• Apoteken satsar alltmer på hudvård, skönhet och hälsa. Foto: Kronans Apotek / Creative Commons

Apotek byter tekniker mot hudterapeuter

Publicerad 18 september 2015, kl 14:50

Kronans Apotek vill säga upp alla apotekstekniker och byta ut dem mot hudterapeuter på ett av sina apotek. Unionenklubben ifrågasätter att man byter ut en hel yrkeskår och hoppas att det inte blir av.

Personalbytet gäller ett av Kronans stora apotek i ett köpcentrum i nordöstra Uppsala. Men än är inget klart. Förhandlingen mellan fack och arbetsgivare pågår och eftersom Unionenklubben har reserverat sig i alla led kommer det dröja innan det eventuellt blir verklighet.

- Vi ifrågasätter att man vill säga upp en hel personalkår, säger Gunilla Andersson, ordförande för Unionenklubben på Kronans Apotek, som fått samtal från ledsna medlemmar som blivit informerade om att de kan komma att förlora sina jobb.

Samtidigt har Gunilla Andersson förståelse för att Kronan, och övriga apotekskedjor, vill ha in ett nytt koncept. Apoteken tjänar nästan inga pengar på receptaffärer i sig utan måste få in pengar på annat håll.

- Sverige har de lägsta marginalerna i världen på receptbelagda läkemedel. Säljer du medicin för 100 000 kronor tjänar du max 167 kronor på det. Det var likadant på Apoteket AB:s tid. Det har alltid varit rabalder om detta.

Ändå är Gunilla Andersson inte vidare orolig att det ska sprida sig, utan tror att det främst kommer att handla om stora apotek i gallerior där man vill rikta in sig på skönhet och hälsa och att det även då främst blir en kompetensutökning med hudterapeuter.

- Jag hoppas att det inte blir så på fler apotek.

Diplomerade hudterapeuter har en tvåårig utbildning medan apoteksteknikerna är färdiga efter ett och ett halvt år. Hudterapeuterna kan dock komplettera med egenvårdsdelen i teknikernas utbildning på tolv veckor. I nuläget finns ingen motsvarande fortbildning för apoteksteknikerna men på sikt tror Gunilla Andersson att det tas fram en kompletteringsutbildning också för apotekstekniker liknande den som finns för egenvård i dag.

Som Kollega skrivit tidigare går Kronans Apotek, tillsammans med fler andra kedjor, över från Almega till Svensk handel vid årsskiftet. Facket vet därför inte vilken av arbetsgivarorganisationerna som tar det eventuella beslutet om att säga upp apoteksteknikerna eller hur lång tid förhandlingarna kommer ta.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Transcom står fast vid jobbflytt från Umeå

  Trots att en löntagarkonsult konstaterar att Transcom inte tjänar något på att flytta verksamheten från Umeå till Eskilstuna håller ledningen fast vid att 280 tjänster ska flyttas.

 • Läs även...

  Vattenfall: 1 500 heltidstjänster ska bort

  Vattenfall behöver spara. Inom två år planerar bolaget att minska antalet anställda och konsulter med 1 500 heltidstjänster, varav 600 i Sverige.

 • Läs även...

  ”Facken är dåliga på att förhandla om pengar”

  Fler anmäler sexuella trakasserier efter Metoo-rörelsen. Men den som vill ha ersättning från arbetsgivaren ska vända sig till en advokat – inte till facket – enligt advokat Michael Fischbein.

 • Läs även...

  LUF fick en "avhyvling"

  Sluta hyvla arbetstiderna uppmanade LO arbetsgivarna i en kampanj. Liberalernas ungdomsförbund (LUF) svarade genom att dansa med osthyvlar i en video och råda folk att i stället hyvla facket. Okunnigt ansåg Unionen Stockholm och bjöd in LUF till utbildning.

 • Läs även...

  Tieto + Evry = TietoEvry

  Nu står det klart att IT-företagen Evry och Tieto ämnar slå sina påsar ihop, om affären får grönt ljus från konkurrensverken i de nordiska länderna. Ordföranden på Unionens riksklubb på Evry tror att sammanslagningen kan bli bra för företagen.

 • Läs även...

  Störst löneskillnad i privat sektor

  Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Skillnaden är dock stor mellan olika sektorer och allra störst är den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor.

 • Läs även...

  Förändringar väntar på pressat SAS

  650 miljoner kronor. Så mycket kostade pilotstrejken SAS enligt den kvartalsrapport som presenterades i dag. Totalt gick flygbolaget back med 1,2 miljarder det andra kvartalet, vilket enligt SAS-chefen kommer leda till förändringar i verksamheten.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.