Annons
Annons
 • Så här ska det se ut när du begär utdrag ur belastningsregistret. Bilden är en skärmdump från Polisen.se.

Arbetslösa luras av nätbedragare

Publicerad 11 februari 2015, kl 13:56

Arbetsgivarnas oskick att kräva utdrag ur polisregister har lockat till sig nätbedragare. Nu varnar polisen arbetssökande för lurendrejare som säljer falska utdrag ur belastningsregistret.

Söker du jobb inom barnomsorg eller skola måste du lämna in ett utdrag ur belastningsregistret för att visa att du inte dömts för vissa brott. I många år har dock även andra arbetsgivare krävt av arbetssökande att få se utdrag ur registret – ett missbruk som varit föremål för förslag om lagändringar. 

För tio år sedan begärdes det ut cirka 40 000 utdrag, förra året hade siffran ökat till 220 000 och Unionen har uttryckt stöd för ett förslag som innebär att arbetsgivare som utan fog kräver registerutdrag ska kunna straffas

Som privatperson har du rätt att gratis få ut ett utdrag med egna uppgifter ur belastningsregistret en gång per år och det är bara polisen som har tillgång till registret - men alla tycks inte känna till detta faktum. Bedragarsajter utnyttjar okunskapen och erbjuder numera beställningar av utdrag ur belastningsregistret mot en avgift på drygt 200 kronor.

Polisen misstänker dock att syftet med försäljningen inte är att tjäna pengar på avgifterna utan att det snarare handlar om att bedragarna vill komma över personuppgifter som kan användas för framtida id-kapningar.

En av de hemsidor som erbjuder falska utdrag har nu polisanmälts och fler aktuella sajter är under utredning och har stängts ner, men brukar snabbt dyka upp på nya webbhotell, skriver polisen på sin egen hemsida. 

Här begär du utdrag!

Här begär du utdrag ur belastningsregistret - på Polisen.se. 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unga vill ha trygghet och kollektivavtal

  Oron för att bli av med jobbet ökar bland unga, som allt oftare söker trygga villkor. De senaste åren har kollektivavtal och tjänstepension blivit allt viktigare för dem, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Vad gör en ingenjör?

  Tack vare ett program för kvinnliga tekniska ingenjörer slipper blivande civilingenjören Astrid Edvardsson fundera över två frågor hon grubblat på – vad ska hon göra efter examen? Och vad gör en ingenjör?

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.