Amnesty: Fotbolls-VM byggs med tvångsarbete

Publicerad 18 november 2013, kl 16:16

Fotbolls-VM i Qatar har redan nio år innan det går av stapeln hamnat på förstasidorna, sedan grova missförhållanden inom byggsektorn uppmärksammats. Migrantarbetare utnyttjas och utsätts för övergrepp som liknar tvångsarbete, skriver Amnesty i en ny rapport.

Det är inför VM i fotboll 2022 som arenorna byggs i Qatar, där migrantarbetare från stora delar av Asien utnyttjas grovt. De arbetar oftast åt små eller medelstora företag som är underleverantörer åt större, multinationella företag som Qatar Petroleum, Hyundai E&C och OHL Construction.

"Det är oacceptabelt att så många arbetare utnyttjas, berövas sin lön och tvingas kämpa för sin överlevnad i ett av världens rikaste länder", säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare, i ett uttalande i anslutning till släppet av rapporten "The Dark Side of Migration: Spotlight on Qatar's construction sector ahead of World Cup".

Rapporten, som baseras på intervjuer med arbetare, arbetsgivare och regeringstjänstemän, uppmärksammar en mängd kränkningar av migrantarbetarnas rättigheter. Det rör sig bland annat om diskriminering, uteblivna löner, bristande säkerhet på arbetsplatser och vidriga boendeförhållanden.

Rapporten visar på flera fall av kränkningar som är så allvarliga att de kan utgöra tvångsarbete. Arbetare som inte fått någon lön och protesterat genom att inte komma till arbetsplatsen, hotades med böter och utvisning. Andra hindras att lämna landet av sina arbetsgivare. Några av de intervjuade arbetarna vittnade om stor rädsla att förlora allt.

"Snälla, säg mig, finns det någon väg ut ur det här? ...vi håller på att drivas till vansinne", säger en nepalesisk byggnadsarbetare som varit utan lön i sju månader och som under de senaste tre månaderna hindrats att lämna Qatar, i rapporten.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Många företag bryter mot lagen

  Fyra av tio företag bryter mot lagen om årlig lönekartläggning, visar Unionens nya undersökning som bygger på svar från förbundets klubbar. Ett företag som lever upp till kraven i lagen är verktygstillverkaren Pressmaster i Älvdalen.

 • Läs även...

  Ålders­diskriminering på arbetsmarknaden ökar

  När blir man för gammal? I vissa branscher kan det mycket väl vara redan när man passerar 40-strecket. Säkert är i alla fall att ju närmare 60 du kommer, desto mindre intressant blir du i arbetsgivarnas ögon.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Unionen stämmer färre

  Nya regler, högkonjunktur och avtalsrörelse kan vara orsaken till att färre företag stäms av Unionen i år.

 • Läs även...

  Egenföretagare får bättre sjukpenning

  Unionen välkomnar regeringens förslag om att alla nya egenföretagare ska få bättre sjukpenning.
  – Men man behöver även se över om socialförsäkringen fungerar när det gäller kombinatörerna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Världens värsta länder för fackligt aktiva

  Förra året dödades fackligt aktiva i nio länder. Och allt fler arbetstagare hotas och misshandlas. Det visar en granskning av mänskliga rättigheter i arbetslivet.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.