Annons
 • Vänta lite! Om du sätter sprätt på hela tjänstepensionen på en gång kanske du ångrar dig sedan? Foto: Colourbox

AMF: Låt pensionärer ångra sig

Publicerad 11 december 2014, kl 11:29

Gör det möjligt att stoppa uttaget av tjänstepension om du ångrar dig senare i livet. Det föreslår AMF. Pensionsbolaget har också räknat ut att pensionärerna i snitt gör slut på sina pengar på 6,5 år.

För fyra år sedan konstaterade AMF att det blir allt vanligare att Sveriges pensionärer tar ut sin tjänstepension på några få år.

Orsakerna är flera: man vill ha sina pengar medan man är frisk nog att använda dem, man vill ha frihet att själv investera dem i aktier och fonder eller så vill man bara förvissa sig om att man får ut sina pengar innan det är för sent. Och trenden har inte vänt.

I årets pensionsrapport slår pensionsbolaget fast att en tredjedel av pensionärerna tar ut sin tjänstepension under en kortare period än på livstid och i genomsnitt har man spenderat pengarna på 6,5 år. Det kan givetvis innebära en del bekymmer senare i livet.

- Det innebär en risk för otillräcklig pension senare i livet och den framtida försörjningsbördan kan bli ett samhällsproblem när kommunerna ska tillhandahålla service till äldre som har låga pensioner och liten möjlighet att betala några avgifter.  Det finns i dag ingen möjlighet att ångra sig när man väl påbörjat utbetalningarna, säger Dan Adolphson, som arbetar med affärsrelationer på AMF.

Den allmänna pensionen betalas alltid ut under en hel livstid. Ett sätt att göra pensionsutbetalningarna mer jämna skulle enligt AMF vara att reglera så att en viss del av tjänstepensionen måste tas ut så länge du lever. Det kan göras på flera sätt. Antingen genom att arbetsmarknadens parter kommer överrens om att reglera det i kollektivavtalen, eller att staten ser över inkomstskattelagen så att spararna kan göra uppehåll utan att drabbas av negativa skatteffekter.  

Medan du tjänar in din allmänna pension under hela livet, startar inbetalningarna till tjänstepensionen först senare. Vid 25 år om du är privatanställd tjänsteman eller arbetare, vid 23 om du är statligt anställd och vid 21 och du är anställd av kommun- och landsting.

Ur ett "ränta på ränta-perspektiv" är en intjänad tusenlapp mer värd under tidiga inbetalningsår. Kommer du in i arbetslivet efter studier, har du förmodligen krupit över 25-års strecket och förlorat en del pengar i pension. AMF föreslår därför att framtidens tjänstepension harmoniseras med den allmänna pensionen och att man slopar åldersgränserna.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Nya regler för föräldrar

  Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.

 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Många pensionsval för egenföretagare

  Egenföretagare är den grupp i samhället som får allra lägst pension. Ofta på grund av ren okunskap. Vart tredje enmansföretag sparar inte ett öre till sin egen pension.

 • Läs även...

  Unionen: ”Det måste löna sig att jobba"

  Unionen välkomnar höjningen av garantipensionen för dem som har det sämst ekonomiskt. Men höjs inte avsättningen till allmänna pensionen riskerar systemet att förlora legitimitet.

 • Läs även...

  Pensionärer nöjda med livet efter jobbet

  Att gå i pension leder inte till någon kris för flertalet. Det är bara cirka tio procent av alla nyblivna pensionärer som har svårt att anpassa sig till ett liv i frihet, visar ny forskning från Göteborgs universitet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.