Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Är du värd din lön?

Niklas Hallstedt Publicerad 24 februari 2014, kl 09:46
Jonas Eriksson
El Mahdi Bouchta, civilingenjör från Södertälje. Jonas Eriksson

Magnus Lagerberg, grund­skollärare 4-9, Stockholm:
- Absolut. Jag arbetar 55 timmar i veckan, så mycket tid måste jag lägga ned för att känna mig nöjd med min arbetsinsats. Jag har under snittet bland NO-lärarna på min skola, det gör mig jättebesviken. Det stora problemet är att man måste byta skola och helst kommun om man vill göra lönekarriär. Gör man det kan man trissa upp sin lön ganska mycket.

- På 1980-talet hade lärarna löner i nivå med civilingenjörer, men nu skiljer det 10 00015 000. Höjdes våra löner rejält, tror jag att många fler skulle överväga att bli lärare. Vi har ett fantastiskt roligt och ansvarsfullt arbete.”

Jessica Andersson, försäljare på Systembolaget, Hörby:
- Ja, det är klart. Jag jobbar 30 timmar i veckan. Det passar mig eftersom jag har små barn. Men hade jag inte haft en man som jobbade heltid hade det inte gått. Det känns som om Systembolaget utnyttjar vår lojalitet och att vi trivs så bra med jobbet.

- Lönerna har inte alls utvecklats i takt med våra ansvarsområden. Vi tjänar inte mycket mer än de som är anställda för ren kassatjänst i till exempel en mataffär. På Systembolaget har vi ett mycket större samhällsansvar. Vi ska kunna allting om sortimentet, sköta legitimationskontrollen och vi har väldigt hög ambitionsnivå när det gäller kundmöte. Det är inte bara att sitta i kassan eller packa upp varor, här måste man vara på hugget hela tiden. Ska vi förmedla ett kundmöte utan motstycke ska vi också få betalt för det!

Joel Fritz, sjuksköterska, Norrtälje:
- Ja, det är jag. Givetvis strävar man efter att få mer, vilket inte är så lätt. Vi sjuksköterskor borde ha högre lön. Vi har en treårig högskoleutbildning, vi jobbar med att rädda liv, vi är där för patienterna hela tiden och det är ofta vi som upptäcker de första symtomen om det händer någonting.

- Det är svårt att sätta en siffra på hur mycket lönen borde höjas, men jag tycker att gapet till läkarnas löner är för stort. Det gäller att hitta en löne­utveckling som fungerar. En rimlig ingångslön borde ligga på minst 25 000, men även om den höjs känns det som om att står still när man väl jobbar. För att få upp lönen i dag måste man byta arbetsgivare.”

El Madhi Bouchta, civil­ingenjör, Södertälje:
- Ja. Jag tycker att jag borde ha högre lön. Tittar man på statistiken för ingenjörslönerna i Stockholms län så ligger vi på Scania mycket lägre.

- Jag jobbar med motorprovningen och tar fram nya produkter. Det är forskning och utveckling, komplexiteten i det vi gör är enorm. Det går inte att komma hit direkt från skolan och börja prestera. Det krävs en hel del erfarenhet för att börja leverera data som kan ligga till grund för stora investeringar, det är flera miljarder vi pratar om. Dess­utom jobbar vi under tidspress, det är leverans på bestämda datum, det är upp till mig att klia mig i huvudet och hitta lösningar.

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.