Annons
Annons
 • El Mahdi Bouchta, civilingenjör från Södertälje. Foto: Jonas Eriksson

Är du värd din lön?

Publicerad 24 februari 2014, kl 09:46

Magnus Lagerberg, grund­skollärare 4-9, Stockholm:
- Absolut. Jag arbetar 55 timmar i veckan, så mycket tid måste jag lägga ned för att känna mig nöjd med min arbetsinsats. Jag har under snittet bland NO-lärarna på min skola, det gör mig jättebesviken. Det stora problemet är att man måste byta skola och helst kommun om man vill göra lönekarriär. Gör man det kan man trissa upp sin lön ganska mycket.

- På 1980-talet hade lärarna löner i nivå med civilingenjörer, men nu skiljer det 10 00015 000. Höjdes våra löner rejält, tror jag att många fler skulle överväga att bli lärare. Vi har ett fantastiskt roligt och ansvarsfullt arbete.”

Jessica Andersson, försäljare på Systembolaget, Hörby:
- Ja, det är klart. Jag jobbar 30 timmar i veckan. Det passar mig eftersom jag har små barn. Men hade jag inte haft en man som jobbade heltid hade det inte gått. Det känns som om Systembolaget utnyttjar vår lojalitet och att vi trivs så bra med jobbet.

- Lönerna har inte alls utvecklats i takt med våra ansvarsområden. Vi tjänar inte mycket mer än de som är anställda för ren kassatjänst i till exempel en mataffär. På Systembolaget har vi ett mycket större samhällsansvar. Vi ska kunna allting om sortimentet, sköta legitimationskontrollen och vi har väldigt hög ambitionsnivå när det gäller kundmöte. Det är inte bara att sitta i kassan eller packa upp varor, här måste man vara på hugget hela tiden. Ska vi förmedla ett kundmöte utan motstycke ska vi också få betalt för det!

Joel Fritz, sjuksköterska, Norrtälje:
- Ja, det är jag. Givetvis strävar man efter att få mer, vilket inte är så lätt. Vi sjuksköterskor borde ha högre lön. Vi har en treårig högskoleutbildning, vi jobbar med att rädda liv, vi är där för patienterna hela tiden och det är ofta vi som upptäcker de första symtomen om det händer någonting.

- Det är svårt att sätta en siffra på hur mycket lönen borde höjas, men jag tycker att gapet till läkarnas löner är för stort. Det gäller att hitta en löne­utveckling som fungerar. En rimlig ingångslön borde ligga på minst 25 000, men även om den höjs känns det som om att står still när man väl jobbar. För att få upp lönen i dag måste man byta arbetsgivare.”

El Madhi Bouchta, civil­ingenjör, Södertälje:
- Ja. Jag tycker att jag borde ha högre lön. Tittar man på statistiken för ingenjörslönerna i Stockholms län så ligger vi på Scania mycket lägre.

- Jag jobbar med motorprovningen och tar fram nya produkter. Det är forskning och utveckling, komplexiteten i det vi gör är enorm. Det går inte att komma hit direkt från skolan och börja prestera. Det krävs en hel del erfarenhet för att börja leverera data som kan ligga till grund för stora investeringar, det är flera miljarder vi pratar om. Dess­utom jobbar vi under tidspress, det är leverans på bestämda datum, det är upp till mig att klia mig i huvudet och hitta lösningar.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Svagt samband mellan lön och prestation

  Det är svårt att motivera anställda enbart med lönen. En chef som vill att medarbetarna ska jobba bra bör fokusera på arbetsmiljön – och se till att löneprocessen blir rättvis. Det visar forskning från Stockholms universitet.

 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Tuffa förhandlingar om löner i tjänstesektorn

  Förhandlingarna om nya avtal i tjänstesektorn går trögt. Arbetsgivarna inom Almega har framför allt motsatt sig lönenivån i avtalen.

 • Läs även...

  Lön – känsligt ämne för många

  Att vi är intresserade av andras löner betyder inte att vi är bekväma med att tala om vår egen lön. Prata lön är känsligt både för dem som tjänar mycket och dem som tjänar lite.

 • Läs även...

  7 tips inför lönesamtalet

  Sedan fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om lönenivån är det nu dags för övriga branscher. Därefter sätts lönerna lokalt ute på företagen. Men i år kan lönesamtalen bli annorlunda då många av oss jobbat på distans. Här är sju tips på vad du ska tänka på.