Annons
Annons
 • EU-parlamentarikerna ifrågasätter Jeff Bezos, vd för Amazon, inställning till facklig organisering. Foto: Reed Saxon / AP Photo / TT

Amazon och Bezos kritiseras av EU

Publicerad 7 oktober 2020, kl 13:29

Det brev som 37 fackföreningar, bland annat Unionen, skrev till EU-kommissionen och krävde en utredning av Amazons arbetsmetoder har fått resultat. Nu riktar ett gäng EU-parlamentariker skarp kritik mot handelsjättens vd Jeff Bezos.

Förra veckan kom det fram att Amazon lagt ut två jobbannonser där man sökte två underrättelseanalytiker, med uppgiften att rapportera om den fackliga organiseringen bland anställda i företaget. Amazon ska också ha använt sig av digitala verktyg för att spionera på anställdas privata Facebook-grupper, där namn och inlägg registrerades utan hänsyn till privatliv eller integritet.

Läs mer: Amazon anklagas för övervakning av fackanslutna

Fackföreningarna i Europa har länge varit oroliga över handelsjättens etablering på den europeiska marknaden, särskilt med tanke på de händelser som inträffat den senaste tiden.

Facken kraftsamlade därför gemensamt och skickade ett brev till EU-kommissionen där man krävde att kommissionen utreder om Amazons arbetsmetoder strider mot europeisk arbetsrätt, GDPR och mänskliga rättigheter.

Och brevet fick gehör. Sammanlagt har 37 EU-parlamentariker riktat skarp kritik mot företagets vd Jeff Bezos. I ett öppet brev ifrågasätter parlamentarikerna Amazons spionerande på fackligt aktiva och företagets intolerans mot facklig organisering. Parlamentarikerna undrar också om de själva är föremål för spionage då det i Amazons arbetsbeskrivning för underrättelseanalytikerna ingick att hålla koll på ”hostile political leaders”.

Läs brevet till Jeff Bezos här.

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-10-28.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Sjukskriven ingenjör fick rätt mot Amazon

  I augusti stämde Unionen handelsjätten Amazon för felaktig uppsägning i samband med en sjukskrivning. Nu har medlemmen fått rätt i tingsrätten.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Amazon för uppsägning

  När ingenjören började jobba på Amazons servicehall var den fortfarande under uppbyggnad. Han efterfrågade stöd och hjälp med att prioritera bland sina arbetsuppgifter, men fick i stället svaret att han saknade kompetens och sades upp.

 • Läs även...

  Inget kollektivavtal med Ryanair än

  Att det tidigare så fackfientliga Ryanair nu har gjort en överenskommelse med Unionen innebär ännu inga förbättrade villkor för kabinpersonalen. För det krävs ett kollektivavtal.