• Foto: TT

Allt fler fastnar i arbetslöshet

Publicerad 5 maj 2014, kl 15:28

Antalet arbetslösa som står långt från arbetsmarknaden har ökat kraftigt visar årets arbetsmarknadsrapport. Praktikplatser och utbildningar har inte haft önskad effekt.

På fem år har antalet arbetslösa som har extra knepigt att få jobb fördubblats och i dag räknas 250 000 tillhöra den grupp som Arbetsförmedlingen i sin rapport kallar utsatta. Dit räknas personer utan gymnasieutbildning, äldre, utlandsfödda och personer med nedsatt arbetsförmåga på grund på funktionsnedsättning.

- Det är delvis en effekt av lågkonjunkturen. Forskning visar att de här grupperna blir kvar i arbetslöshet även efter att konjunkturen svängt, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på centralorganisationen TCO.

Ju längre arbetslöshet desto svårare blir det att hitta jobb. Det beror inte enbart på att den arbetssökande tappar motivationen eller stigmatiseras av ett långt uppehåll i sitt cv, utan också av att arbetsgivarna höjt ribban rent generellt för vilka de anställer.

- Fullgjord gymnasieutbildning har blivit en inträdesbiljett för att överhuvudtaget kunna konkurrera om jobben. Även på jobb där det egentligen inte behövs krävs numer gymnasieutbildning. Det har blivit en sorts markör för arbetsgivarna, säger Roger Mörtvik.

Att satsa enbart på att lära dessa arbetssökande att söka jobb mer effektivt, vilket har varit utgångspunkten i arbetsmarknadspolitiken, räcker inte, enligt Mörtvik, som i stället efterlyser större utbildningsinsatser, starka individuella subventioner men framför allt fler nya jobb.

- Väldigt många av de här utsatta grupperna får inte arbete oavsett hur många jobb de söker, säger Roger Mörtvik.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Unionen och TCO: ”Värna partsmodellen och kollektivavtalen”

  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då är det dags att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i parlamentet under nästa mandatperiod. Både Unionen och TCO vill att de svenska parlamentarikerna ska driva frågor om stärkta fackliga rättigheter.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.