Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Hon har valt bort familj

Angela Céron lever under hot och när jag denna onsdag morgon den 17 februari ser "blåmärket" i hennes panna tror jag att hon har blivit misshandlad.
- Det är aska, jag har varit i kyrkan. Det är fyrtio dagar kvar till dess Jesus dör på korset och i dag ska man ångra sina synder, säger hon.
Eva Karlsson Publicerad 22 mars 2010, kl 08:57
Angela Céron

Det är tack vare Angela Céron som vi har fått kontakt med nästan alla de kvinnor vi intervjuar. Hon är ordförande för IMP, den colombianska kvinnoalliansen för fred, som sedan åtta år tillbaka stöds av Sida och Fackförbundet ST.

IMP deltar i rättsprocesser där utgången hänger på att offer och vittnen vågar träda fram, och utsatta kvinnor måste till exempel snabbt få hjälp att byta bostad. Angela Céron och hennes kollegor försöker också hjälpa kvinnor som förlorat jobbet att få nya, och bistår kvinnliga fackföreningsledare i sina strävanden att förbättra villkoren på sina respektive arbetsplatser.

Det är därför det blir sådana kramkalas varje gång vi är här på IMP:s kontor för att träffa någon av intervjupersonerna. När de får syn på Angela Céron flyger de fram till henne, och sedan kramas de, hårt, länge, nästan lyfter varandra, och skrattar.  

I dag väntar vi på Olinda Riaño på Unilever som har fastnat i trafiken. Angela Céron tar en kopp kaffe med oss. Hon är snar till skratt, samtidigt som hon ibland ruskar på huvudet över allt elände. Som så många andra i Colombia är hon katolik.

- Jag valde att gå till kyrkan tidigt i morse, sedan vet man aldrig när man får tid under dagen.

Ni kommer att få se många med aska i pannan i dag, berättar hon, och det ska visa sig att hon har rätt. Unga, gamla, kvinnor, män, de som verkar ha en hyfsad ekonomi och de som inte har det, överallt möts vi av botgörare.

Angela Céron jobbar långa dagar och har inte mycket fritid. Hon delar lägenhet med sin yngre syster som studerar till sjuksköterska. Systrarna har kvar sin mamma och pappa i den by där de kommer ifrån. En bror finns också. Han har familj och bor i Bogotá.

- Jag har ingen man och inga barn. Det är bäst när man har ett sådant jobb som jag.

Hon syftar på hoten. IMP motarbetas av starka krafter och inte bara de kvinnor som kvinnoalliansen företräder råkar ut för hot och våldsbrott, även Angela Céron har haft inbrott i sin lägenhet. Förra året borrades hennes ytterdörr upp och en dator och dokument som rörde hennes arbete stals. Eftersom inga pengar eller andra värdesaker togs var det en tydlig signal om vad saken gällde. Numera ingår hon i ett skyddsprogram, efter påtryckningar från bland annat ST till den colombianska regeringen. Hennes fönster och dörr har förstärkts, och hon har fått en bil och två livvakter som turas om att skydda henne.

Hur känns det, att aldrig vara ensam?

- Alla får inte möjlighet att välja sina livvakter, men jag fick det och valde två som jag känner väl sedan tidigare.

Angela Céron skrattar och reser sig. Hon ber om ursäkt för att hon måste gå. Arbetsdagen är fulltecknad.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.