Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Arbetsgivarna säger inte upp avtalet

Den låga inflationen fick arbetsgivarna inom industrin att fundera på att säga upp löneavtalet inför sista avtalsåret. Nu har de - trots allt - beslutat sig för att låta det löpa tiden ut.
Niklas Hallstedt Publicerad 22 september 2014, kl 16:21
Leif R Jansson/TT
Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten, i samband med att avtalet förhandlats klart, 2013. Leif R Jansson/TT

Extremt låg inflation har gett de anställda bra med pengar i plånboken. För företagen är det däremot inte positivt eftersom de inte får igen löneökningarna på höjda priser.

Arbetsgivarnas möjlighet att göra något åt det har legat i att säga upp löneavtalen inför tredje avtalsåret. På måndagseftermiddagen bestämde sig Industriarbetsgivarna - att låta avtalen löpa.

- Det är bekymmersamt med konjunkturen och väldigt osäkert med de geopolitiska förutsättningarna i Europa, samtidigt som inflationen är näst intill obefintlig. Men vi vill ändå stå för stabilitet och inte skapa ytterligare osäkerhet. Vi tror på långa avtal i grunden, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

- Framöver är vår ambition att sätta sig ned och diskutera situationen med våra fackliga motparter. För det första vill vi prata om prognosmissarna vad gäller inflationen, men också avtalskonstruktionerna.

Även den andra stora arbetsgivarorganisationen inom industrin, Teknikföretagen, har tagit samma beslut. Till TT säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe att det inte handlar om ”en sådan väsentlig förryckning att det finns anledning att säga upp avtalet”.

Tredje avtalsåret

  • Unionens treåriga avtal som började löpa 2013 har ett sista år som är uppsägningsbart.
  • Båda parter har möjlighet att säga upp tredje året.
  • Uppsägning ska ske ett halvår innan avtalet löper ut, för industrins del innebär det före den 30 september.
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.