Antalet sjukskrivna har ökat sedan 2008

Publicerad 15 oktober 2013, kl 14:06

Antalet sjukskrivna är i dag fler än sommaren 2008, då regeringen införde de nya sjukreglerna. Men antalet långa sjukskrivningar har blivit färre, det är de korta som ökar.

Regeringens ändringar i sjukreglerna, som infördes sommaren 2008, innebar bland annat en skärpt gräns för hur länge man får vara sjukskriven.

Enligt de nya reglerna ska en sjukskrivning utredas efter tre månader, om en sjukskriven kan gå tillbaka till sitt gamla jobb eller ta nya arbetsuppgifter på arbetsplatsen.

Efter sex  månaders sjukskrivning prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden.

I somras hade knappt 66 000 varit sjukskrivna sedan längre än sex månader, att jämföra med 81 000 i juni 2008, enligt siffror som Försäkringskassan tagit fram för SR Ekot. Samtidigt har antalet sjukskrivningar på kortare tid än ett halvår ökat, från 55 700 sommaren 2008 till 70 300 i juni i år.

"Syftet med regelskärpningen var att påverka de sjukfall som pågår månad efter månad, år efter år", säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson till TT, som är nöjd med att just de långa sjukskrivningarna också har minskat.

Men det är en falsk bild, menar Anne Carlsson, ordförande för Reumatikerförbundet.

- Att de korta sjukskrivningarna ökar är ett tydligt tecken på att vi snart också kommer att se de långa sjukskrivningarna öka.

Bland medlemmarna i Reumatikerförbundet är det många som blir sjukskrivna om och om igen, berättar hon, med korta arbetsperioder emellan. Vad de behöver för att hålla ut är rehabilitering och behandling,  inte att slussas ut i olika arbetsmarknadsåtgärder.

- Förr fick man rehabilitering och även omskolning på sjukpenning, det får man inte längre. Och har man inte råd måste man jobba, fast man egentligen inte mäktar med. Det här är en tickande bomb, säger hon.

Redan i augusti skrev Försäkringskassan upp prognosen för antalet sjukskrivningar. Bara för 2013 beräknas kostnaderna öka med en miljard kronor, och 2,8 miljarder under 2014, som vi har skrivit om tidigare. (Läs mer om det i artikeln intill.).

Fakta

Sjukpenning betalas ut i högst 365 dagar under en sammanlagd period om 450 dagar.

Förlängd sjukpenning, motsvarande 75 procent, beviljas i undantagsfall i högst 550 dagar.

Personer med mycket allvarliga sjukdomar kan få rätt till obegränsad sjukpenning.

Den som når maxgränsen erbjuds att gå arbetslivsintroduktion på Arbetsförmedlingen i tre månader.

(Källa: Försäkringskassan/ TT)

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Fyra av tio har bytt bort sin övertid

  Ungefär fyra av tio Unionenmedlemmar har bytt bort sin övertidsersättning mot extra semester. Det är dessa tidsbytare som jobbar mest övertid, men sammanlagt jobbade tjänstemännen i Sverige 1,5 miljoner timmar över varje vecka i fjol visar nya siffror.

 • Läs även...

  Kvinnor och män reagerar olika på mobbning

  Kvinnor som mobbas på jobbet har dubbelt så hög sjukfrånvaro som andra kvinnor. Män som utsätts blir däremot inte mer sjuka än andra män. Detta visar ny dansk forskning.

 • Läs även...

  Tieto + Evry = TietoEvry

  Nu står det klart att IT-företagen Evry och Tieto ämnar slå sina påsar ihop, om affären får grönt ljus från konkurrensverken i de nordiska länderna. Ordföranden på Unionens riksklubb på Evry tror att sammanslagningen kan bli bra för företagen.

 • Läs även...

  Störst löneskillnad i privat sektor

  Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Skillnaden är dock stor mellan olika sektorer och allra störst är den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor.

 • Läs även...

  Förändringar väntar på pressat SAS

  650 miljoner kronor. Så mycket kostade pilotstrejken SAS enligt den kvartalsrapport som presenterades i dag. Totalt gick flygbolaget back med 1,2 miljarder det andra kvartalet, vilket enligt SAS-chefen kommer leda till förändringar i verksamheten.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.