Annons
Annons
 • Foto: Adam Wrafter Svd/TT, Fredrik Sandberg/TT

Arbetsgivares misstag ska inte orsaka utvisning

Publicerad 19 december 2017, kl 19:02

Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

I dag ska den som ansöker om förlängt arbetstillstånd ha haft en anställning som uppfyller samtliga krav under tiden i Sverige. Bland annat ska man ha haft en lön som är bruklig inom branschen och olika försäkringar. Skulle företaget ha klantat sig är det individen som råkar illa ut och förlorar sitt arbetstillstånd.

Kraven på en förändring har drivits under en längre tid. Inte minst med tanke på den skriande kompetensbristen bland IT-specialister och ingenjörer. Från företagarhåll har det hävdats att Sverige riskerar att tappa företag och jobb utomlands om inget görs.

Bland arbetsgivarna har bland annat Spotify agerat för att förhindra att medarbetare utvisas på grund av att företaget missat att teckna tjänstepension för dem.

Läs mer: Spotifys anställda riskerar utvisning

Att konsekvenserna blir orimliga för den enskilde, anser numera även regeringen.

– Arbetskraftsinvandrare ska inte behöva ta hela ansvaret när arbetsgivaren har gjort ett mindre misstag, säger migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon i ett pressmeddelande.

Regeringens utredare föreslår att det ska bli möjligt för företag att ”under vissa omständigheter” korrigera tidigare misstag. Det kan till exempel röra sig om lön som under en kortare period inte har varit i nivå med kollektivavtalet.

Unionens chefsjurist Martin Wästfelt är positiv till förslaget.

– Systemet har varit för stelbent och konsekvenserna har varit orimliga när det rört sig om smärre misstag. Det är viktigt att systemet fungerar. Arbetsgivare som har behov att få in kompetens från andra länder ska kunna få det, säger han.

– Men vi får inte vara naiva, det måste vara ordning och reda också. Vi får inte glömma att det finns situationer där det inte är fråga om små misstag och där en konsekvens trots allt kan bli indraget arbetstillstånd.

Enligt Martin Wästfelt skulle stora delar av problemet kunnat undvikas om företagen hade valt att teckna kollektivavtal. Med kollektivavtal får företaget en paketlösning, har man det inte blir riskerna för misstag betydligt större.

Läs mer: Avtal hade kunnat hjälpa Spotify

– Det handlar till stor del om sådant som ryms inom kollektivavtalet, som försäkringslösningar och tolkningar av semesterbestämmelser. Och det är lättare att få del av med kollektivavtal än i individuella avtal.

Redan förra veckan kom en dom från Migrationsöverdomstolen som rör mindre avvikelser från villkoren för arbetstillstånd. Pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk får stanna i Sverige. För två år sedan beslutades att han skulle utvisas efter att hans arbetsgivare missat att höja hans lön med 460 kronor i enlighet med kollektivavtalet.

– Migrationsöverdomstolen konstaterar att Migrationsverket har tolkat regelverket för strängt. Bagatellartade misstag kan inte leda till utvisning längre, och det gäller från och med nu. Från och med i dag måste domstolarna anpassa sina domar efter detta. Det känns fantastiskt, sade Fredrik Bergman, tf chef för Centrum för Rättvisa, som har drivit Danyar Mohammeds fall, till tidningen Entreprenör.

Enligt Fredrik Bergman kommer domen att sätta punkt för hundratals, kanske tusentals, utvisningar.

Läs mer: Utvisning riskerar att orsaka konkurs

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Unionen: Europafacket har fel om minimilöner

  Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lovat att föreslå nya regler för att alla löntagare i EU ska ha en minimilön. Det välkomnas av Europafacket, men Unionens ordförande Martin Linder är mycket kritisk.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.