Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Arbetslösa luras av nätbedragare

Arbetsgivarnas oskick att kräva utdrag ur polisregister har lockat till sig nätbedragare. Nu varnar polisen arbetssökande för lurendrejare som säljer falska utdrag ur belastningsregistret.
Johanna Rovira Publicerad 11 februari 2015, kl 13:56
Skärmdump från Polisen.se över information om utdrag ur belastningsregister.
Så här ska det se ut när du begär utdrag ur belastningsregistret. Bilden är en skärmdump från Polisen.se.

Söker du jobb inom barnomsorg eller skola måste du lämna in ett utdrag ur belastningsregistret för att visa att du inte dömts för vissa brott. I många år har dock även andra arbetsgivare krävt av arbetssökande att få se utdrag ur registret – ett missbruk som varit föremål för förslag om lagändringar. 

För tio år sedan begärdes det ut cirka 40 000 utdrag, förra året hade siffran ökat till 220 000 och Unionen har uttryckt stöd för ett förslag som innebär att arbetsgivare som utan fog kräver registerutdrag ska kunna straffas

Som privatperson har du rätt att gratis få ut ett utdrag med egna uppgifter ur belastningsregistret en gång per år och det är bara polisen som har tillgång till registret - men alla tycks inte känna till detta faktum. Bedragarsajter utnyttjar okunskapen och erbjuder numera beställningar av utdrag ur belastningsregistret mot en avgift på drygt 200 kronor.

Polisen misstänker dock att syftet med försäljningen inte är att tjäna pengar på avgifterna utan att det snarare handlar om att bedragarna vill komma över personuppgifter som kan användas för framtida id-kapningar.

En av de hemsidor som erbjuder falska utdrag har nu polisanmälts och fler aktuella sajter är under utredning och har stängts ner, men brukar snabbt dyka upp på nya webbhotell, skriver polisen på sin egen hemsida. 

Här begär du utdrag!

Här begär du utdrag ur belastningsregistret - på Polisen.se. 

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4