• Illustration: Annica Huett

Alna hjälper anställda som dricker

Publicerad 9 december 2016, kl 14:30

Den som dricker för mycket alkohol kan få hjälp av organisationen Alna Sverige. Luis Hellebuyck är psykolog där och vill se tidigare insatser från arbetsgivarna.

Arbetsgivare har skyldighet att hjälpa den som dricker för mycket. Ett sätt kan vara att kontakta organisationen Alna Sverige som jobbar med skadligt bruk i arbetslivet.

Luis Hellebuyck är psykolog och träffar varje dag personer som dricker alkohol på ett riskfyllt sätt. Det första mötet är ofta jobbigt för den drabbade.

– De flesta ser inte sin alkoholkonsumtion som ett problem och tycker inte att de behöver hjälp. Många känner sig kränkta, ledsna och arga och upplever att de har tvingats till oss av sin arbetsgivare. Men efter första mötet tycker de flesta att det känns bättre och är glada över att de får hjälp, säger han.

Enligt Luis Hellebuyck har arbetsgivaren nästan alltid rätt när de misstänker att en anställd har problem med alkohol.

– När vi blir kontaktade har det oftast gått väldigt långt. Personen har kanske blivit av med körkortet eller luktar alkohol på jobbet – signalerna brukar vara väldigt tydliga.

Har arbetsgivaren rätt att lägga sig i vad någon gör på sin fritid?

– Man får förstås göra vad man vill på sin fritid. Samtidigt är det så att om man exempelvis dricker mycket på fredag, lördag och söndag så kommer det att påverka arbetsinsatsen på måndagen. Man luktar kanske inte alkohol, men man kommer att vara tröttare, ha svårare att planera och organisera sitt arbete och ha sänkt arbetsförmåga. Många har uppfattningen att så länge de inte dricker på arbetstid spelar det ingen roll vad de gör på fritiden, men dricker man mycket på fritiden kan det påverka arbetet.

Behandlingen anpassas efter varje individ. Vid samtalen får klienterna bland annat prata om sin livssituation, hur de har det hemma och på arbetet, hur mycket de dricker, hur de har vuxit upp och om de har några psykiatriska diagnoser. Luis Hellebuyck hjälper också till med motiverande samtal för att få klienterna att själva vilja genomföra förändringar i sina liv.

– Vi tittar på för- och nackdelar med att ändra livsstil och fördelarna överväger nästan alltid. Det svåra är att behålla motivationen på lång sikt, men om man får hjälp är det lättare att behålla sina nya vanor. Vi är inte allsmäktiga, men omkring 8 av 10 som får hjälp av oss lyckas med en bestående förändring. Det är ett bra resultat med tanke på komplexiteten i den här typen av problematik.

Hur vet man att man dricker för mycket?

– Man dricker för mycket om man skadar sin hälsa eller sina relationer. Man missar kanske aktiviteter som man hade tänkt att gå på för att man är bakfull, kan inte skjutsa barnen till fotbollsträningen på lördagsmorgonen eller är tvungen att sjukskriva sig på måndagen. Men många kan inte själva se att de har problem, de lever i förnekelse. Därför är omgivningens signaler så viktiga och arbetsgivarens reaktioner avgörande.

Luis Hellebuyck vill att arbetsgivare ska bli bättre på att arbeta förebyggande för att motverka att problemen blir stora. Alna kan till exempel hjälpa till att skriva en alkoholpolicy, identifiera riskbeteenden och informera om skadligt bruk.

– Många anser att de inte har tid eller pengar till sådant arbete, men det går att göra mycket med ganska små medel. Det kan till exempel räcka att prata om hur alkohol och stress hänger ihop.

I början av behandlingen rekommenderar Luis Hellebuyck total nykterhet. Det minskar toleransen för alkohol och klienten kan upptäcka fördelarna med att inte dricka alkohol.

– Alla behöver inte bli nykterister för resten av livet, men det kan vara bra att ha några vita veckor. Efter den perioden kan några – men långt ifrån alla – lära sig att dricka måttligt.
 

Läs också: "Jag kunde inte dricka lagom"

Inget skäl för uppsägning

Att vara alkoholist är inte ett giltigt skäl för uppsägning. Men om alkoholproblemen gör att en person inte kan sköta jobbet kan det leda till sparken.

Alkoholism klassas som en sjukdom och det är inte tillåtet att sparka någon för att personen är sjuk. Om arbetsgivaren anser att sjukdomen påverkar arbetet ska den anställda erbjudas rehabilitering.

Den anställda måste gå med på rehabiliteringen – om inte kan det vara ett sakligt skäl för uppsägning.  

Den som inte är alkoholist men dricker alkohol jobbet kan däremot få sparken.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Alla har en del i mobbning på jobbet

  De flesta av oss skulle nog svara nej på frågan om vi någon gång mobbat en kollega. Men alla på en arbetsplats är potentiella deltagare i en mobbningsprocess.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.