Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Appar och andra digitala tjänster för jobbsökaren

Orkar du inte skriva nytt CV? Då kan du använda en viss app och lägga upp en bild som potentiella arbetsgivare kan se. Men flest jobb hittar du ändå säkrast på Arbetsförmedlingens nya hemsida eller på Linkedin, som är sajten där rekryterarna hänger.
Dag Bremberg Publicerad 13 november 2015, kl 09:00
Colourbox
Det finns en uppsjö av nya appar och andra digitala tjänster för att matcha jobbsökare med rekryterare. Här tipsar vi om några. Colourbox

Tjänsten Selfiejobs är en app där du skapar en profil genom att fota eller filma dig själv och besvara frågor om egenskaper, utbildning och intressen. Om du har GPS-funktionen på är det sedan bara att luta sig tillbaka och vänta på att någon arbetsgivare ser att du är i närheten. De flesta erbjudanden är riktade till ungdomar som vill servera eller sälja.

Lernia jobs använder samma teknik som Selfiejobs.

Indeed är en annan app som samlar jobb från olika jobbsajter i Sverige. Indeed använder mobilens GPS så att du kan söka efter jobb i närheten.

Linkedin är en mer etablerad plattform att hitta nytt jobb för dig som redan har ett hyfsat CV och en del kontakter i arbetslivet. Över två miljoner svenskar har konton och även om inte så många uppdaterar dagligen så är det  där de professionella rekryterarna kollar. Tips: Se till att din profil är komplett - och öppen! Skaffa minst 100 kontakter och var aktiv; gilla, dela, kommentera, uppdatera!

Facebook är störst bland sociala medier, 70 procent av svenskarna är regelbundna användare, enligt Internetstiftelsens senaste rapport. Men frågan är om du vill visa din profil med alla privata bilder och inlägg för presumtiva arbetsgivare. Tips: Gå in på säkerhetsinställningarna under hänglåssymbolen i toppmenyn och välj vilka som kan se dina inlägg. Om du inte vill att någon utomstående ska se dina privata badbilder, väljer "Vänner".

Instagram är också ett alternativ, och här kan vissa företag leta efter kreativa personer med bildsinne. Men om du ska ha ditt konto helt öppet bör du kanske radera en del. Tips: #tagga dina bilder så att rekryterare kan hitta dem. Sök på de arbetsgivare och rekryterare som du vill ska hitta dig och se vilka taggar som används i deras flöden.

Twitter är ytterligare en möjlighet. Tips: Använd hashtagen #nyttjobb i din profiltext och varje gång du twittrar. Det finns också en del lämpliga konton som du kan följa, till exempel @AcademicWork_se och @MeraJobb_se. Följ de företag och organisation du drömmer om att jobba med och retweeta och svara på deras tweets.

Nystartade Uptrail erbjuder en enklare tjänst. På deras sajt taggar du yrken som intresserar dig, sedan kommer ett mejl med några frågor, som ska ta högst 30 sekunder att besvara. Hittills är dock antalet jobb begränsat till ett 100-tal i IT-sektorn.

Flest jobb finns trots allt hos Arbetsförmedlingen.se. På deras nya sajt kan du lägga in en bevakning och ladda upp ett CV. På sidan finns dessutom massor av goda råd och en bra länklista. Tips: Börja där, ta till dig tipsen och gå sedan vidare med sajterna och apparna ovan.

Andra användbara samlingssidor är workshopping.com, liksom jobbsidor.com.

Om du är ute efter arbeten inom ett särskilt yrke eller en bransch finns flera specialiserade sajter, som ideellajobb.se, academicwork.se med flera.

De största jobbsajterna, vid sidan om Arbetsförmedlingen, är Jobbsafari, Blocket, Eniro jobbsök, Jobbporten, Monster och Stepstone. Alla kan skicka ut passande jobberbjudanden, direkt till din mobil.

Värt att tänka på är att villkoren för flera appar innebär att filmer du laddar upp kan klippas och läggas ut på helt andra sajter "världsomspännande" och i "evig tid".

Jobbsökarlistan

Bästa jobbsökarsajterna just nu, enligt rankning av Workshopping:

  1. Monster
  2. Stepstone
  3. Careerbuilder
  4. Jobbporten.se
  5. Eniro jobbsök
  6. Arbetsförmedlingen
  7. Workey
  8. Jobbsafari
  9. Jobbet.se
  10. Jobb24
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4