• Sveriges Apoteksförening och Sveriges Farmaceuter vill ha information från politiker och myndigheter om hur de ska förhålla sig till coronaviruset. Foto: Bertil Ericson/TT

Apoteken vädjar till politiker om corona

Publicerad 12 mars 2020, kl 11:17

Apoteksbranschen känner sig förbisedd när det gäller samhällets samordning i och med coronakrisen. Men på apoteket C W Scheele i Stockholm upplever ändå apotekschefen Lena Elg att allt fungerar bra – trots att antalet kunder ökat.

I förra veckan skickade Sveriges Apoteksförening och Sveriges Farmaceuter ett brev till socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Det därför att man anser att apoteken, till skillnad från hur det är i andra länder, inte fått någon information om hur de ska förhålla sig till coronaviruset.

– När vi nu som samhälle behöver samordna oss och ge likartad information, det kan exempelvis vara nya rekommendationer från myndigheterna, så är det också viktigt att apoteket får vara med i den samordningen. Och så är det tyvärr inte i dag, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

Hur fungerar det i andra länder?
– Det jag hör från kollegor där är att man i olika utsträckning har blivit involverad av staten och myndigheter. Då har man också identifierat apoteken som en viktig källa för information och rådgivning och bjudit in apoteken att delta i olika forum där man arbetar med coronafrågan gemensamt.

– Vårt brev är liksom ett sätt att sträcka upp handen och säga hej, här är vi. Vi som har en viktig funktion i samhället och som så att säga ligger nära coronafrågan och när en sådan här kris drabbar samhället. Då vill vi också vara med och bidra.

Något svar på brevet har man ännu inte fått.

Lena Elg, apotekschef på apoteket C W Scheele i centrala Stockholm, känner inte till Apoteksbranschens utspel, men tycker ändå att verksamheten har fungerat bra så här långt.

– Vi har fått en ökning av kunder med ungefär en fjärdedel sedan det här började och då jättemånga som har velat förbereda sig väl för dagens sjukdomssituation. Först var det många som ville köpa munskydd och sedan handsprit, som det nu också är slut på. Men de flesta har ändå tagit det med jämnmod, säger hon.

– Nu tänker man i nästa steg, på att många läkemedelsfabriker kan ha en nedsatt produktion och man därför kan behöva vara lite förutseende och ta ut sin medicin tidigare än annars nu.

Kommer det också in sjuka som ber om råd vad gäller provtagning och läkarvård?
– Nej, jag upplever at det tvärtom är färre än vanligt som gör så nu. Troligtvis därför att många är ansvarstagande på så vis att de inte vill smitta andra.

Bland de åtgärder man vidtagit på apoteket för att skydda både personal och kunder är att desinficera ytor där någon kan bli stående en stund flera gånger varje dag. Personalen har också riklig tillgång till handsprit och har uppmanats att tvätta händerna om det känns bra, även om kunder står i kö.

Någon oro för smitta bland personalen känner inte Lena Elg till.

– På vårt huvudkontor har det bildats en coronagrupp som ska bevaka läget noga och ge oss information och rekommendationer om vad som händer i olika scenarier och jag litar på att det råd vi får är uppdaterade och bra, säger hon. 

– Sedan har vi ju också varit med om sådana här situationer tidigare. Och råka på någon som är sjuk kan man ju också göra på bussen eller var som helst. Så än så länge sköter både kunderna och personalen det här bra.

Fotnot: Sveriges Apoteksförening är en branschförening för landets apotek.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Nytt avtal om korttidsarbete

  Unionen och Svenskt Näringsliv har enats om ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete. Det innebär att 500 000 privata tjänstemän kan ta del av regeringens stödpaket för att rädda jobben.

 • Läs även...

  Svagare skydd vid arbetsskada i hemmet

  Jobbar du hemifrån till följd av corona? Din arbetsgivare har fortfarande arbetsmiljöansvar. Men råkar du ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

 • Läs även...

  Volvo stänger fabrik i Göteborg

  Nu slår coronakrisen även mot Volvo. På måndag stänger lastbilstillverkaren sin fabrik i Göteborg på grund av materialbrist. Hur stoppet påverkar Unionens medlemmar på anläggningen är ännu oklart.

 • Läs även...

  Staten ska stå för kostnaden vid sjukdom

  Staten ska stå för hela sjuklönekostnaden under april och maj. Dessutom ska staten betala en större del av lönen för de personer som tvingas gå ner i arbetstid när företag krisar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.