Annons
Annons
 • Ulf Bengtsson, ordförande Sveriges Ingenjörer, Martin Linder, ordförande Unionen och Anna Karin Hatt, vd Almega tar i hand om flexpension och annat. Foto: Johanna Rovira

Almega och facken på väg att enas om flexpension

Publicerad 11 november 2016, kl 14:01

Nu är frågan om flexpension för de anställda på tjänsteföretagen på väg mot sin lösning. Den innebär att alla Almegaföretagen omfattas men att de anställda får möjlighet att välja lön framför pensionsavsättning. Men fortfarande återstår en hel del arbete innan överenskommelsen är i hamn.

Flexpensionen, som ger anställda som närmar sig pensionsåldern möjlighet att gå ned i arbetstid, finns sedan tidigare på alla Unionens avtalsområden utom med tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega. I våras var det nära en konflikt om denna fråga. Den stoppades dock i sista stund av Arbetsdomstolen.

– Flexpensionsfrågan har under en längre tid varit en konfliktfråga som har lett till många låsningar. Det här är ett viktigt steg på vägen mot lösning. Båda parter kan känna sig som vinnare, säger Martin Linder, Unionens ordförande.

– Alla arbetsgivare har skyldighet att göra en avsättning till flexpensionen, men individen kan under vissa givna förutsättningar säga att jag har tänkt igenom detta, jag förstår vad det innebär och jag gör ett aktivt val att jag inte vill ha flexpensionavsättningen utan väljer själv att ha det som lön i stället.

Anna Karin Hatt, Almegas vd, kallar överenskommelsen unik.

– Vi har haft stor respekt för varandras perspektiv. Det viktiga för oss har varit att hitta en helhetslösning som är bra för våra medlemsföretag. Lyckas vi gå i mål har vi lyckats lösa ett antal frågor som sett svåra ut länge.

Än så länge är det en bit kvar. Principöverenskommelsen mellan Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega innehåller åtta punkter.

För att flexpensionen ska bli av krävs att parterna kommer överens på samtliga områden. På fyra, bland annat vad gäller flexpensionen, finns redan färdiga förslag. De fyra återstående områdena har arbetsgrupper börjat arbeta med.

Martin Linder vill inte peka på några särskilda områden där facket fått vika ned sig.

– För att vi ska hitta en förhandlingslösning måste vi jobba med många olika frågor för att få en så bra helhet som möjligt.

Senast den 15 december ska arbetsgrupperna vara färdiga, enligt tidsplanen. Den tvist om flexpensionen som ligger i Arbetsdomstolen har begärts vilande så länge. 31 mars 2018 ska det utvärderas hur överenskommelsen fungerat i praktiken.

Läs mer: Fyra punkter kvar till flexpension

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Reklamares övertid granskas

  Nu inleder Arbetsmiljöverket en granskning av hur arbetstidslagen, som bland annat reglerar övertid och dygnsvila, följs inom reklambranschen. Det sedan arbetsmiljöinspektörerna hittat allvarliga brister i IT-branschen.