Annons

Amnesty: Fotbolls-VM byggs med tvångsarbete

Publicerad 18 november 2013, kl 16:16

Fotbolls-VM i Qatar har redan nio år innan det går av stapeln hamnat på förstasidorna, sedan grova missförhållanden inom byggsektorn uppmärksammats. Migrantarbetare utnyttjas och utsätts för övergrepp som liknar tvångsarbete, skriver Amnesty i en ny rapport.

Det är inför VM i fotboll 2022 som arenorna byggs i Qatar, där migrantarbetare från stora delar av Asien utnyttjas grovt. De arbetar oftast åt små eller medelstora företag som är underleverantörer åt större, multinationella företag som Qatar Petroleum, Hyundai E&C och OHL Construction.

"Det är oacceptabelt att så många arbetare utnyttjas, berövas sin lön och tvingas kämpa för sin överlevnad i ett av världens rikaste länder", säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare, i ett uttalande i anslutning till släppet av rapporten "The Dark Side of Migration: Spotlight on Qatar's construction sector ahead of World Cup".

Rapporten, som baseras på intervjuer med arbetare, arbetsgivare och regeringstjänstemän, uppmärksammar en mängd kränkningar av migrantarbetarnas rättigheter. Det rör sig bland annat om diskriminering, uteblivna löner, bristande säkerhet på arbetsplatser och vidriga boendeförhållanden.

Rapporten visar på flera fall av kränkningar som är så allvarliga att de kan utgöra tvångsarbete. Arbetare som inte fått någon lön och protesterat genom att inte komma till arbetsplatsen, hotades med böter och utvisning. Andra hindras att lämna landet av sina arbetsgivare. Några av de intervjuade arbetarna vittnade om stor rädsla att förlora allt.

"Snälla, säg mig, finns det någon väg ut ur det här? ...vi håller på att drivas till vansinne", säger en nepalesisk byggnadsarbetare som varit utan lön i sju månader och som under de senaste tre månaderna hindrats att lämna Qatar, i rapporten.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Många företag bryter mot lagen

  Fyra av tio företag bryter mot lagen om årlig lönekartläggning, visar Unionens nya undersökning som bygger på svar från förbundets klubbar. Ett företag som lever upp till kraven i lagen är verktygstillverkaren Pressmaster i Älvdalen.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Unionen stämmer färre

  Nya regler, högkonjunktur och avtalsrörelse kan vara orsaken till att färre företag stäms av Unionen i år.

 • Läs även...

  Facklig protest mot Amazon

  I dag, fredag, strejkar anställda på Amazon runt om i Europa i protest mot dålig arbetsmiljö, låga löner och usla villkor. Ombudsmän från Unionen sluter upp bakom kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.

 • Läs även...

  Därför köper svenska män sex i Thailand

  Svenska sexköpare i Thailand är ofta både sexistiska och rasistiska. Det visar en ny rapport som har tagits fram av nätverket Schyst resande, där Unionen ingår.

 • Läs även...

  Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

  Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.