Annons
Annons
 • Apoteken satsar alltmer på hudvård, skönhet och hälsa. Foto: Kronans Apotek / Creative Commons

Apotek byter tekniker mot hudterapeuter

Publicerad 18 september 2015, kl 14:50

Kronans Apotek vill säga upp alla apotekstekniker och byta ut dem mot hudterapeuter på ett av sina apotek. Unionenklubben ifrågasätter att man byter ut en hel yrkeskår och hoppas att det inte blir av.

Personalbytet gäller ett av Kronans stora apotek i ett köpcentrum i nordöstra Uppsala. Men än är inget klart. Förhandlingen mellan fack och arbetsgivare pågår och eftersom Unionenklubben har reserverat sig i alla led kommer det dröja innan det eventuellt blir verklighet.

- Vi ifrågasätter att man vill säga upp en hel personalkår, säger Gunilla Andersson, ordförande för Unionenklubben på Kronans Apotek, som fått samtal från ledsna medlemmar som blivit informerade om att de kan komma att förlora sina jobb.

Samtidigt har Gunilla Andersson förståelse för att Kronan, och övriga apotekskedjor, vill ha in ett nytt koncept. Apoteken tjänar nästan inga pengar på receptaffärer i sig utan måste få in pengar på annat håll.

- Sverige har de lägsta marginalerna i världen på receptbelagda läkemedel. Säljer du medicin för 100 000 kronor tjänar du max 167 kronor på det. Det var likadant på Apoteket AB:s tid. Det har alltid varit rabalder om detta.

Ändå är Gunilla Andersson inte vidare orolig att det ska sprida sig, utan tror att det främst kommer att handla om stora apotek i gallerior där man vill rikta in sig på skönhet och hälsa och att det även då främst blir en kompetensutökning med hudterapeuter.

- Jag hoppas att det inte blir så på fler apotek.

Diplomerade hudterapeuter har en tvåårig utbildning medan apoteksteknikerna är färdiga efter ett och ett halvt år. Hudterapeuterna kan dock komplettera med egenvårdsdelen i teknikernas utbildning på tolv veckor. I nuläget finns ingen motsvarande fortbildning för apoteksteknikerna men på sikt tror Gunilla Andersson att det tas fram en kompletteringsutbildning också för apotekstekniker liknande den som finns för egenvård i dag.

Som Kollega skrivit tidigare går Kronans Apotek, tillsammans med fler andra kedjor, över från Almega till Svensk handel vid årsskiftet. Facket vet därför inte vilken av arbetsgivarorganisationerna som tar det eventuella beslutet om att säga upp apoteksteknikerna eller hur lång tid förhandlingarna kommer ta.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Unga vill ha trygghet och kollektivavtal

  Oron för att bli av med jobbet ökar bland unga, som allt oftare söker trygga villkor. De senaste åren har kollektivavtal och tjänstepension blivit allt viktigare för dem, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Facket på Tallink Silja hoppas på förlängt korttidsavtal

  Kryssningsrederiet Tallink Silja är på väg att sjunka. Alla ombordanställda på de svenska båtarna har varslats och nu befarar landpersonalen att den står på tur om det inte kommer besked om förlängt korttidsavtal.

 • Läs även...

  Meningslösa jobb ger missnöjda medborgare

  Alla skulle tjäna på att vi slutar hymla om vikten av ett arbete – många jobb suger faktiskt. För en av tre gör jobbet inte livet bättre och det finns samband mellan arbetets mening och tilltron till demokratin, visar en undersökning från Arena idé.