• Jonas Frycklund, ekonom på Svenskt näringsliv (tv) och Ulf Lindberg, Almegas näringspolitiska chef (th).

Arbetsgivarna: Tusentals jobb kan gå förlorade

Publicerad 15 april 2015, kl 14:56

Lån till växande företag, traineejobb och innovationsråd imponerar inte på näringslivet. I alla fall inte när man samtidigt aviserar höjda arbetsgivaravgifterna för unga.

Högre ungdomsarbetslöshet och sämre jobbchanser för unga blir konsekvensen när regeringen höjer arbetsgivaravgifterna för unga, anser Svenskt Näringsliv i sin kommentar till vårändringsbudgeten som regeringen presenterade idag.

Som en konsekvens av de höjda avgifterna funderar 39 procent av företagen att endast anställa äldre personer framöver, visar organisationens egna undersökningar. Subventionerade traineejobb kommer inte att vara tillräckligt för att väga upp det menar Jonas Frycklund, ekonom på Svenskt Näringsliv.

– Vi har provat de flesta arbetsmarknadspolitiska åtgärderna men de fortsätter att återkomma med nya namn. Vi vet redan att de sällan har de effekter som politikerna önskar. Det är svårt att skala upp dem och få volymer i det hela. Vi räknar att det här på lång sikt kan leda till så mycket som 18 000 förlorade arbetstillfällen, säger Jonas Frycklund.

Regeringen menar att arbetsgivaravgiften är ett trubbigt verktyg eftersom de som berörs oftast ändå skulle ha haft arbete. Vad säger ni om det?
– Hade man velat driva den poängen skulle man kunnat föreslå mer riktade avgiftssänkningar. Istället tar man till arbetsmarknadspolitiska åtgärder som man vet är ineffektiva.

Vad gäller regeringens satsning på Almi Företagspartners, som hjälper startup-företag med finansiering, har den tidigare kritisierats då många anser att Almis räntor är på tok för höga. Svenskt Näringsliv tycker förvisso att Almi har en roll att spela, men att det samtidigt är en försvinnande liten andel företagare som berörs.

– Det handlar i så fall om förbättringar i marginalen. Man borde istället förbättra företagsklimatet i stort, till exempel genom att minska regelbördan, säger Jonas Frycklund.

Arbetsgivarorganisationen Almega är i sin helhet också negativa till vårpropositionen. Finansieras traineejobben med höjda arbetsgivaravgifter kommer det att slå hårt mot tjänstesektorn menar Almegas näringspolitiske chef Ulf Lindberg.

– Regeringen tar med den ena handen och ger med den andra. Vi har långa rader med företag som aviserar att de nu kommer att anställa färre. En sådan bransch är callcenterbranschen som redan idag har väldigt pressade marginaler, säger Ulf Lindberg.

Förändringen av RUT, det vill säga att man sänker taket till 25 000 kronor för personer upp till 65 år samt att man tar bort avdraget för matlagning och avancerade städtjänster, möter också stark kritik från Almega. Enligt Ulf Lindberg är RUT en välfungerande arbetsmarknadsreform som politikerna borde hålla vantarna ifrån.

– Städbranschen har vuxit från några hundra jobb 2007 till omkring 20 000 idag. Det handlar om riktiga jobb där man har avtal, sjukförsäkringar och pensionspoäng. Vår farhåga är att vi nu kommer att få en utveckling som i Danmark, där marknaden i princip försvann efter att man började peta i regelverket, säger Ulf Lindberg.

Några ljusglimtar finns trots allt i vårproppen också för arbetsgivarna. Även om man hade önskat sig mer är satsningen på ett innovationsråd och en stärkt export i grunden bra anser både Almega och Svenskt näringsliv.

Anton Andersson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.