Annons

Arbetsgivare nobbar långtidsarbetslösa

Publicerad 2 juli 2009, kl 15:53

Goda eller dåliga tider spelar ingen roll. Arbetsgivarna säger ändå nej till att anställa långtidsarbetslösa och personer som är sjukskrivna, visar en ny TCO-rapport.

Över hälften av arbetsgivarna är negativa till att anställa personer som är sjukskrivna från annat arbete. En nästan lika stor andel vill inte heller anställa långtidsarbetslösa. En tredje grupp som arbetsgivarna ser med misstänksamhet på när det handlar om nyanställningar är de som fyllt 55. Däremot är det bara en procent av arbetsgivarna som nobbar unga, enligt TCO-rapporten Jakten på superarbetskraften som bygger på svar från nästan 1 900 chefer både i den privata och offentliga sektorn.

Chefernas attityd är också ganska oberoende av konjunkturen. Svaren skiljer sig inte nämnvärt från när TCO lät genomföra motsvarande undersökning för två år sedan när konjunkturen var på topp.

Enligt TCO visar studien att arbetsgivarnas attityder spelar en "avgörande roll" för att personer med upplevd frånvarorisk och låg utbildning trängs ut från arbetsmarknaden. Risken finns att den nuvarande krisen leder till långvariga problem med utanförskap, menar TCO.

- Jag tycker inte att det politiska systemet har förstått vad som händer. Åtgärderna är otillräckliga, kommer för sent och är inte individanpassade, sa Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, när rapporten presenterades i Almedalen.

- Låter man arbetslösheten skena visar erfarenheten att det blir svårt att reparera. Kostnaderna blir oerhört stora både för individerna och samhället. Nu krävs enorma investeringar.

TCO lade också fram elva "punkter för ett mer inkluderande arbetsliv". Bland annat att ungdomsarbetslösheten måste hävas. Problemet är inte, enligt TCO, arbetsrätten eller minimilönerna, utan att var fjärde ungdom saknar fullgjord skolgång.

- I min värld ska man ha ambitionen att det inte ska existera någon ungdomsarbetslöshet. Det är välkänt att utbildning är nyckeln till lösningen, men det kostar pengar.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Gör facket tillräckligt för mobbade?

   Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

  • Läs även...

   Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

   Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
   Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
   – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

  • Läs även...

   Flera risker med flexpension

   Flexpension riskerar att användas som ett sätt att göra sig av med äldre arbetskraft och kan leda till att fler lockas att lämna arbetslivet i förtid. Det hävdar Pensionsmyndigheten i en rapport.

  • Läs även...

   Inlåsning kan leda till depression

   En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

  • Läs även...

   Tjänstemän vill få vägledning

   En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

  • Läs även...

   Därför når inte kvinnor toppositioner

   Är du en av dem som alltid tar på dig att föra protokoll på möten? Sluta med det, uppmanar professor Lise Vesterlund, som forskat på varför kvinnor inte når de högsta positionerna.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.