Annons
Annons

Antalet förtroendevalda ökar

Publicerad 24 mars 2014, kl 09:50

Unionens fackliga närvaro ökar. Bara i år har det tillkommit förtroendevalda på 300 arbetsplatser där det tidigare inte fanns någon facklig representation.

För ett år sedan rapporterade Kollega om att antalet klubbar och förtroendevalda inom Unionen hade minskat stadigt sedan förbundet bildades 2008. Under samma tidsperiod som förbundet ökade med 50 000 medlemmar hade antalet förtroendevalda blivit nästan 1 800 färre.

Men nu tycks den negativa trenden ha vänt. Numera räknar Unionen visserligen även in arbetsmiljöombud i statistiken över arbetsplatser med lokal facklig organisering men oavsett det har det skett en ökning, visar nya siffror. Totalt finns det nu 9 220 arbetsplatser med fler än fem Unionenmedlemmar som har arbetsplatsombud, arbetsmiljöombud eller klubb. Det är en ökning med närmare 300 arbetsplatser bara i år. Den grupp som växer snabbast är arbetsplatsombud.

– Vi tror att det har lossnat och vi ser att de åtgärder som vidtagits under fjolåret nu slår igenom i statistiken. Det finns ett ökat fokus och medvetenhet i organisationen om behovet av att jobba med de här frågorna. Vi har också blivit bättre på att synliggöra att fackligt arbete faktiskt handlar om att påverka hur jag har det på min arbetsplats, säger Cecilia Gåije, chef för Unionens förtroendevaldsektion.

– Vårt fokus under det senaste året har framför allt varit att få till arbetsmiljöombud och arbetsplatsombud på arbetsplatser där tidigare inte funnits några förtroendevalda alls. Det har gett resultat.

När det gäller antalet klubbar så har den negativa trenden planat ut och de senaste tre månaderna har antalet klubbar ökat något.
– Här är det lite tidigt att säga att det har vänt, men det går åt rätt håll, säger Cecilia Gåije.

Unionens mål för 2014 är att förbundet ska ha fackligt arbete på 10 000 arbetsplatser med fler än fem medlemmar. Ett år senare tänker sig Unionen att motsvarande siffra ska ha ökat till 11 500, vilket motsvarar 65 procent av arbetsplatserna.

Branscherna där många medlemmar i hög utsträckning saknar facklig representation är främst media, reklam samt konsult och finansiella tjänster.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Har du tackat ditt arbetsmiljöombud?

  De har makten att stoppa arbetet om det är fara för anställdas liv och hälsa, men jobbar ofta i det tysta med bedrifter som inte noteras. I veckan uppmärksammas arbetsmiljöombudens arbete.

 • Läs även...

  Stort skadestånd krävs för uppsagd klubbordförande

  En klubbordförande och ett huvudskyddsombud sades upp efter att samarbetet med arbetsgivaren skurit sig. Unionen stämmer företaget för ordförandens räkning och kräver extra stort skadestånd då det rör sig om en förtroendevald.

 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Utköp av förtroendevalda oroar Unionen

  Att företag betalar för att bli av med skickliga förtroendevalda kränker föreningsrätten. Även om omfattningen inte är alarmerande, enligt en ny undersökning från Unionen, är det illa nog att det ens förekommer, menar förbundet.

 • Läs även...

  Hur vet jag att kollegan dricker för mycket?

  Andelen samtal till Alna, experter på skadligt bruk i arbetslivet, ökade med 30 procent under coronavåren. Alna misstänker att samtalen kommer fortsätta stiga under hösten på grund av ökat hemarbete.

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.

 • Läs även...

  Amazon och Bezos kritiseras av EU

  Det brev som 37 fackföreningar, bland annat Unionen, skrev till EU-kommissionen och krävde en utredning av Amazons arbetsmetoder har fått resultat. Nu riktar ett gäng EU-parlamentariker skarp kritik mot handelsjättens vd Jeff Bezos.

 • Läs även...

  Amazon anklagas för övervakning av fackligt anslutna

  Fackanslutna jämställs med terrorister när Amazon övervakar sina anställda. Nu kräver en lång rad fackföreningar, däribland Unionen, att EU-kommissionen utreder bolagets metoder.