäkringskassan om du vobbar.

När får jag vabba?

Du har rätt till ersättning för vård av barn (vab), eller tillfällig föräldrapenning som det också kallas, om du måste stanna hemma från jobbet för att ta hand om ditt sjuka barn som ännu inte fyllt 12 år. (I vissa fall kan du även vabba äldre barn, läs mer nedan.)

Du kan också begära ersättning om du behöver följa med barnet till exempel till vårdcentralen eller tandläkaren. Eller om den som är hemma med barnet blir sjukt.

Hur ansöker jag om ersättning?

När barnet är friskt igen kan du ansöka om erästtning för de dagar du stannat hemma från jobbet eller avstått a-kassa. Det gör du enklast genom att logga in på mina sidor på Försäkringskassan. Där kan du med hjälp av Kassakollen räkna ut hur mycket pengar du får. Sedan 2019 behöver du inte anmäla första dagen som barnet är sjukt. Men kom ihåg, detta måste göras senast 90 dagar från första sjukdagen.

Du kan få ersättning för max 120 dagar per år och barn, om ni är fler som vabbar kan ni dela på dagarna.

Måste jag lämna in läkarintyg till Försäkringskassan och arbetsgivaren när jag vabbar?

För barn under 12 år behövs inget läkarintyg första sjukveckan. Det är du som förälder som bedömer om barnet inte kan gå till förskolan eller skolan. Från dag åtta vill Försäkringskassan ha ett intyg. Arbetsgivaren har däremot ingen rätt att kräva det, men du är skyldig att meddela jobbet att du ska vabba.

Kan jag dela på en vabdag med min partner?

Föräldraförsäkringen är väldigt flexibel i det avseendet och ni kan avlösa varandra och vabba 75, 50, 25 eller 12,5 procent av dagen. Ni kan alltså dela på dagen eller ta varannan dag.

I dag är det fortfarande majoriteten, drygt 60 procent, kvinnor som står för vabbandet. Det påverkar inte bara ekonomin negativt i stunden utan även löneutvecklingen och pensionen på längre sikt.

Kan farfar vabba?

Ja. En släkting eller kompis kan också vabba och få ersättning. Det förutsätter att personen jobbar och går miste om lön. Men först måste man kontakta Försäkringskassan så att ett samband mellan barnet och den som ska vabba kan registreras, därefter får den anhöriga fylla i en blankett.

Kan jag vobba och vabba samtidigt?

Nej. Vabba har du alltid rätt att göra. Att vobba är däremot ingen rättighet, eller någon skyldighet. En chef kan inte kräva att du jobbar hemma med sjuka barn. Vill och kan du göra det måste du stämma av med arbetsgivaren att det är okej. Var tydlig gentemot arbetsgivaren om du vabbar eller vobbar. Vabbar du så är det Försäkringskassan som betalar ersättning, vobbar du ska du få lön från arbetsgivaren.

Läs mer: 7 tips på hur du jobbar hemma med sjuka barn

Min chef säger att jag inte får vabba just nu när det är så mycket på jobbet. Kan hen göra så?

Nej, så får det inte gå till. En chef får inte lägga sig i om och hur mycket du vabbar och inte heller kräva intyg, oavsett hur många dagar du är hemma med ditt barn. Det kan röra sig om ett brott mot föräldraledighetslagen och även diskrimineringslagen och kan leda till att arbetsgivaren får betala skadestånd.

Läs mer: Chefen gnällde varje gång Jonas vabbade

Får jag vabba min tonåring?

Äldre barn blir sällan sjuka lika ofta och när de blir det, kan och vill de ofta klara sig själva. Det är några anledningar till att uttaget av vab minskar rejält från 12-årsåldern. En annan förklaring kan också vara att många inte känner till att det är möjligt att vabba 12-16 åringar.

– Vabbandet går ner mycket för barn i 11- till 12-årsåldern. Försäkringskassan har ingen utvärdering som visar på att det skulle bero på okunskap bland föräldrarna även om jag skulle kunna tror att det är så, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Så svaret på frågan om din 13-åring ska vara ensam hemma är, nej inte nödvändigtvis. Du kan vabba barn mellan 12 och 16 år men då krävs ett läkarintyg från dag ett. Det är doktorn, inte du som avgör om barnet behöver tillsyn av en vuxen.

För ungdomar mellan 16 och 18 år kan ersättning beviljas om denne omfattas av LSS, lagen som stöd och service till vissa funktionshindrade.

Läs mer: Vabba stora barn?

Verktyg vid vab

På Försäkringskassans hemsida och om du loggar in på ”Mina sidor” kan du läsa mer om vad som gäller vid vab. Där kan du räkna ut din ersättning, se vilka undantag som finns och få svar på andra vanliga frågor som rör tillfällig föräldrapenning.

På ”Mina sidor” hittar du också vab-kalendern, där du och/eller den andra föräldern kan ha koll på när och hur mycket ni har vabbat.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen kräver löneutfyllnad vid vab

  Alla anställda ska ha 90 procent av lönen vid vab. Det är ett av Unionens krav i årets avtalsrörelse för att få till ett jämnare uttag mellan kvinnor och män. Men motståndet från arbetsgivarna är stort.

 • Läs även...

  Utslagen tand räknas inte som arbetsskada

  Den skatterevisor som slog ut en tand när han spelade hockey under friskvårdstimmen har inte rätt till ersättning för arbetsskada. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast och går därmed på Försäkringskassans linje.

 • Läs även...

  Sjukskrivna riskerar att hamna i kläm

  Korta tiden för att överklaga myndighetsbeslut från två månader till tre veckor. Det föreslår en utredning om socialförsäkringen. En mycket dålig idé anser TCO, som i sitt remissvar menar att det är de sjukskrivna som hamnar i kläm.

 • Läs även...

  Chefen gnällde varje gång Jonas vabbade

  När Jonas vabbade som mest var han inte på jobbet en hel arbetsvecka under fyra månader. När han skulle ringa jobbet och säga att det var dags igen var chefen allt annat än nöjd.

 • Läs även...

  Många föräldradagar tas aldrig ut

  Drygt 3,7 miljoner. Så många föräldrapenningdagar har brunnit inne för föräldrar sedan 2010. Det framgår av statistik från Försäkringskassan.

 • Läs även...

  Kvinnor oftare sjukskrivna

  Kvinnor med psykisk ohälsa sjukskrivs 30 procent mer än män, trots att läkaren gjort samma bedömning av arbetsförmågan. Det visar en rapport från Riksrevisionen.

 • Läs även...

  "Viktigt att reglera sextrakasserier i avtal"

  Unionen ser positivt på ta upp skyldigheter om aktivt arbete för att förebygga sextrakasserier till förhandling om kollektivavtal. Men först måste diskrimineringslagen ändras.

 • Läs även...

  Efter vab kommer vaf - vård av förälder

  När barnen äntligen börjat reda sig själva och du tänker satsa helhjärtat på jobbet kommer nästa barriär i din karriär – skruttiga föräldrar som behöver din hjälp. Vaf, vård av förälder, påverkar dock inte din inkomst lika mycket som vab.

 • Läs även...

  1 av 10 kvinnor får frågor om graviditet

  Betydligt fler kvinnor än män upplever att de har fått kränkande frågor under en anställningsintervju. Men kvinnor och män får olika slags nedsättande frågor – kvinnor främst om graviditet och män om sjukdom, visar en ny studie.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.