Annons
Annons
 • Stefan Koskinen, förhandlingschef Almega, tv, och Niklas Hjert, förhandlingschef Unionen th. Foto: Daniel Olsén/Alex Giacomini

Arbetsgivare skeptiska till gratis medlemskap

Publicerad 27 november 2015, kl 11:58

Gratis medlemskap ska ge Unionen kraft i avtalsrörelsen. Men på arbetsgivarsidan är de skeptiska till att det hjälper.

Avtalsrörelsen kommer att bli tuff tror Unionen och kommer därför med ett erbjudande som är svårt att stå emot: ett års gratis medlemskap, som Kollega.se har rapporterat om förut. På det här viset ska förbundet, som redan i dag har över 600 000 medlemmar, bli ännu starkare både i hela branscher och på enstaka arbetsplatser.

Bland kraven som man slåss för i den pågående avtalsrörelsen finns den så kallade flexpensionen, möjligheten för anställda som närmar sig slutet på arbetslivet att gå ned i tid utan att förlora alltför mycket inkomst.

På arbetsgivarsidan är det framför allt företagen inom tjänstesektorn som har varit svårflörtade. Enligt Stefan Koskinen, förbundsdirektör på arbetsgivarorganisationen Almega tjänsteföretagen, är intresset för flexpensionen lågt även hos de anställda, ”en rätt stor icke-fråga”, särskilt som många företag redan erbjuder individuella lösningar.

Det stämmer inte enligt Unionen. Stödet för flexpensionen hos de anställda i Almegaföretagen är tvärtom stort, hävdar Unionens förhandlingschef Niklas Hjert. Det har tidigare bland annat visat sig i medlemsundersökningen som låg till grund för beslutet att driva frågan i avtalsrörelsen. Under tiden fram till de nya avtalen är klara är Unionen också konstant ute på företagen för att ytterligare lyfta frågan. Även där upplevs ett stöd för den nya pensionslösningen, enligt Niklas Hjert.

Huruvida de anställda skulle vara villiga att gå i konflikt för flexpensionen vill han dock inte uttala sig om.

-   Vi vill som alltid lösa frågan i förhandling, men konfliktvapnet finns alltid med i förhandlingarna som ett alternativ för att uppnå det vi vill. Vi känner oss trygga kring vår förmåga att ta till det vapnet om det blir nödvändigt.

Hur utgången än blir – ett beslut om flexpensionens vara eller inte vara blir det, tror Niklas Hjert. Att utgången av förhandlingarna skulle bli att fack och arbetsgivare kommer överens om att skjuta frågan framför sig till nästa avtalsrörelse är inte troligt.

- Vi har redan haft ett partsgemensamt arbete, jag har svårt att se vad det skulle tillföra att ha det igen. Nu måste vi få till en lösning som innebär att medlemmarna i tjänstesektorn ska få avsättning till pension precis som de har på andra områden

Stefan Koskinen tycker i och för sig att det är bra att facken får fler medlemmar eftersom det stärker den svenska modellen, men tycker att det vore olyckligt om det skulle användas som ett sätt att få ut medlemmar i konflikt för att ”få in en kollektiv tvångsvis pensionsavsättning i avtalen”.

- Det kommer inte att gå, hittills har vi aldrig haft en konflikt om pensionsavsättningar. Vi känner oss lugna.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facken gör tummen ner för medlarnas lönebud

  Totalt 4,5 procent över 29 månader är ett oacceptabelt lågt bud – Facken inom industrin säger nej till det första budet från de oberoende medlarna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna accepterar däremot budet.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Många beredda avstå löneökningar tillfälligt

  Höjd lön är det absolut viktigaste när nya kollektivavtal ska tecknas. Ändå skulle många kunna tänka sig att avstå årets löneökningar för att få behålla jobbet under coronapandemin. Det visar Kollegas Novusundersökning.

 • Läs även...

  Facken öppnar för flerårigt avtal

  De medlare som hjälper parterna i avtalsrörelsen föreslår ett 29 månader långt avtal. Fullt möjligt, om innehållet blir bra, tycker Facken inom industrin. Även arbetsgivarna tror att det finns förutsättningar för ett långt avtal.