Annons
Annons
 • rensad sej

Annons ska locka unga jobba 18-timmarsdagar

Publicerad 14 augusti 2008, kl 14:11

I en jobbannons i Metro söker företaget Mandi utveckling svenska ungdomar för att rensa fisk i Tromsö i Norge. Inget för den som inte kan jobba hårt står det i annonsen, som också berättar att det kan bli fråga om arbetsdagar på upp till 18 timmar.

En av dem som reagerade var Hannes Lundholm på Unionen Direkt.
- Jag såg den och skickade ett mejl till norska LO, berättar han.

Det norska fackförbundet svarade omgående att 18 timmars arbetsdagar inte är tillåtet i Norge. Grundregeln är max nio timmars arbetsdag. I undantagsfall kan det vara fråga om 13 timmar. Liksom i Sverige är den högsta tillåtna arbetstiden per vecka 48 timmar.

När Kollega ringer upp Mandi utveckling är de inte så pigga på att prata, men säger ändå att den ordinarie arbetstiden är åtta timmar per dag.

- Det står i annonsen att det kan hända att man får jobba 18 timmar i sträck.

Företaget hävdar att den som jobbar tre månader med att rensa fisk kan tjäna upp till 150 000 kronor före skatt.

- Vi satt och räknade på det här. Om man jobbar så mycket som det står har man en timlön som är riktigt kass. Det är inget bra erbjudande på något sätt, säger Hannes Lundholm.

- Jag kan förstå att vissa skulle kunna bli attraherade av annonsen, men jag är glad att det inte är tillåtet att jobba så mycket, tillägger han.

Norska LO skriver i sitt svar till Hannes Lundholm att man ska undersöka företaget vidare.

Annonsen:

Annons om att rensa fisk i Norge

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]

Kommentarer

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2008-09-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

  Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  SAS ber anställda sänka sina löner

  Flygbolaget SAS har bett sina medarbetare sänka lönerna med 20 procent, till följd av corona. Samtidigt meddelar ledningen att de också kommer kapa sina löner.

 • Läs även...

  Kollektivavtal minskar utvisningsrisk

  Kompetensutvisningar har gett Sverige dåligt rykte. Atif Javed har ett tips till dem som liksom han sökt sig till Sverige för att arbeta: Välj ett företag med kollektivavtal.

 • Läs även...

  Samma jobb men olika lön på svenska ambassader

  Att tillämpa lagen i det land man jobbar kan tyckas vara en självklarhet. Men både lokalt anställda vid svenska ambassader utomlands och lokalanställd personal vid utländska ambassader i Sverige, föredrar svensk arbetslagstiftning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.