Annons
Annons
 • Det finns en uppsjö av nya appar och andra digitala tjänster för att matcha jobbsökare med rekryterare. Här tipsar vi om några. Foto: Colourbox

Appar och andra digitala tjänster för jobbsökaren

Publicerad 13 november 2015, kl 09:00 Uppdaterad 16 november 2015, kl 13:46

Orkar du inte skriva nytt CV? Då kan du använda en viss app och lägga upp en bild som potentiella arbetsgivare kan se. Men flest jobb hittar du ändå säkrast på Arbetsförmedlingens nya hemsida eller på Linkedin, som är sajten där rekryterarna hänger.

Tjänsten Selfiejobs är en app där du skapar en profil genom att fota eller filma dig själv och besvara frågor om egenskaper, utbildning och intressen. Om du har GPS-funktionen på är det sedan bara att luta sig tillbaka och vänta på att någon arbetsgivare ser att du är i närheten. De flesta erbjudanden är riktade till ungdomar som vill servera eller sälja.

Lernia jobs använder samma teknik som Selfiejobs.

Indeed är en annan app som samlar jobb från olika jobbsajter i Sverige. Indeed använder mobilens GPS så att du kan söka efter jobb i närheten.

Linkedin är en mer etablerad plattform att hitta nytt jobb för dig som redan har ett hyfsat CV och en del kontakter i arbetslivet. Över två miljoner svenskar har konton och även om inte så många uppdaterar dagligen så är det  där de professionella rekryterarna kollar. Tips: Se till att din profil är komplett - och öppen! Skaffa minst 100 kontakter och var aktiv; gilla, dela, kommentera, uppdatera!

Facebook är störst bland sociala medier, 70 procent av svenskarna är regelbundna användare, enligt Internetstiftelsens senaste rapport. Men frågan är om du vill visa din profil med alla privata bilder och inlägg för presumtiva arbetsgivare. Tips: Gå in på säkerhetsinställningarna under hänglåssymbolen i toppmenyn och välj vilka som kan se dina inlägg. Om du inte vill att någon utomstående ska se dina privata badbilder, väljer "Vänner".

Instagram är också ett alternativ, och här kan vissa företag leta efter kreativa personer med bildsinne. Men om du ska ha ditt konto helt öppet bör du kanske radera en del. Tips: #tagga dina bilder så att rekryterare kan hitta dem. Sök på de arbetsgivare och rekryterare som du vill ska hitta dig och se vilka taggar som används i deras flöden.

Twitter är ytterligare en möjlighet. Tips: Använd hashtagen #nyttjobb i din profiltext och varje gång du twittrar. Det finns också en del lämpliga konton som du kan följa, till exempel @AcademicWork_se och @MeraJobb_se. Följ de företag och organisation du drömmer om att jobba med och retweeta och svara på deras tweets.

Nystartade Uptrail erbjuder en enklare tjänst. På deras sajt taggar du yrken som intresserar dig, sedan kommer ett mejl med några frågor, som ska ta högst 30 sekunder att besvara. Hittills är dock antalet jobb begränsat till ett 100-tal i IT-sektorn.

Flest jobb finns trots allt hos Arbetsförmedlingen.se. På deras nya sajt kan du lägga in en bevakning och ladda upp ett CV. På sidan finns dessutom massor av goda råd och en bra länklista. Tips: Börja där, ta till dig tipsen och gå sedan vidare med sajterna och apparna ovan.

Andra användbara samlingssidor är workshopping.com, liksom jobbsidor.com.

Om du är ute efter arbeten inom ett särskilt yrke eller en bransch finns flera specialiserade sajter, som ideellajobb.se, academicwork.se med flera.

De största jobbsajterna, vid sidan om Arbetsförmedlingen, är Jobbsafari, Blocket, Eniro jobbsök, Jobbporten, Monster och Stepstone. Alla kan skicka ut passande jobberbjudanden, direkt till din mobil.

Värt att tänka på är att villkoren för flera appar innebär att filmer du laddar upp kan klippas och läggas ut på helt andra sajter "världsomspännande" och i "evig tid".

Jobbsökarlistan

Bästa jobbsökarsajterna just nu, enligt rankning av Workshopping:

 1. Monster
 2. Stepstone
 3. Careerbuilder
 4. Jobbporten.se
 5. Eniro jobbsök
 6. Arbetsförmedlingen
 7. Workey
 8. Jobbsafari
 9. Jobbet.se
 10. Jobb24
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.