Annons
Annons
 • För första gången på tre år ökar arbetslösheten bland unga världen över. Foto: Jessica Gow / TT

Arbetslöshet och fattigdom ökar bland unga

Publicerad 25 augusti 2016, kl 15:03

Efter några års förbättring stiger arbetslösheten bland unga igen. Yngre arbetstagare drabbas dessutom hårdare än andra av så kallad arbetsfattigdom. Det visar en global studie från ILO.

Arbetslösheten bland personer mellan 15 och 24 år beräknas öka med en halv miljon under 2016. Det är den första ökningen på tre år och innebär att 71 miljoner unga kommer att vara arbetslösa vid årets slut. Det skriver den Internationella arbetsorganisationen (ILO) i en ny rapport.

Trots den höga arbetslösheten uttrycker ILO än mer oro över att så många unga, inte minst i utvecklingsländer, lever i fattigdom trots att de har arbete. Hela 156 miljoner, eller nära 38 procent, av alla unga arbetstagare räknas som ”working poor”, jämfört med 26 procent av vuxna arbetstagare.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Pandemin slår hårt mot ungas jobb

  Arbetslösheten bland unga är rekordhög. Förra året var en av fyra i åldern 15-24 år arbetslös. Främsta orsaken är coronapandemin. Och risken är att pandemin får negativa effekter på ungas arbetsliv även när den är över.

 • Läs även...

  Ikea åtalas för spioneri på anställda i Frankrike

  Ikea i Frankrike misstänks för att med hjälp av privatdetektiver och korrupta poliser under flera år ha spionerat på befintliga och presumtiva anställda. Under påskhelgen avslutas rättegången där Ikea och flera före detta chefer står åtalade.

 • Läs även...

  Varför säger facken nej till minimilöner?

  EU-kommissionen vill införa en ny lag om minimilöner i alla medlemsländer. Men facken i Sverige protesterar högljutt. Vi reder ut varför minimilöner väcker sådant motstånd.