• För första gången på tre år ökar arbetslösheten bland unga världen över. Foto: Jessica Gow / TT

Arbetslöshet och fattigdom ökar bland unga

Publicerad 25 augusti 2016, kl 15:03

Efter några års förbättring stiger arbetslösheten bland unga igen. Yngre arbetstagare drabbas dessutom hårdare än andra av så kallad arbetsfattigdom. Det visar en global studie från ILO.

Arbetslösheten bland personer mellan 15 och 24 år beräknas öka med en halv miljon under 2016. Det är den första ökningen på tre år och innebär att 71 miljoner unga kommer att vara arbetslösa vid årets slut. Det skriver den Internationella arbetsorganisationen (ILO) i en ny rapport.

Trots den höga arbetslösheten uttrycker ILO än mer oro över att så många unga, inte minst i utvecklingsländer, lever i fattigdom trots att de har arbete. Hela 156 miljoner, eller nära 38 procent, av alla unga arbetstagare räknas som ”working poor”, jämfört med 26 procent av vuxna arbetstagare.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Slopad tv-avgift hotar jobb på Radiotjänst

  300 personer på Radiotjänst riskerar att förlora sina jobb om tv-licensen ersätts med en skatt. Nu arbetar Unionenklubben och lokala politiker för att Kiruna ska kompenseras med andra arbeten.

 • Läs även...

  Psykisk sjukdom bakom flest sjukskrivningar

  Personer som är sjuka i psykiatriska diagnoser är ofta sjukskrivna längre än andra. Risken för återfall och att helt slås ut från arbetslivet är också större för den här gruppen. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.

 • Läs även...

  Unionen ökade 5 000

  Unionen ökade med drygt 5 000 medlemmar förra året och den största ökningen står studenterna för. Nu uppgår medlemsantalet till 650 000.

 • Läs även...

  Egenföretagare får bättre sjukpenning

  Unionen välkomnar regeringens förslag om att alla nya egenföretagare ska få bättre sjukpenning.
  – Men man behöver även se över om socialförsäkringen fungerar när det gäller kombinatörerna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Rekordbra arbetsmarknad

  Nyligen nådde Sverige den högsta sysselsättningsgraden sedan 1992. Bland Unionens medlemmar är det ännu bättre upp, arbetslösheten är bara 4 procent, mot 7 procent för Sverige som helhet.

 • Läs även...

  Facket bra för ekonomin

  Starka fackföreningar och den svenska partsmodellen har haft stor betydelse för demokratin och människors ekonomiska välstånd. Det visar en forskningsrapport från Futurion.

 • Läs även...

  Varslet slår hårt mot långtidsarbetslösa

  Arbetsförmedlingen varslar var tredje anställd, sammanlagt 4 500 medarbetare, på grund av minskat ekonomiskt anslag.
  – Det är mycket allvarligt för alla som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom.

 • Läs även...

  Bör robotar beskattas?

  Om robotarna tar våra jobb måste välfärden finansieras på annat sätt. Frågan är bara hur.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.