Annons
Annons
 • "Arbetsgivarna aldrig sagt något annat än att vi ska ha lägre löneökningar," säger Martin Linder. Foto: Karin Wesslen/TT

Arbetsgivarnas krav oroar Martin Linder

Publicerad 20 december 2019, kl 16:06

Unionens förbundsordförande Martin Linder är inte särskilt förvånad men ändå oroad sedan han tagit del av arbetsgivarnas krav inför den kommande avtalsrörelsen, som snart går in i skarpt läge.

Vilken är den viktigaste frågan i avtalsrörelsen?
– För Unionen är de viktigaste frågorna att alla våra medlemmar får mer i plånboken, att vi får till ytterligare avsättningar till flexpension, så vi får chansen att förstärka våra pensioner, liksom de krav vi ställer på jämställdhets- och miljöområdet, säger Martin Linder.

Finns något oväntat i arbetsgivarnas krav?
– Kanske inte något oväntat, för i mångt och mycket är det krav som vi har hört tidigare. Det är också en beskrivning som vi har hört tidigare, att oavsett hur konjunkturläget, valutakursen och lönsamheten är, upp eller ner, så har arbetsgivarna aldrig sagt något annat än att vi ska ha lägre löneökningar. Så det är inte förvånande.

Fackens krav: Minst 530 kronor högre lön

– Samtidigt kan det oroa mig lite grann när jag hör hur arbetsgivarna nu beskriver att vi ska ha väldigt låga löneökningar och att de också uttrycker att allt ska bestämmas ute på företagen. Då tycker jag att man med rätta kan vara lite orolig över hur arbetsgivarna ser på hur vi ska normera våra avtal. Vi gör ju anspråk här, på att sätta märket för svensk arbetsmarknad och avtalen, så utifrån arbetsgivarnas beskrivning behöver jag nog ställa lite följdfrågor till dem, för att få veta mer om hur de tänker.

Var står ni längst ifrån varandra. Vad kommer den största fajten bli om, tror du?
– Det får ju förhandlingarna utvisa. Men det låter ju som att vi står en bit ifrån varandra när det gäller utrymmet för löneökningar, där vi menar att vi gör en väldigt välavvägd bedömning när vi kräver 3,0 procent, där vi också tar stor hänsyn till företagens konkurrenskraft. Vi har noll intresse av att äventyra den konkurrenskraften eftersom det är i de här företagen våra medlemmar jobbar och det är där det ska skapas fler och bättre jobb. Men jag tror frågan om hur höga löneökningarna ska bli liksom synen på arbetstidsfrågor och på hur mycket som ska hanteras och regleras i avtal kontra att det ska vara upp till vilken arbetsgivare och chef som helst att bestämma, kommer bli de största tvistefrågorna.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facklig ilska mot Holmens extra utdelning

  Holmen planerar en extra stor utdelning till sina aktieägare. Men de anställda – som avstod löneökning under sju månader förra året – blir utan retroaktiv ersättning.

 • Läs även...

  Klumpsumma i stället för retroaktiv lön

  Några förflugna ord på intranätet gjorde att anställda på Hitachi ABB Power Grids får en sudd pengar i stället för retroaktiv lön från 1 april. Detta trots att det inte fanns med i det märkessättande Industriavtalet.

 • Läs även...

  Debatt: Vi vill inte bara ha ord - vi vill ha handling!

  Vi ställer upp för företaget, jobbar hårt och utsätter oss för faror. Vi är lojala också för att vi älskar att göra radio och tv. Men samtidigt vill företaget försämra våra villkor. Det går inte ihop, skriver facken på SVT, SR och UR.