Annons
 • Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arbetsgivare måste ange skäl för sjukintyg

Publicerad 17 oktober 2014, kl 14:35

Arbetsgivare kan kräva sjukintyg från första dagen om det finns särskilda skäl för det. Sedan den nya lagen trädde i kraft har den bara prövats ett fåtal gånger. Nu har en restauranganställd vägrat lämna intyg och fått rätt i tingsrätten.

Tidigare kunde bara Försäkringskassan kräva läkarintyg från första sjukdagen, men sedan en lagändring för sex år sedan kan arbetsgivare själva göra det.

Läs mer: Ofta sjuk? Så slipper du karensdagen!

Lagen välkomnades av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, som såg en möjlighet att förhindra missbruk av rätten till sjuklön och minska den korta sjukfrånvaron, skriver tidningen Lag och Avtal. Så blev inte fallet. Den korta sjukfrånvaron har istället ökat.

Arbetsgivare får dock inte begära sjukintyg slentrianmässigt, utan måste ge särskilda skäl för det. Exempelvis om du är under rehabilitering. Begäran ska också ske skriftligt.

Nu har en restauranganställd fått rätt i tingsrätten efter att ha vägrat att lämna sjukintyg från första dagen och blivit av med sin lön. Hon stämde sin arbetsgivare som varken lämnat en skriftlig begäran eller angav något rimligt skäl.
 

Du vet väl hur du gör när du blir sjuk?
 

Dag 1
Sjukanmäl dig genom personligt kontakt med din chef. Arbetsgivaren har rätt att kräva sjukintyg från första dagen om det finns särskilda skäl. I vissa kollektivavtal står det att om arbetsgivaren kräver intyg från läkare ska han eller hon också ersätta kostnaden för besöket.

Dag 2-7
Första sjukdagen är karensdag och då får du ingen lön alls. Från den andra till sjunde dagen har du rätt till 80 procent av din lön från arbetsgivaren, om du gjort sjukanmälan.

Dag 7-14
Nu har du bara rätt till sjuklön om du skickar läkarintyg till din arbetsgivare. Det behöver inte framgå vilken sjukdom du har.

Dag 15
Från den 15:e dagen är det Försäkringskassan som betalar sjukpenning. Det är arbetsgivarens skyldighet att anmäla till kassan om en anställd är sjuk i mer än två veckor. Fortsätt att skicka läkarintyg till din arbetsgivare under sjukskrivningstiden.

Dag 15-90
Om det finns kollektivavtal på ditt jobb har du rätt till sjuklön från arbetsgivaren som tillägg till sjukpenningen från Försäkringskassan.

Dag 90 och framåt
Om du varit sjuk i mer än tre månader och omfattas av kollektivavtal, ska din arbetsgivare anmäla sjukdomsfallet till Collectum så att du får sjukpension som komplettering från Försäkringskassan.
Är du osäker på din arbetsgivares rutiner går det bra att ringa Collectum själv. Är du utan kollektivavtal får du sjukpenning från Försäkringskassan.

 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  "Försäkringskassans bedöming måste baseras på kunskap"

  Förra året nekades 27 000 personer ersättning från Försäkringskassan. Men trots hård kritik har myndigheten inga planer på att ändra rutinerna.

 • Läs även...

  Försenat intyg gav avsked

  Ett läkarintyg som skickades in för sent blev orsaken till ett avsked. När Unionens ombudsman ringde upp bolagets vd för att förklara misstaget sade vd:n att den enda godtagbara anledningen till tabben var om kvinnan ”hade legat i koma”

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Kvinnor sjukskrivs oftare än män

  Om en man och en kvinna är lika sjuka blir kvinnan oftare sjukskriven. Bättre läkarintyg och ökad kunskap bland läkare kan minska skillnaderna. Det skriver Riksrevisionen i en rapport.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Ändrad karenstid gynnar deltidsanställda

  Från och med 2019 får du karensavdrag i stället för karensdag om du blir sjuk. En förändring som Unionen efterlyst och som innebär en förbättring för deltidsanställda.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.