• Amnesty International röstade i veckan igenom ett ställningstagande för legalisering av prostitution. På bilden en kvinna bakom ett skyltfönster i Amsterdams "red light district". Foto: Peter Dejong/AP/TT

Amnesty vill ge prostituerade schysta arbetsvillkor

Publicerad 13 augusti 2015, kl 11:44

Amnesty International vill ge prostituerade schystare arbetsvillkor. Därför har organisationen ställt sig bakom att verka för avkriminalisering av sexköp – ett beslut som kritiseras av en rad andra organisationer, bland annat Svenska Amnesty.

Prostituerade kvinnors villkor måste synliggöras och legalisering av sexköp skapar en tryggare arbetsmiljö, hävdar Amnesty International, som under sin kongress i Dublin tidigare i veckan röstade igenom att det ska vara lagligt att både sälja, köpa och förmedla sex.

- Vårt fokus är att ge sexarbetare en trygg arbetssituation, sade en talesman för Amnesty International.

I Sverige har det varit förbjudet att köpa sex sedan 1999 och erfarenhet från länder där prostitution är lagligt visar att legalisering snarare leder till ökad trafficking och sexturism än schystare arbetsmiljö för prostituerade.

Svenska Amnesty röstade mot förslaget.

- Vi anser inte att det är klarlagt att en generell avkriminalisering av sexköp och kringverksamheter leder till minskade människorättskränkningar, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Svenska Amnesty i ett pressmeddelande.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fullt möjligt att förhindra mobbning

  Det behöver inte vara svårt att förhindra mobbning. När medarbetarna får vara med och upptäcka problem går det att göra något åt dem.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Sportföretag förtegna om kläders ursprung

  Hur vet du att din träningströja inte tillverkats på en fabrik med bedrövliga arbetsförhållanden? Kommer tröjan från Team Sportia eller Sportamore kan du glömma att få reda på var och hur den tillverkats.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Samma jobb men olika lön på svenska ambassader

  Att tillämpa lagen i det land man jobbar kan tyckas vara en självklarhet. Men både lokalt anställda vid svenska ambassader utomlands och lokalanställd personal vid utländska ambassader i Sverige, föredrar svensk arbetslagstiftning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.