Annons
Annons
 • Varslen är i hög grad koncentrerade till storstadslänen och till hotell- och restaurangverksamhet, enligt Arbetsförmedlingens siffror. Foto: Anders Wiklund/TT

Antalet varsel ökar kraftigt

Publicerad 18 mars 2020, kl 15:24

Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.

Coronakrisen har stora effekter på delar av svensk ekonomi. Flygbolagen SAS och Norwegian har meddelat att de permitterar stora delar av personalstyrkan och flera företag i hotell- och besöksnäringen har varslat personal. Under onsdagen kom uppgifter om att hotellkedjan Nordic Choice varslar 7 500 personer om uppsägning. Det är nästan halva personalstyrkan.

Läs mer: Coronaoro slår hårt mot besöksnäringen

Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

– Vi ser ett trendbrott där antalet varsel nu ökar markant. Varslen är i hög grad koncentrerade till storstadslänen och till hotell- och restaurangverksamhet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Varsel - så funkar det

Annika Sundén tror dock att det krispaket som regeringen och stödpartierna kommit överens om kommer att dämpa effekterna av krisen och att samtliga varsel därför inte leder till uppsägningar.

Läs mer: Krisstöd ska dämpa följder av corona

Även TRR, som bland annat hjälper uppsagda tjänstemän, gör bedömningen att flera av varslen inte kommer att leda till uppsägningar i slutändan.

– Historiskt är det 40 procent av alla som varslas som blir berörda. Det hinner hända saker på vägen. Överlevnadsläge skapar kreativitet när det gäller omställningslösningar, säger Markus Trautmann, ansvarig för externkommunikation på TRR.

Han säger samtidigt att coronakrisen är speciell och att det är svårt att bedöma dess konsekvenser.

Läs mer: Gå med i a-kassan? Tänk på det här!

– Vi befinner oss i en exceptionell situation. Eftersom vi inte har upplevt en liknande kris tidigare har vi i dagsläget inte hela bilden av vilka konsekvenser coronapandemin får för samhället och arbetsmarknaden. Vår bedömning är att vi först om en månad kommer att se den verkliga effekten på arbetsmarknaden beroende på hur situationen utvecklar sig i närtid, säger han.

De senaste dagarna har TRR ställt om sin verksamhet för att kunna ta hand om ett större inflöde av uppsagda tjänstemän än normalt. Kontoret i Stockholm är dock stängt från och med den 18 mars på grund av Folkhälsomyndighetens rekommendation om hemmajobb. Hjälp till uppsagda finns ändå via exempelvis digitala seminarier, föreläsningar och möten med rådgivare via telefon och digitalt.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.

 • Läs även...

  Vings krav: Sänk lönen eller bli av med jobbet

  Vings flygbolag vill sänka kabinpersonalens löner med 20 procent. Om de anställda inte går med på sänkningen blir de av med sina jobb. Unionen vägrar men kan tänka sig att förhandla om andra saker.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.

 • Läs även...

  Coronaoro slår hårt mot besöksnäringen

  Besöksnäringen krisar när människor väljer bort hotellbesök, kryssningar och konferenser av rädsla för corona. Unionenklubben på Nordic Choice ser gärna att korttidsarbete tillämpas för att undvika uppsägningar.