Annons
  • Better Business vd Lina Schölin har satsat på golfmundering medan Sophie Österberg valt att bli volleybollspelare. Foto: Peter Knutson

Äntligen fredag!

Publicerad 24 mars 2017, kl 11:45

Veckans sista arbetsdag firar vi med fika, högre volym på radion, lyxigare lunch. Eller som företaget Better Business – med galna utklädningsteman.

Blåbärssoppa, solbullar och gelégodis står uppdukat denna morgon på företaget Better Business. En efter en droppar medarbetarna in i mer eller mindre sportiga munderingar som leder till glada skratt. Det är bäddat för en hel dags fredagsmys på jobbet.

I ett år har man med ojämna mellanrum haft fredagar med teman som paljett, hårdrock och färgglatt. Temana stärker sammanhållningen och blir en snackis.

Denna fredag är det sporttema och Therése Plastrougi har lånat dotterns rosa skejthjälm med tillhörande bräda. Sophie Österberg lattjar med en volleyboll och har ett helt knippe medaljer runt halsen. Annika Johansson har grävt fram längdpjäxor ur gömmorna, tejpat en vallaburk runt handleden och ståtar med en Vasaloppslapp på bröstet. Och Charlotte Carlsson, som kläckte idén till veckans tema, bär en blågul hockeytröja.

Företaget som ligger i Vallentuna, erbjuder marknadsundersökningar och mystery shopping-tjänster, man skickar ut ”hemliga” kunder för att testa bemötandet i butiker, på restauranger och kaféer.

– Alla hänger på fullt ut när det är tema. När vi hade semestertema tog någon med sig sin hund iförd flytväst och en annan hade slalompjäxor mitt i sommaren, säger Ida Thoursie, projektkoordinator, för dagen iklädd hockeytröja och medalj.

– Vi jobbar ganska hårt i veckan och sitter fokuserade vid datorn. Det här gör vi när någon får feeling. Det finns inga speciella krav och våra teman är öppna för tolkning. Fredagen är något visst, alla är lite gladare, säger marknadschefen Annika Johansson.

Hon och kollegorna är överens om att fredag är veckans bästa dag, vilket ju inte handlar om att de inte gillar sitt jobb. På fredagen är veckans jobb avslutat och helgen är ännu ett oskrivet blad. Förväntan ligger i luften. Och alla är lite gladare.

Läs mer: Därför behöver vi humor på jobbet

– Jag har jobbat inom handeln tidigare och där är det också en viss känsla på fredagarna. Det är hektiskt och roligt, säger Annika Johansson.

Det är den där glada och lite pirriga känslan vi vill åt. Den manifesteras på olika sätt på landets arbetsplatser: genom långlunch, fredagsfrukost eller -fika eller kanske en after work med frågesport. På byggkonsultföretaget Rotpartner i Göteborg är det till exempel musik från morgon till kväll och popcornmaskinen går varm.

– Det luktar ljuvligt! Besökare på kontoret kommenterar alltid detta, säger Fredrik Olsson, vd.

Ja, fredagen har till och med en viss doft. Hemmavid luktar det ofta tacos och chips, menar Charlotte Hagström, etnolog vid Lunds universitet, som har forskat på fredagsmys. Anledningen till att vi gör något speciellt på fredagar, hemma eller på jobbet, är att vi vill markera övergången till helgen.

Fredagen är den sista dagen jag skulle välja att vara ledig på

– Det skulle vara ohållbart om vi bara levde i ett enda långt flöde. Vi skulle inte fungera som människor då. Om allt var som en oändlig måndag så skulle vi bli tokiga. Livet rör sig i två parallella tider. Det är linjärt, vi föds och vi dör, men också cykliskt. Fredagen är inledningen och söndagen är avslutningen, säger Charlotte Hagström.

– Många är lite mer uppåt på fredagarna och det har inget att göra med hur man trivs på sitt jobb. Själv älskar jag mitt jobb, men jag tycker ändå att det är skönt när fredagen kommer. Många som går ner i tjänst väljer bort fredagen. Det är den sista dagen jag skulle välja att vara ledig på. Alla är glada, man får roligare mejl och man får ganska mycket gjort, tillägger hon.

I hennes egen korridor på universitetet var det lite si och så med fredagsfikandet tills det kom en ny medarbetare. Den personen föreslog gemensam fika på fredagar kvart i tio, en halvtimme innan alla ska i väg och föreläsa. Antingen tar någon med sig kaffebröd eller så plockar man fram lite skorpor och marmelad.

– Vår gemenskap var redan bra, men det där blev en bonus, säger Charlotte Hagström.

Och kaffestunden – alla under veckan, men framför allt fredagsfikat – är enligt Ingegerd Sigfridsson, doktor i etnologi vid Göteborgs universitet, viktig både för att strukturera vardagen och för gemenskapen. Hon har skrivit en avhandling om kaffe och alkohol i social samvaro och betonar det speciella med respektive dryck. Alkohol är framför allt en ledighetsdryck. Kaffets roll är mer mångbottnad.

– Kaffe är en markering för väldigt mycket, och kan drickas under dagens alla timmar. Det är avkopplingsdrycken som gör att du piggnar till, både efter en vanlig lunch och efter Nobelmiddagen, festernas fest, säger Ingegerd Sigfridsson.

Många inleder sitt kaffedrickande på jobbet. Det är också symboliskt att man tillsammans dricker en och samma dryck. Det finns liksom inte någon värdig ersättningsdryck för kaffe.

– Jag träffade en man som hade slutat att dricka kaffe och inte heller drack te. När han fikade ville han bara ha lite vatten. Men man dricker kaffe på ett visst sätt, vatten tar man ju inte en ny klunk efter fem minuter. Det finns många kulturella koder i det gemensamma kaffedrickandet. Och fredagsfikat är ju något visst, det skiljer ut sig från alla de andra fikorna under veckan.

Cajsa Högberg
[email protected]

Lediga jobb
  • Läs även...

    Berättade om graviditet – sades upp samma kväll

    När en projektledare på ett IT-företag berättade att hon var gravid sades hon upp samma kväll. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 350 000 kronor för bland annat diskriminering.

  • Läs även...

    Magnus är chef och bipolär

    Magnus Peterson har diagnosen bipolär sjukdom. Han har genomlidit depressioner, fått en psykos, slutat äta och dricka och varit inlagd på psyket. Tack vare en förstående chef och omgivning har han kommit igen och har i dag ett chefsjobb.

  • Läs även...

    Nya jobbet blev räddningen

    Sju år – så lång tid har det gått sedan de första tecknen på utbrändhet visade sig för Johanna Thomsson. Vändpunkten kom när hon fick chans att arbetsträna i en butik med en engagerad chef.

  • Läs även...

    Alla har en del i mobbning på jobbet

    De flesta av oss skulle nog svara nej på frågan om vi någon gång mobbat en kollega. Men alla på en arbetsplats är potentiella deltagare i en mobbningsprocess.

  • Läs även...

    Varför blir chefer destruktiva?

    Alla usla chefer är inte psykopater från början. En del blir monsterchefer på grund av sin arbetsmiljö. Nu ska forskare luska ut hur man kan förhindra ledare från att hänge sig åt maktfullkomlighet och destruktivt beteende.

  • Läs även...

    Funktionell dumhet kan gå för långt

    Att göra som alla andra utan eftertanke kan vara bra för arbetsgivaren. När ingen ifrågasätter eller analyserar underlättas det dagliga kontorslivet. Men det har ett pris.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.