Annons
Annons
 • Vänta lite! Om du sätter sprätt på hela tjänstepensionen på en gång kanske du ångrar dig sedan? Foto: Colourbox

AMF: Låt pensionärer ångra sig

Publicerad 11 december 2014, kl 11:29

Gör det möjligt att stoppa uttaget av tjänstepension om du ångrar dig senare i livet. Det föreslår AMF. Pensionsbolaget har också räknat ut att pensionärerna i snitt gör slut på sina pengar på 6,5 år.

För fyra år sedan konstaterade AMF att det blir allt vanligare att Sveriges pensionärer tar ut sin tjänstepension på några få år.

Orsakerna är flera: man vill ha sina pengar medan man är frisk nog att använda dem, man vill ha frihet att själv investera dem i aktier och fonder eller så vill man bara förvissa sig om att man får ut sina pengar innan det är för sent. Och trenden har inte vänt.

I årets pensionsrapport slår pensionsbolaget fast att en tredjedel av pensionärerna tar ut sin tjänstepension under en kortare period än på livstid och i genomsnitt har man spenderat pengarna på 6,5 år. Det kan givetvis innebära en del bekymmer senare i livet.

- Det innebär en risk för otillräcklig pension senare i livet och den framtida försörjningsbördan kan bli ett samhällsproblem när kommunerna ska tillhandahålla service till äldre som har låga pensioner och liten möjlighet att betala några avgifter.  Det finns i dag ingen möjlighet att ångra sig när man väl påbörjat utbetalningarna, säger Dan Adolphson, som arbetar med affärsrelationer på AMF.

Den allmänna pensionen betalas alltid ut under en hel livstid. Ett sätt att göra pensionsutbetalningarna mer jämna skulle enligt AMF vara att reglera så att en viss del av tjänstepensionen måste tas ut så länge du lever. Det kan göras på flera sätt. Antingen genom att arbetsmarknadens parter kommer överrens om att reglera det i kollektivavtalen, eller att staten ser över inkomstskattelagen så att spararna kan göra uppehåll utan att drabbas av negativa skatteffekter.  

Medan du tjänar in din allmänna pension under hela livet, startar inbetalningarna till tjänstepensionen först senare. Vid 25 år om du är privatanställd tjänsteman eller arbetare, vid 23 om du är statligt anställd och vid 21 och du är anställd av kommun- och landsting.

Ur ett "ränta på ränta-perspektiv" är en intjänad tusenlapp mer värd under tidiga inbetalningsår. Kommer du in i arbetslivet efter studier, har du förmodligen krupit över 25-års strecket och förlorat en del pengar i pension. AMF föreslår därför att framtidens tjänstepension harmoniseras med den allmänna pensionen och att man slopar åldersgränserna.

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Debatt: Anställda nyckeln för framtidens kontor

  Aktivitetsbaserade kontor är stökiga och omoderna. När framtidens arbetsplatser skapas efter pandemin måste arbetsgivarna lyssna på de anställda som behöver både kreativa rum och lugn, skriver sociologiprofessorn Anders Kjellberg.

 • Läs även...

  Många missar ersättning vid arbetsskada

  Om du råkar ut för sjukdom eller en olycka kopplat till jobbet måste du själv ansöka om ersättning. Men det är det få som vet om och många går därför miste om ersättning de har rätt till.