Annons
Annons

Arbetslös och övergiven av facket

Publicerad 16 november 2015, kl 15:10

Jag läste senaste nr av Kollega och blev rätt omgående ursinnig. Orsaken var Ivars insändare om hur det är att vara arbetslös i dagens Sverige. Han ifrågasätter om det är meningen att fd civilingenjörer, civilekonomer, lärare och kockar ska tvingas till arbete de inte är utbildade för och ger som exempel undersköterskor. Som arbetslös får man faktiskt kliva ner från de höga hästarna och ta tjuren vid hornen!

Jag har varit arbetslös av och till de senaste 15 åren. Jag VILL arbeta men systemet tillåter inte att jag omskolar mig. Jag är nu snart 60 år. Redan för 12 år sedan började jag titta på utbildningar som skulle kunna leda till arbete, men CSN gjorde bedömningen att jag var för gammal och ett  tidigare lån skulle innebära att jag inte skulle kunna återbetala ett nytt lån. Banklån för att studera gick inte att få och kurser genom AF leder sällan till kompetens för att bli anställd.

Som arbetslös förväntas man finnas tillgänglig och söka de mest orimliga arbeten, vara beredd att flytta, dag- eller veckopendla. Hänsyn till att en i familjen har jobb och att barn har kompisar och skola tas inte. En nitisk arbetsförmedlare kan och gör i vissa fall livet till ett rent helvete för många.

Men den största orättvisan är det stöd – eller brist på stöd vi arbetslösa får från våra egna fackliga organisationer! Min ombudsman har på min fråga om vad facket gör för oss arbetslösa medlemmar svarat mig: - Facket driver enbart sina arbetande medlemmars intresssen! Det pratade man tyst om den dagen man ville ha mig som medlem. NU – när jag lever på 60 % av min tidigare A-kasseersättning har jag inget stöd, men mina pengar vill man ha. Mina pengar som bekostar seminarier med fika för de medlemmar som har arbete. Förmåner som försäkring för inkomstbortfall har aldrig gällt mig eftersom jag hade för låg inkomst för att få teckna en försäkring.

Vi arbetslösa är övergivna av facket. INGEN för vår talan och ingen gör mig veterligt minsta ansträngning för att stötta oss arbetslösa medlemmar så vi kommer i arbete igen och då har det ingen som helst betydelse om man är före detta civilingenjör eller tjänsteman i kommunal regi.

//Lisa

Kommentarer

Jag tycker nog att Unionen arbetar för sina medlemmar, också för de arbetslösa!

Unionen har länge påpekat det dumma i åldersgränsen för statligt studiestöd när vi förväntas arbeta i allt högre ålder.

Unionen (även/främst genom TCO) har arbetat för bättre ersättning vid arbetslöshet, ett arbete som nyligen delvis nått framgång.

Jag vet inte vilka seminarier med fika som är stängda för arbetslösa medlemmar (är det några alls?), men det finns flera seminarier som har just arbetssökande som målgrupp (beroende på var i landet du är iofs), utöver de seminarier som har alla medlemmar som målgrupp.

Bland medlemsförmånerna hittar jag många som såväl arbetande som arbetssökande kan ha nytta av, men några som är speciellt bra just för arbetssökande (CV-granskning, intervjuträning, granskning av anställningsavtal).

Unionens studiestöd har alla nytta av, men kan vara extra värdefullt för den som saknar inkomst av lön.

Och har du låg lön är din medlemsavgift lägre än för de medlemmar som har en högre lön, vilket kan kompensera lite för att du inte har nytta av inkomstförsäkringen.

Så om det var en ombudsman från Unionen du talat med så var hen kanske inte riktigt uppdaterad på allt Unionen jobbar för och framför allt med allt det som görs för arbetslösa medlemmar.

Och slutligen - som medlem utan klubb har du också din chans att göra din röst hörd internt i Unionen genom det möte för klubblösa som hålls i din region i början av året för att välja ombud till regionens årsmöte. Ta chansen att gå på det mötet, vet du inte när och var det är, kolla med det regionkontor du hör till (mötet genomförs i alla regioner - men beroende på var du bor kan det vara på en annan ort än den där du bor). För Unionen *är* till för (och arbetar för) sina medlemmar - också för de arbetslösa.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2015-12-07. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  3 tecken på att vi går mot ljusare tider

  Det finns tydliga tecken på att vi snart går mot ljusare tider. Nästa år sjunker arbetslösheten, smittspridningen minskar och BNP ökar, enligt flera prognoser.

 • Läs även...

  "Säljjobbet kan vara värre än arbetslöshet"

  Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.

 • Läs även...

  30 miljoner för att stoppa brott i arbetslivet

  Fusk och brott på svensk arbetsmarknad ska bort. Regeringen vill satsa 30 miljoner på att åtta myndigheter ska samarbeta för att förhindra kriminalitet i arbetslivet.