Hoppa till huvudinnehåll
Pension

AMF: Kvalitetsstämpla företag med kollektivavtal

Kvalitetsmärk företag som har kollektivavtal. Det föreslår AMF i årets pensionsrapport som en av flera åtgärder för att reformera pensionsområdet.
Johanna Rovira Publicerad 16 februari 2016, kl 15:04
AMF
Så här tänker sig AMF att en kvalitetsstämpel för arbetsplatser med kollektivavtal skulle kunna se ut. AMF

Dagens pensionssystem är både ojämlikt och orättvist på vissa områden, enligt pensionsbolaget AMF, som presenterade sin nya pensionsrapport på tisdagen. Även om lika många kvinnor som män har tjänstepension, så är hälften av alla kvinnliga pensionärer i dag beroende av garantipension i någon form.

Kvinnor tjänar fortfarande lägre och jobbar i större utsträckning deltid. De tar också ut 75 procent av alla föräldrapenningdagar och vabbar oftare vilket får följder för pensionen både direkt och indirekt.

- Det här är ett stort nederlag, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF.

- Tanken var ju att kvinnor skulle få en starkare ställning på arbetsmarknaden, men det har inte blivit så.

Det krävs flera reformer för att komma till rätta med problemet. Ett jämnare uttag av föräldradagarna skulle påverka pensionen.  AMF föreslår också att Pensionsmyndigheten borde tipsa alla gifta och registrerade partners om möjligheten att överföra sin premiepensionsrätt.

- I dag är det en försvinnande liten del som för över sin premiepension till sin partner. Sambos borde också omfattas och överföringen borde ske utan att beloppet minskas, som det gör i dag, säger Dan Adolphson.

På AMF:s önskelista för att reformera pensionssystemet står dessutom kvalitetsstämpel på kollektivavtalade jobb.

- Vi tycker det behövs en egen kvalitetsmärkning för till exempel jobbannonser. Det borde tydligare framgå vilka villkor och skydd som man får genom en anställning som omfattas av kollektivavtal.

Pensionsbolaget vill även se en harmonisering av allmän pension och tjänstepension och trycker på att det är viktigt att kombinera diskussionerna om en höjd pensionsålder med möjlighet att få deltidspension eller flexpension.

- Delpensionen är lite av en tyst revolution som kommit att omfatta 700 000 anställda. Men det finns risker med den - den kan lätt förvandlas till uppmaning om att tidigare pension är möjlig. Därför är det viktigt att kombinera den med en högre pensionsålder, säger Dan Adolphson.

Läs hela rapporten här.

 

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.