Annons
Annons
 • El Mahdi Bouchta, civilingenjör från Södertälje. Foto: Jonas Eriksson

Är du värd din lön?

Publicerad 24 februari 2014, kl 09:46

Magnus Lagerberg, grund­skollärare 4-9, Stockholm:
- Absolut. Jag arbetar 55 timmar i veckan, så mycket tid måste jag lägga ned för att känna mig nöjd med min arbetsinsats. Jag har under snittet bland NO-lärarna på min skola, det gör mig jättebesviken. Det stora problemet är att man måste byta skola och helst kommun om man vill göra lönekarriär. Gör man det kan man trissa upp sin lön ganska mycket.

- På 1980-talet hade lärarna löner i nivå med civilingenjörer, men nu skiljer det 10 00015 000. Höjdes våra löner rejält, tror jag att många fler skulle överväga att bli lärare. Vi har ett fantastiskt roligt och ansvarsfullt arbete.”

Jessica Andersson, försäljare på Systembolaget, Hörby:
- Ja, det är klart. Jag jobbar 30 timmar i veckan. Det passar mig eftersom jag har små barn. Men hade jag inte haft en man som jobbade heltid hade det inte gått. Det känns som om Systembolaget utnyttjar vår lojalitet och att vi trivs så bra med jobbet.

- Lönerna har inte alls utvecklats i takt med våra ansvarsområden. Vi tjänar inte mycket mer än de som är anställda för ren kassatjänst i till exempel en mataffär. På Systembolaget har vi ett mycket större samhällsansvar. Vi ska kunna allting om sortimentet, sköta legitimationskontrollen och vi har väldigt hög ambitionsnivå när det gäller kundmöte. Det är inte bara att sitta i kassan eller packa upp varor, här måste man vara på hugget hela tiden. Ska vi förmedla ett kundmöte utan motstycke ska vi också få betalt för det!

Joel Fritz, sjuksköterska, Norrtälje:
- Ja, det är jag. Givetvis strävar man efter att få mer, vilket inte är så lätt. Vi sjuksköterskor borde ha högre lön. Vi har en treårig högskoleutbildning, vi jobbar med att rädda liv, vi är där för patienterna hela tiden och det är ofta vi som upptäcker de första symtomen om det händer någonting.

- Det är svårt att sätta en siffra på hur mycket lönen borde höjas, men jag tycker att gapet till läkarnas löner är för stort. Det gäller att hitta en löne­utveckling som fungerar. En rimlig ingångslön borde ligga på minst 25 000, men även om den höjs känns det som om att står still när man väl jobbar. För att få upp lönen i dag måste man byta arbetsgivare.”

El Madhi Bouchta, civil­ingenjör, Södertälje:
- Ja. Jag tycker att jag borde ha högre lön. Tittar man på statistiken för ingenjörslönerna i Stockholms län så ligger vi på Scania mycket lägre.

- Jag jobbar med motorprovningen och tar fram nya produkter. Det är forskning och utveckling, komplexiteten i det vi gör är enorm. Det går inte att komma hit direkt från skolan och börja prestera. Det krävs en hel del erfarenhet för att börja leverera data som kan ligga till grund för stora investeringar, det är flera miljarder vi pratar om. Dess­utom jobbar vi under tidspress, det är leverans på bestämda datum, det är upp till mig att klia mig i huvudet och hitta lösningar.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Högutbildade drar upp lönerna på jobbet

  När utbildningsnivån på arbetsplatsen ökar påverkar det produktiviteten. Det i sin tur ger avtryck i lönekuvertet. Det visar en ny studie.

 • Läs även...

  Löneskillnaderna minskar tolfte året i rad

  Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska. Förra året var skillnaden 9,9 procent. Men risken finns att coronapandemin ökar klyftan.

 • Läs även...

  Här tjänar en ingenjör mest

  Lönen beror på var du jobbar, i alla fall om du är ingenjör. För en civilingenjör kan det handla om en skillnad på över 8 000 kronor mellan olika delar av landet. För en högskoleingenjör är den största löneskillnaden en tusenlapp mindre.