Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Ansvarsfull största cv-klyschan

Skulle du beskriva dig själv som ansvarsfull, kreativ eller strategisk? Då är du inte ensam. Det är de tre ord som används flitigast i profilerna på karriärnätverket Linkedin.
- Beskriv hellre hur du jobbar i verkligheten genom riktiga erfarenheter, säger Unionens coach Annica Ollerstam.
Lina Björk Publicerad 17 december 2013, kl 10:46
LinkedIn tekniker

Visst är det lätt att fastna i floskler. Men när arbetsgivaren sitter med ditt och andras cv:n är det troligtvis inte det faktum att du kan hålla många bollar i luften, som kommer att ge dig jobbet.

Karriärnätverket Linkedin har sammanställt en lista på de ord som använts mest i nätverkets profiler 2013. Toppar gör ordet ansvarsfull, strax före strategisk och kreativ. Många anser sig också vara effektiva, tålmodiga och organiserade enligt sammanställningen. Lite förvånande är kanske att ordet expert kommer på sjätte plats.
Kollega frågade Unionens coacher vad man ska tänka på i sitt cv och personliga brev, för att särskilja sig från mängden.

Annica Ollerstam, coach Sydväst:
- Det är mest i det personliga brevet som du kan göra skillnad eftersom cv:et är lite av en standardisering. Brevet ska utgå från två frågor: Vad kan du bidra med och varför vill du bli en del av organisationen?

- Skriv intresseväckande rubriker, plocka upp nyckelord som arbetsgivaren söker efter. Om han eller hon sitter med tio brev och cv:n framför sig så måste du väcka intresse redan i början av texten. Börja hellre texten med rubriken:  Ambitiös ingenjör, än Hej.
Beskriv hur du jobbar i verkligheten och ur riktiga erfarenheter. Exempelvis: Jag har en förmåga att tänka i processer.

Andreas Damberg, coach, Småland:
- Först och främst ska du läsa igenom annonsen och titta vad arbetsgivaren söker efter. Jag brukar likna cv:t och det personliga brevet med att köpa en tv. När du ska bestämma dig för vilken tv du ska ha så läser du först produktbeskrivningen, där ska det framgå varför just den tv:n är rätt för dig. Därefter kommer förmodligen en duktig säljare som kan beskriva mer i detalj och få dig intresserad.
Om det står samma sak på alla apparater kommer du inte välja någon av dem, för du kommer inte förstå varför just de är de rätta. I ett standardisererat cv med en massa floskler får arbetsgivaren inte någon bild av vilka styrkor du har.

Johan Bergsström, coach i Västerbotten:
- Om jag skulle möta en person som har använt mycket klyschor i sitt cv skulle jag ställa frågan: Vad är det egentligen du vill säga med det här? Det är lätt att drabbas av adjektivsjuka, men det är mycket bättre att försöka hitta exempel på när du får användning av att vara exempelvis kreativ eller organiserad. Ta upp händelser då du fått visa prov att vara ansvarsfull, strategisk eller driven.

Fakta

Mest använda ordet i Linkedins profiler 2013:

1. Ansvarsfull

2. Strategisk

3. Kreativ

4. Effektiv

5. Tålmodig

6. Expert

7. Organiserad

8. Driven

9. Innovativ

10. Analytisk

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4