Annons
Annons

Arbetsförmedling, jobb och utvecklingsgaranti

Publicerad 10 juni 2014, kl 08:24

Arbetsförmedlingen verkställer Alliansens arbetsmarknadspolitik. Det är Alliansen som bestämmer hur Arbetsförmedlingen ska arbeta och återrapportera. I dagsläget får Arbetsförmedlingen miljarder för att prioritera utlandsfödda och ungdomar under 26.

Arbetsförmedlingens lösning i eländet är en massa quickfix och slussa vidare de arbetslösa till privata bolag som får betalt och därmed går med vinst. Bolagen är upphandlade med kriteriet lågt pris går före kvalitet. Företagen påstår på sina hemsidor att de är experter på människor och hitta rätt plats med hjälp av arbetsterapeuter och psykologer. Verkligheten är att de inte alls lyckas så bra. De arbetslösa utnyttjas många gånger som "gratis arbetskraft" eller sysslolös på någon praktikplats.

När praktiken har gått ut blir det i ytterst få fall någon fortsättning.  Arbetsförmedlingen kallar det för b l a "förstärkt arbetsträning". För den som är arbetslös är det förnedrande och handlar mer om förvaring. En del människor är högutbildade och tvingas lyssna på föreläsningar om och om igen hur man skriver CV eller ska bete sig på intervjuer. Ett inget annat än kontraproduktivt och förnedrande system som går under namnet "jobb och utvecklingsgaranti" - ett stort skämt i Sverige och uppfunnit av inkompetenta politiker.

Arbetsmarknaden i Sverige är idag mycket tuff men Alliansen passar ändå på att utförsäkra människor och importera arbetskraft samtidigt som företag varslar eller flyr landet till låglöneländer. En ekvation som inte går ihop i min hjärna. Alliansregeringen sparkar på de svagaste och har i viss mån skapat låglönejobb med Rot/Rut och sänkt restaurangmoms. Om detta fortsätter kommer Sverige att ha en massa kroniskt sjuka människor som tvingas utföra samhällstjänstlika icke-jobb vilket redan är ett faktum. FAS3 har blivit en guldgruva för de som vill tjäna pengar på arbetslösa. Över 35000 arbetslösa deltar idag i FAS3 där det tvingas utföra icke-jobb eller bara vara närvarande, utan möjlighete till arbetsmarknadsutbildning eller praktik. Det är inget annat är kränkning av de mänskliga rättigheterna!

Du som har jobb idag, om ett par år kanske du själv är FAS3-deltagare eller på väg dit!

//Acdc

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.