• De flesta anmälningarna om arbetsskador kommer från vård-, omsorgs- och socialtjänstsektorn samt tillverkningsindustrin, enligt LO:s rapport. Foto: Meek Tore / TT

Arbetarna löper störst risk på jobbet

Publicerad 28 april 2014, kl 16:30

Både arbetssjukdomarna och arbetsolyckorna ökar i Sverige, visar en ny LO-rapport. Enligt rapporten löper anställda i LO-yrken större risk än tjänstemän för att drabbas.

I fjol dog 45 personer i arbetsolyckor i Sverige. Det är en minskning jämfört med tidigare år. Men, påpekas det i rapporten, statistiken ger inte hela bilden: Totalt dör minst 1 400 människor per år i arbetsrelaterade sjukdomar, olycksfall eller självmord. Bland annat avlider 400 personer i hjärtinfarkt på grund av de högst ställda kraven på jobbet.

Till skillnad från dödsolyckorna fortsätter antalet arbetsolyckor och arbetssjukdomar att öka. I fjol skedde drygt 30 000 arbetsolyckor som medförde minst en dags frånvaro i Sverige.

De flesta anmälningarna kommer från vård-, omsorgs- och socialtjänstsektorn samt tillverkningsindustrin. Till det kommer nästan 11 000 arbetssjukdomar. Även här är det vård-,  omsorgs- och socialtjänstsektorn som förekommer flitigast.

I en kommentar till rapporten konstaterar LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson att anställda i LO-yrken löper större risk än andra.

- LO-medlemmar är mest utsatta och drabbas hårdast av en dålig arbetsmiljö. Det kan vi inte acceptera. Alla som arbetar har rätt att jobba fram till pensionen med sin fysiska och psykiska hälsa i behåll. Så är det inte idag.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Svagare skydd vid arbetsskada i hemmet

  Jobbar du hemifrån till följd av corona? Din arbetsgivare har fortfarande arbetsmiljöansvar. Men råkar du ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare.

 • Läs även...

  Allvarliga brister i arbetsmiljön i industrin

  Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på att man hittat brister i arbetsmiljön på över nittio procent av 480 inspekterade industrier. Totalt har 3 900 brister konstaterats vid inspektioner gjorda under en fyraårsperiod.

 • Läs även...

  Chefer åtalas för björnattack

  Den före detta vd:n vid Orsa Rovdjurspark åtalas tillsammans med en tidigare parkchef för arbetsplatsolyckan då en anställd djurvårdare dödades av en björn. Huvudförhandlingen för bland annat arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död, inleds i vår.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.