Annons
Annons
 • EU-parlamentarikerna ifrågasätter Jeff Bezos, vd för Amazon, inställning till facklig organisering. Foto: Reed Saxon / AP Photo / TT

Amazon och Bezos kritiseras av EU

Publicerad 7 oktober 2020, kl 13:29

Det brev som 37 fackföreningar, bland annat Unionen, skrev till EU-kommissionen och krävde en utredning av Amazons arbetsmetoder har fått resultat. Nu riktar ett gäng EU-parlamentariker skarp kritik mot handelsjättens vd Jeff Bezos.

Förra veckan kom det fram att Amazon lagt ut två jobbannonser där man sökte två underrättelseanalytiker, med uppgiften att rapportera om den fackliga organiseringen bland anställda i företaget. Amazon ska också ha använt sig av digitala verktyg för att spionera på anställdas privata Facebook-grupper, där namn och inlägg registrerades utan hänsyn till privatliv eller integritet.

Läs mer: Amazon anklagas för övervakning av fackanslutna

Fackföreningarna i Europa har länge varit oroliga över handelsjättens etablering på den europeiska marknaden, särskilt med tanke på de händelser som inträffat den senaste tiden.

Facken kraftsamlade därför gemensamt och skickade ett brev till EU-kommissionen där man krävde att kommissionen utreder om Amazons arbetsmetoder strider mot europeisk arbetsrätt, GDPR och mänskliga rättigheter.

Och brevet fick gehör. Sammanlagt har 37 EU-parlamentariker riktat skarp kritik mot företagets vd Jeff Bezos. I ett öppet brev ifrågasätter parlamentarikerna Amazons spionerande på fackligt aktiva och företagets intolerans mot facklig organisering. Parlamentarikerna undrar också om de själva är föremål för spionage då det i Amazons arbetsbeskrivning för underrättelseanalytikerna ingick att hålla koll på ”hostile political leaders”.

Läs brevet till Jeff Bezos här.

Lediga jobb
 • Läs även...

  EU vill stoppa jobbmejl efter arbetstid

  Anställda ska inte behöva svara på jobbmejl efter arbetstid. EU-parlamentet föreslår en lag som ska skydda europeiska arbetstagare från att ständigt vara tillgängliga för sina arbetsgivare.

 • Läs även...

  Anställda på Apotea vittnar om bestraffningar

  Kameraövervakning, stress och kollektiv bestraffning. Anställda på Apotea vittnar om stora problem med arbetsmiljön. Nu ska Unionen granska arbetsmiljön på nätapoteket.

 • Läs även...

  "En tydlig uppvisning av svenska modellen"

  Ett historiskt avsteg, där den svenska arbetsmarknadsmodellen tar ny sats. Så betecknar Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, det faktum att regeringen nu har valt bort den omtvistade las-utredningen.

 • Läs även...

  Övertro på algoritmer vid rekrytering

  Slut på diskriminering och stopp för luddiga beslut som alltid gynnar vita män. Algoritmerna utlovade ett framtida arbetsliv fritt från fördomar och sunkiga värderingar. Men icke. Al var visst inte det objektiva svaret på våra böner om rättvisa.

 • Läs även...

  Debatt: Koll av anställda ökar i pandemins spår

  Under coronapandemin har fler människor börjat arbeta hemifrån. En effekt av det är att ny teknik för att övervaka den utspridda arbetsstyrkan har ökat lavinartat. Det är en utveckling som vi måste säga nej till, säger Jacob Lundberg, medlem i initiativet Gigwatch.

 • Läs även...

  Amazon anklagas för övervakning av fackligt anslutna

  Fackanslutna jämställs med terrorister när Amazon övervakar sina anställda. Nu kräver en lång rad fackföreningar, däribland Unionen, att EU-kommissionen utreder bolagets metoder.

 • Läs även...

  Pandemin gav Unionen fler medlemmar

  Aldrig tidigare har tillströmningen av yrkesverksamma medlemmar till Unionen varit så stor som i fjol. En viktig anledning är den otrygghet som uppstått på grund av pandemin.

 • Läs även...

  Electrolux erkänner misstag vid coronaprotest

  Electrolux begick ett misstag när 99 anställda sparkades efter att ha protesterat mot otillräckliga skyddsåtgärder på fabriken i Mexiko. Det visar den internutredning som en privatperson och Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på.

 • Läs även...

  Apoteaanställda vågade inte kontakta facket

  Apoteas anställda vågade inte lyfta problem till Unionen när facket lyfte fram företagets vd Pär Svärdson i en kampanj. Unionen tror att osäkra anställningar är den främsta orsaken när anställda räds att kontakta facket.