• Det är apoteken som har den kompetens som behövs för att ge rätt rådgivning och rätt läkemedel, menar Unionen Farmaci och Hälsa. Foto: Hasse Holmberg/TT

"Apotek ska sälja läkemedel"

Publicerad 26 augusti 2014, kl 15:59

Unionen instämmer i läkemedelsverkets förslag om att paracetamol endast bör säljas på apotek. Helst vill förbundet gå ännu längre och förbjuda all läkemedelsförsäljning i vanliga butiker. Det skriver Dagens Apotek.

Läkemedelsverkets förslag som kom i förra veckan välkomnas av de två fackförbunden inom farmaciområdet, Unionen Farmaci och Hälsa samt Sveriges Farmaceuter. Båda facken vill gå längre än Läkemedelsverket och allra längst vill Unionen gå genom att helt förbjuda försäljning av läkemedel i allmän handel. Det är apoteken som har den kompetens som behövs för att ge rätt rådgivning och rätt läkemedel, enligt förbundet.

- När det gäller just paracetamol är det många kunder som kommer med en förpackning Alvedon och en förpackning Panodil och tänker att hjälper inte den ena så tar jag av den andra, men då överdoserar man eftersom de innehåller samma substans. Det är sådant som vi upptäcker på apoteken och kan ge råd om, säger Carina Jansson, seniorkonsult på Unionen Farmaci och Hälsa.

Ett annat exempel är högkonsumenter av Treo som plockar på sig både ett rör av brustabletterna och läkemedel mot magbesvär. Magbesvären beror då oftast på en för hög konsumtion av acetylsalicylsyra, som finns i just Treo. En åkomma som i längden kan leda till blödningar i magsäcken.

Det är även vanligt att kunder köper nässpray fast de egentligen borde ha allergispray och tvärtom, då de inte vet om de lider av en vanlig förkylning eller allergi.

- Det är många frågor av den här typen som vi tycker är så viktiga för att det ska hjälpa och inte stjälpa läkemedelskunden. Och därför anser vi att alla läkemedel, även de receptfria, ska säljas på apotek, säger Carina Jansson.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Tjänstemännen ökar – Arbetarna minskar

  Att tjänstemännen blir allt fler – betyder det att deras frågor är mer på tapeten än arbetarnas? Kollega synar vem som egentligen håller i taktpinnen på svensk arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Unionen: Fel att lagstifta om sextimmarsdag

  Ett arbetsliv med balans är viktigt för Unionen. Men vägen dit är inte en generell regel om sex timmars arbetsdag, tror Daniel Gullstrand, utredare och arbetsmiljöexpert på förbundet.

 • Läs även...

  Unionen tände inte på motion om tänder

  Unionenmedlemmen Sara Ortsäter fick några spännande idéer och skickade tre motioner till förbundet. Trots att inte förbundet nappade på alla hennes förslag är hon nöjd med utgången.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Kvinnor får mindre företagshälsa

  Företag i kvinnodominerade branscher köper mindre hälsovård än andra. Detsamma gäller mindre företag oavsett bransch, visar en ny undersökning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.