Annons
Annons
 • För första gången på tre år ökar arbetslösheten bland unga världen över. Foto: Jessica Gow / TT

Arbetslöshet och fattigdom ökar bland unga

Publicerad 25 augusti 2016, kl 15:03

Efter några års förbättring stiger arbetslösheten bland unga igen. Yngre arbetstagare drabbas dessutom hårdare än andra av så kallad arbetsfattigdom. Det visar en global studie från ILO.

Arbetslösheten bland personer mellan 15 och 24 år beräknas öka med en halv miljon under 2016. Det är den första ökningen på tre år och innebär att 71 miljoner unga kommer att vara arbetslösa vid årets slut. Det skriver den Internationella arbetsorganisationen (ILO) i en ny rapport.

Trots den höga arbetslösheten uttrycker ILO än mer oro över att så många unga, inte minst i utvecklingsländer, lever i fattigdom trots att de har arbete. Hela 156 miljoner, eller nära 38 procent, av alla unga arbetstagare räknas som ”working poor”, jämfört med 26 procent av vuxna arbetstagare.

 • Läs även...

  Fler söker bostadsbidrag - svårt att betala hyran

  Högre arbetslöshet till följd av coronapandemin har gjort att fler unga vuxna ansöker om bostadsbidrag för att ha råd att betala hyran. Det visar en rapport från Försäkringskassan om hur uttaget av olika socialförsäkringar sett ut under pandemin.

 • Läs även...

  H&M backar efter strejker

  H&M i Spanien planerade säga upp 1 100 anställda och stänga ned 30 butiker på grund av digitalisering och ändrade konsumtionsvanor. Men efter massiva protester och förhandlingar med spanska fack har H&M tänkt om.

 • Läs även...

  Försämrad psykisk hälsa under pandemin

  Ensamhet, oro, en känsla av meningslöshet. Nära hälften av Unionens medlemmar uppger att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemiåret, visar Kollegas undersökning.