• Sverige har fått 400 fler apotek efter avregleringen, men den sammanlagda personalstyrkan är den samma som tidigare. Foto: Hasse Holmberg/TT

Apoteken granskas i ny utredning

Publicerad 9 juni 2015, kl 15:04

En ny apoteksutredning tillsätts inom kort. På socialdepartementet bekräftar man för Kollega de uppgifter som förekommit i media.
– Direktiven till utredningen håller på att tas fram, meddelar Helena Paues, presstalesman hos socialministern.

I opposition motsatte sig socialdemokraterna och miljöpartiet omregleringen av apoteksmarknaden. Inför valet i höstas deklarerade de båda att någon återgång till det gamla systemet ändå inte var aktuellt.

Regeringspartierna har emellertid registrerat de stora problem som omregleringen medfört, inte minst svårigheter att få ut receptbelagd medicin. Landet har fått 400 fler apotek, men lagerhållningen av läkemedel, särskild de dyra preparaten, har minskat. Förre socialministern Göran Hägglund (KD) fick hundratals brev med klagomål från missnöjda patienter.

Carina Jansson, seniorkonsult på Unionen Farmaci och Hälsa, välkomnar utredningen.
– Jag hoppas att Unionen blir representerad i utredningen. Vi fackliga företrädare har alltid medverkat i tidigare apoteksutredningar.

Jansson poängterar att många av de problem som uppstod vid omregleringen inte alls är lösta och måste diskuteras i utredningen.
– Vi får fortfarande många klagomål från kunder som inte är nöjda med servicen. Trots att antalet apotek ökat starkt är den sammanlagda personalstyrkan i branschen oförändrad.

En allt mer stressad personal har svårt att hinna med den nödvändiga kompetensutvecklingen, som inte minst är viktig för en säker läkemedelsexpediering.

En annan viktig fråga är ersättningen till apoteken för receptexpedieringen, som inte täcker alla kostnader när receptläkemedel lämnas ut.

Carina Jansson efterlyser också att det statligt ägda Apoteket AB:s roll genomlyses i utredningen. Från fackligt håll vill man att staten använder sin apotekskedja för att styra samhällsintresset av en väl fungerande apoteksmarknad.
 

Carl von Scheele
[email protected]

 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  A-kassan har blivit statens kassako

  Högre avgifter än utgifter. De senaste tio åren har a-kassan varit en riktig kassako för staten. Men mycket av pengarna som betalas in går inte till ersättning till de arbetslösa. Därför borde avgifterna sänkas eller taket i a-kassan höjas, anser flera experter.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.