Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Anställda livrädda att organisera sig på Electrolux

Klubbordföranden på Electrolux fabrik i Thailand kastades handgripligen ut från företaget i fjol. Det ledde till att hundratals anställda avskedades och att ingen längre vågar organisera sig på fabriken. Swedwatch menar att företaget begått brott mot OECD:s riktlinjer.
Johanna Rovira Publicerad 14 januari 2014, kl 14:00

För snart ett år sedan krävde fackklubben på Electrolux fabrik i Rayong i Thailand, där det jobbar runt 1 000 personer, att lönerna skulle höjas. Under lönediskussionen ledsnade den thailändska platsledningen och släpade handgripligen ut fackordföranden från fabriken.  Ett hundratal av de anställda som suttit kvar på mötet och väntat på att ordföranden skulle komma tillbaka, avskedades senare under förevändningen att de strejkat.

Tyvärr är de anställda livrädda för platsledningen och vågar inte längre organisera sig fackligt.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet i thailändska medier och både Unionen och IF Metall har tagit ställning mot platsledningens uppförande. Ett trettiotal av de anställda har fått komma tillbaka till företaget efter att Electrolux koncernledning besökt fabriken.  Men den thailändska ledningen sitter fortfarande kvar.

- Tyvärr är de anställda livrädda för platsledningen och vågar inte längre organisera sig fackligt, säger Erik Andersson, internationell ombudsman på IF Metall.

- Electrolux har skrivit under avtal där företaget förbinder sig att respektera fackliga rättigheter och har en uppförandekod, men ju längre bort från Stockholm man kommer desto mindre tycks alla vackra ord vara värda. Företaget borde ha bättre pli på den lokala ledningen i Thailand.

Organisationen Swedwatch anmälde företaget till Nationella kontaktpunkten – en instans som bland annat ska verka för att OECD:s riktlinjer för multinationella företag följs.  Men Nationella Kontaktpunkten, som består av representanter från stat, fack och näringsliv, beslutande i höstas att inte göra något åt saken eftersom företaget och facket inlett en dialog.

Det är väl inte helt svart eller vitt...

Enligt Ulf Carlsson, som representerat både Unionen- och Metallklubben på Electrolux i turerna kring fabriken i Thailand, är sista ordet ännu inte sagt i ärendet.

- Det är väl inte helt svart eller vitt, det är flera parter som inte i alla delar betett sig exemplariskt.  Men vi jobbar fortfarande med att hitta en vettig lösning där nere och jag vill inte grusa möjligheterna genom att säga för mycket.

Har du något tips på hur man som svensk klubb ska agera i konflikter utomlands?

- Uppförandekoder i all ära – jag tycker man ska jobba på att försöka få fram riktiga avtal på koncernnivå, säger Ulf Carlsson.

Fakta

Swedwatch är en ideell och partipolitiskt obunden organisation, vars syfte är att minska sociala och miljömässiga missförhållanden kopplade till svenska företags verksamhet i utvecklingsländer.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.