Annons
Annons
 • För första gången på tre år ökar arbetslösheten bland unga världen över. Foto: Jessica Gow / TT

Arbetslöshet och fattigdom ökar bland unga

Publicerad 25 augusti 2016, kl 15:03

Efter några års förbättring stiger arbetslösheten bland unga igen. Yngre arbetstagare drabbas dessutom hårdare än andra av så kallad arbetsfattigdom. Det visar en global studie från ILO.

Arbetslösheten bland personer mellan 15 och 24 år beräknas öka med en halv miljon under 2016. Det är den första ökningen på tre år och innebär att 71 miljoner unga kommer att vara arbetslösa vid årets slut. Det skriver den Internationella arbetsorganisationen (ILO) i en ny rapport.

Trots den höga arbetslösheten uttrycker ILO än mer oro över att så många unga, inte minst i utvecklingsländer, lever i fattigdom trots att de har arbete. Hela 156 miljoner, eller nära 38 procent, av alla unga arbetstagare räknas som ”working poor”, jämfört med 26 procent av vuxna arbetstagare.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Coronaviruset kan leda till varsel

  Underleverantörer till fordonsindustrin kan komma att varsla personal i Sverige på grund av coronaviruset i Kina. Orsaken är att många kinesiska fabriker står stilla.

 • Läs även...

  Storstäder drabbas när arbetsmarknaden viker

  Allt fler tjänstemän blir av med sina jobb. Värst är situationen i Västra Götaland, men arbetsmarknaden försvagas även i Stockholm. Det visar ny statistik från TRR.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.