Annons
Annons
 • Varslen är i hög grad koncentrerade till storstadslänen och till hotell- och restaurangverksamhet, enligt Arbetsförmedlingens siffror. Foto: Anders Wiklund/TT

Antalet varsel ökar kraftigt

Publicerad 18 mars 2020, kl 15:24

Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.

Coronakrisen har stora effekter på delar av svensk ekonomi. Flygbolagen SAS och Norwegian har meddelat att de permitterar stora delar av personalstyrkan och flera företag i hotell- och besöksnäringen har varslat personal. Under onsdagen kom uppgifter om att hotellkedjan Nordic Choice varslar 7 500 personer om uppsägning. Det är nästan halva personalstyrkan.

Läs mer: Coronaoro slår hårt mot besöksnäringen

Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

– Vi ser ett trendbrott där antalet varsel nu ökar markant. Varslen är i hög grad koncentrerade till storstadslänen och till hotell- och restaurangverksamhet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Varsel - så funkar det

Annika Sundén tror dock att det krispaket som regeringen och stödpartierna kommit överens om kommer att dämpa effekterna av krisen och att samtliga varsel därför inte leder till uppsägningar.

Läs mer: Krisstöd ska dämpa följder av corona

Även TRR, som bland annat hjälper uppsagda tjänstemän, gör bedömningen att flera av varslen inte kommer att leda till uppsägningar i slutändan.

– Historiskt är det 40 procent av alla som varslas som blir berörda. Det hinner hända saker på vägen. Överlevnadsläge skapar kreativitet när det gäller omställningslösningar, säger Markus Trautmann, ansvarig för externkommunikation på TRR.

Han säger samtidigt att coronakrisen är speciell och att det är svårt att bedöma dess konsekvenser.

Läs mer: Gå med i a-kassan? Tänk på det här!

– Vi befinner oss i en exceptionell situation. Eftersom vi inte har upplevt en liknande kris tidigare har vi i dagsläget inte hela bilden av vilka konsekvenser coronapandemin får för samhället och arbetsmarknaden. Vår bedömning är att vi först om en månad kommer att se den verkliga effekten på arbetsmarknaden beroende på hur situationen utvecklar sig i närtid, säger han.

De senaste dagarna har TRR ställt om sin verksamhet för att kunna ta hand om ett större inflöde av uppsagda tjänstemän än normalt. Kontoret i Stockholm är dock stängt från och med den 18 mars på grund av Folkhälsomyndighetens rekommendation om hemmajobb. Hjälp till uppsagda finns ändå via exempelvis digitala seminarier, föreläsningar och möten med rådgivare via telefon och digitalt.

David Österberg
David Österberg
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-04-08.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart lättare att få a-kassa

  Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

 • Läs även...

  Krisande företag lånar ut personal

  Mängder av företag tvingas lägga ner verksamheten i spåren av coronasmittan. Andra har rekordmycket att göra. Nu lånar de som saknar arbetsuppgifter ut sina anställda till sektorer som behöver dem bättre.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Coronaoro slår hårt mot besöksnäringen

  Besöksnäringen krisar när människor väljer bort hotellbesök, kryssningar och konferenser av rädsla för corona. Unionenklubben på Nordic Choice ser gärna att korttidsarbete tillämpas för att undvika uppsägningar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.