Annons
Annons
 • Snart finns allt ett tumklick bort. Allt. Åtminstone om man ska tro Ericsson Consumber Labs trendspaning. Foto: TT

Allt uppkopplat om fem år

Publicerad 10 december 2014, kl 11:01

Den nya smarta arbetsplatsen är bara ett stenkast bort. Liksom det smarta hemmet och allt däremellan. Till och med människor kan bli smarta, framöver, med hjälp av mobil teknik. Åtminstone om man ska tro Ericssons trendrapport som presenteras i dag.

Allt är snart uppkopplat och tillgängligt via mobil teknik, spår Ericsson Consumer Lab. Vi kommer att få brandsäkrare och energismartare hem, får renare vatten och ta smartare beslut.

Sedlar och mynt blir snart överflödiga när vi börjar betala med mobilen på bredare front. 80 procent av de tillfrågade tror att plånboken är ett minne blott om fem år. Men omkring hälften vill att digitala betalningar ska kunna göras utan att personuppgifter följer med i dataöverföringen.

Ericssons rapport bygger på 100 000 intervjuer i 40 länder och 15 av världens största städer. Och bilden som framträder är att folk generellt har en påtagligt öppen och intresserad attityd till den snabba digitala utvecklingen. Det är det som förvånar mest, konstaterar Michael Björn, chef för Ericsson Consumer Lab, i en intervju med TT.

Till exempel skulle 40 procent av de tillfrågade vilja använda ”wearables” för att kommunicera direkt via digital tankeöverföring, enligt undersökningen. Två av tre tror att det kommer att bli verklighet redan inom fem år.

Att dra igång en tvätt och se till att maten står klar när man kommer från jobbet är något 64 procent av de tillfrågade räknar med att hemtjänstrobotar ska stå för framöver. Mer än en tredjedel tänker sig också att robotarna ska bryta ensamheten och hålla dem sällskap.

Att få trafikinformation i realtid, kontrollera energiåtgång och vattenkvalitet är tjänster 70 procent räknar med att ha tillgängligt när som helst i handen till 2020.

- Förväntningar har också ökat i och med att det är så enkelt att testa en ny app och gillar man inte den så tar man en annan, säger Michael Björn till TT.

Hälften av alla som använder smarta mobiler är positiva till att hyra ut personliga ägodelar, rum och fritidsutrustning via mobila tjänster, enligt Ericsson Consumer Lab.

Tre av fyra tittar på streamad film, enligt rapporten. Men redan nästa år kommer det att vara fler som tittar på streamad tv än på broadcast-tv.

Men integritet och datasäkerhet i vår snara digitala framtid är också viktig. 56 procent av de tillfrågade vill att mejl, chattar och annan internetkommunikation ska vara krypterad.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega

Kommentarer

Artikeln handlar snarare om den smarta individen som också vill ha ett smart hem. Vilket är relativt möjligt eftersom där råder man själv. Och detta kommer att ske kontinuerligt med många små smarta steg.

Vad gäller utvecklingen av den nya smarta arbetsplatsen har den smarta individen mindre inflytande. Jag tror snarare att utvecklingen på arbetsplatserna kommer att ske mer dikotomt. Verksamheter med gammal-it (från tiden innan intåget av sociala it-verktyg) belastas av ett arv och är snarare att betrakta som ofärdiga att skapa en smart arbetsplats. Därför kommer dessa arbetsplatser och dess arbetsgivare vara mycket sårbara för konkurrens av arbetsplatser och dess arbetsgivare som är unga och med sociala it-verktyg. Jag tror att det är bara dessa som kan förverkliga en smart arbetsplats i sin helhet.

Intressant reflektion!
Redan idag slår ju ofta användbarheten på konsumentsidan företagens it-verktyg med hästlängder. Därav BYOD...
Kommer arbetsliv och privatliv att flyta ihop alldeles och allt bli individuella val av molntjänster?

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-12-31. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  Övertro på algoritmer vid rekrytering

  Slut på diskriminering och stopp för luddiga beslut som alltid gynnar vita män. Algoritmerna utlovade ett framtida arbetsliv fritt från fördomar och sunkiga värderingar. Men icke. Al var visst inte det objektiva svaret på våra böner om rättvisa.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  AI skapar större löneskillnader

  Artificiell intelligens (AI) kommer förmodligen inte leda till lägre löner eller färre jobb. Däremot kommer lönegapet att öka när många yrken ersätts av robotar och algoritmer.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Anställda nyckeln för framtidens kontor

  Aktivitetsbaserade kontor är stökiga och omoderna. När framtidens arbetsplatser skapas efter pandemin måste arbetsgivarna lyssna på de anställda som behöver både kreativa rum och lugn, skriver sociologiprofessorn Anders Kjellberg.