• Från och med 1 november 2015 kommer tabletter med verkningsämnet paracetamol inte längre att säljas i vanliga butiker. Foto: Nora Lorek/TT

Alvedon ska säljas på apotek

Publicerad 29 april 2015, kl 14:34

Från och med 1 november stoppas försäljningen av alvedon och panodil i andra butiker än apotek, det meddelade Läkemedelsverket i dag. Äntligen, säger Carina Jansson, seniorkonsult på Unionen Farmaci och Hälsa.

- Jag blev jätteglad i morse när jag såg det! Nu har vi kommit en bit på väg.

Unionen Farmaci och Hälsa, fd Farmaciförbundet, har i flera år uppvaktat Socialstyrelsen och Läkemedelsverket för att få bort paracetamolbaserade läkemedel från vanliga butikshyllor.

Nu visar en studie som Läkemedelsverket gjort att antalet förgiftningsfall fördubblats mellan 2000 och 2013, med ett tydligt trendbrott efter 2009 då paracetamol började säljas även utanför apotek. Särskilt gäller det unga kvinnor som tar tabletterna i i självskadande syfte.

Från och med 1 november i år kommer paracetamol i tablettform att återigen bara kunna köpas från apotek, meddelade Läkemedelsverket i dag.

- Det finns goda skäl att begränsa tillgängligheten av paracetamoltabletter för att skydda folkhälsan, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket, i en presskommentar

På tiden, tycker Carina Jansson, men hon hade gärna sett att det även gällde andra läkemedel.

- Det krävs kompetens för att sälja läkemedel, en kund måste kunna få kompetent rådgivning, säger hon.

Det blir fortfarande tillåtet för vanliga butiker att saluföra tabletter med acetylsalicylsyra, som Treo, liksom paracetamol i flytande form, som stolpiller eller i brustabletter.

- Flytande paracetamol är ju för barn, det krävs ganska mycket för att överdosera. Jag antar att Läkemedelsverket resonerat likadant med brustabletterna. Men lite besviken är jag, egentligen hade jag velat att de drog tillbaka alla läkemedel från försäljning i vanliga butiker.

Är det inte en fråga om tillgänglighet också? Även om ett av syftena med avregleringen var att tillgängligheten skulle bli bättre finns fortfarande orter där det inte finns något apotek i dag. Är det inte bra att de som bor där också har möjlighet att köpa smärtstillande läkemedel?

- Vi har fått fler apotek med längre öppettider, generellt. Men visst är det så att det ändå saknas apotek på vissa orter. Fast där har Apoteket AB möjlighet att utse apoteksombud.

Apoteksombuden är också vanliga butiker?

- Ja, men kommer det en fråga från en kund där finns en direkt kontakt med Apoteket AB. Det går inte att få lika mycket information den vägen som på direkt på ett apotek, men det är en början.

Läkemedel i butik

 • Det finns ca 900 receptfria läkemedel godkända i Sverige, varav ca 600 får säljas utanför öppenvårdsapotek. 
 • Paracetamol kan i hög dos ge svåra leverskador och dödsfall.
 • Antalet samtal till Giftinformationscentralen (GIC) från hälso- och sjukvård och allmänhet avseende paracetamolförgiftning steg från 2 500 st under år 2006 till knappt 4 200 under år 2013.
 • Antalet samtal till GIC från hälso- och sjukvård, som direkt kan kopplas till enskilda patienter som vårdats på sjukhus på grund av paracetamolförgiftning, ökade från 529 under år 2006, till 1 161 under år 2013. Samma tendens sågs fortsatt under 2014.
 • Läkemedelverkets studie har förgiftningsfall identifierats med hjälp av blodprovsresultat (ca 68 000 enskilda provsvar) med förhöjda nivåer av paracetamol från 20 landsting, data från Socialstyrelsens patientregister, läkemedelsregistret och dödsorsaksregistret. 2013 registrerades 1 558 fall, vilket motsvarar en ökning på ca 40 % sedan 2009.
Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Het trend att vandra på semestern

  Allt fler väljer att vandra på semestern. Somliga för att hela själen, andra för att njuta av naturen och samtidigt få motion.

 • Läs även...

  Kvinnor sjukskrivs oftare än män

  Om en man och en kvinna är lika sjuka blir kvinnan oftare sjukskriven. Bättre läkarintyg och ökad kunskap bland läkare kan minska skillnaderna. Det skriver Riksrevisionen i en rapport.

 • Läs även...

  Motionärer tränar för att minska stressen

  Mer än en tredjedel av alla som tränar gör det för att minska sin stress. Det visar en ny rapport, som också avslöjar att Sverige klår Danmark och Norge när det gäller att träna för att prestera bättre på jobbet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.