Annons

Alternativa familjekonstellationer

Publicerad 9 mars 2016, kl 13:42

En sak som det sällan skrivs om är att tre vuxna personer faktiskt kan ta ut föräldrapenning för samma barn. Den informationen är väldigt svår att hitta, men ringer man till Försäkringskassan så känner de mycket väl till att detta gäller, och jag ska själv strax gå på föräldraledighet jämte mitt barns andra två föräldrar.

Intressant artikel som fanns i Kollega att läsa om föräldrapenning. En sak som det sällan skrivs om är att tre vuxna personer faktiskt kan ta ut föräldrapenning för samma barn. Den informationen är väldigt svår att hitta, men ringer man till Försäkringskassan så känner de mycket väl till att detta gäller, och jag ska själv strax gå på föräldraledighet jämte mitt barns andra två föräldrar. 

Jag har inte riktigt koll på vad föräldraersättning är, men i artikeln står det att en bekant eller släkting kan ta hand om barnet om föräldern är ensamstående och den som är tillsammans med barnet går miste om en inkomst. För föräldrapenning gäller däremot helt andra saker, nämligen att en person som uppfyller vissa krav också kan räknas som ”förälder” i Försäkringskassans system, även om barnet har två andra juridiska vårdnadshavare. Så här står det på FKs hemsida:

Du räknas också som förälder om du bor tillsammans med föräldern och: 

• har eller har haft andra gemensamma barn med föräldern

• är eller har varit gift med föräldern

• är eller har varit registrerad partner med föräldern

I mitt fall gäller det här: jag bor med min fru som väntar barn. Hon och en annan person kommer vara juridiska vårdnadshavare till barnet. När barnet är fött fyller jag i en blankett till FK där jag ansöker om att bli ”tredje förälder” (det heter alltså så i deras system), vilket jag kan bli eftersom jag uppfyller kriterierna ovan. När jag blir godkänd blir jag tredje förälder i relation till barnet, inte bara i relation till min fru, och därefter kan båda de juridiska vårdnadshavarna lämna över föräldrapenning till mig. Det vill säga: de har rätt till föräldrapenning från staten, men jag har rätt till att få föräldrapenning från dem om de godkänner det.

Jag ville bara informera om detta och tycker det skulle vara grymt om fler kände till den här möjligheten. Kanske vill ni göra ett uppslag om vad som gäller för alternativa familjekonstellationer i relation till arbetslivet? Det skulle vara riktigt spännande att läsa om!
//gift med Unionenmedlem

Lediga jobb
 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Nya regler för föräldrar

  Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.