Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Unionen stöttar fack i Colombia

Värva nya medlemmar och stärka fackligt aktiva i multinationella företag. Det var målet med Unionens Colombia- och Peruprojekt som startade i april 2007.
Eva Karlsson Publicerad 23 mars 2010, kl 10:58

Projektet som genomfördes tillsammans UNI, Internationalen för anställda i privata tjänstesektorn, avslutades i december 2009 och håller på att utvärderas. Internationella sekreteraren Marie Kihlberg Nelving deltog från dåvarande HTF. Primärfokus låg på multinationella företag inom handeln.

- Vi började med en workshop i Bogotá, dit även deltagare från Peru hade bjudits in. Sammanlagt var vi nitton personer, säger Marie Kihlberg Nelving.

Vikande medlemsunderlag, antifackliga strömningar och en förändrad lagstiftning gör det svårt att upprätthålla en bra facklig verksamhet. Gruppen identifierade en rad områden, och kom fram till hur de skulle jobba och med vad.

- Vi gjorde en ordentlig inventering, vilka pengar hade man, vilka tekniska behov fanns och vilka politiska möjligheter hade man att påverka på hemmaplan. Det finns ett tryck på de fackliga organisationerna från bägge regeringarna men det är betydligt brutalare i Colombia.

Vilka multinationella företag kom ni att jobba med?

- Franskägda Carrefour och tyska Metro samt Wong, Sagafallabella, Cencosud, Rypley och Tottus, som alla har latinamerikanskt ursprung. Inget företag var svenskt. Både Carrefour och Metro var på gång med globala avtal så fackföreningarna hade olika styrka från början.  

Fackföreningarna är uppbyggda på ett annat sätt än vi i Sverige är vana vid, man täcker inte en hel bransch. I stället bildar man fackföreningar på de olika enheterna. För att kunna registrera sig behövs tjugofem anställda eller fler och samtliga ska vara tillsvidareanställda.

Många företag i Colombia kringgår lagen genom att undvika tillsvidareanställningar. Anställda får i stället korttidskontrakt eller hyrs in via kooperativ och då har de inte rätt att gå med i facket.

- De korttidsanställda kan jämföras med F-skattare i Sverige. De får jobba med ett uppdrag och betala sin egen skatt och sociala avgifter. Kooperativen omfattas inte heller av lagstiftningen. 

Man måste vara stark i sin övertygelse för att orka jobba fackligt. I många fall blir man förföljd. Marie Kihlberg Nelving berättar om Leonidas Gomez, en ung kille som arbetade på Citibank och som mördades för sitt fackliga engagemang. 

- Hans enda syfte var att förbättra villkoren för dem som jobbade på den banken, en stor global bank. Det väckte stor uppståndelse runt om och framför allt inom UNI. Jag träffade hans syster när jag var där.

Fakta

Unionens internationella sekreterare jobbar med samma frågor som förbundet gör i Sverige: att anställda ska ha schysta villkor, en lön som går att leva av, en arbetsmiljö som inte gör någon sjuk och rätten att organisera sig fackligt.
- Vi vill också verka för medlemmarnas möjligheter till kompetensutveckling, inflytande och medbestämmande, säger internationella sekreteraren Marie Kihlberg Nelving.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.