Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Få uppsagda tjänstemän och 95 000 lediga jobb

Arbetsmarknaden i Sverige för tjänstemän är väldigt stark. Just nu finns det 95 000 lediga tjänstemannajobb, samtidigt som antalet uppsagda tjänstemän under årets första kvartal var rekordlåg.
Oscar Broström Publicerad 4 april 2022, kl 10:42
Person söker jobb på Arbetsförmedlingens hemsida.
Arbetsmarknaden för tjänstemän är stark just nu, med få inskrivna på TRR och många lediga jobb. Foto: Jessica Gow/TT.

Omställningsorganisationen TRR, som stöttar uppsagda tjänstemän i näringslivet, uppger att antalet nyinskrivna tjänstemän inte varit så låg för ett enskilt kvartal på 16 år. Under perioden januari-mars ansökte 1 838 personer om omställningsstöd, vilket kan jämföras med 4 188 personer under första kvartalet 2021.

Det här är en indikation på att arbetsmarknaden för tjänstemän i Sverige är stark, trots en orolig omvärld.

– Vi har inte sett så låga inflöden av tjänstemän på flera år, vilket indikerar en stabiliserad arbetsmarknad. Extra glädjande är att det är fler som hittar nya positiva lösningar än som söker stöd hos oss. Det är tydligt att pandemins påverkan på den svenska arbetsmarknaden nu tydligt mattats av och än ser vi hos TRR inga stora effekter av kriget i Ukraina men vi följer mycket noggrant utvecklingen, säger Johan Lagerhäll, tf vd på Trygghetsrådet TRR, i ett pressmeddelande.

En annan positiv utveckling är att antalet inskrivna hos TRR var 5 353 vid kvartalets slut. Det är en minskning med mer än hälften jämfört med samma period förra året.

Många lediga jobb

För personer som söker tjänstemannayrken finns det gott om jobb i dagsläget. Enligt Arbetsförmedlingens siffror, som Unionen bearbetat, har antalet lediga tjänstemannajobb ökat från 60 000 till 95 000 på fem månader.

  Vi har en stark arbetsmarknad just nu, men jag blev ändå förvånad över att så många jobb tillkommit på bara några få månader, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl i ett pressmeddelande.

Unionen har sammanställt en lista över de vanligaste lediga jobben. Den stora merparten av dem – 16 av 20 – kräver högskolekompetens. Enligt Katarina Lundahl måste Sverige arbeta aktivt med att lösa bristen på kompetens.

– För att redan yrkesverksamma ska kunna ta sig vidare i karriären måste arbetsgivarna satsa mer på att kompetensutveckla sina egna medarbetare. Och politikerna måste se till att utbildningsutbudet på högskolor och universitet blir bättre, säger Katarina Lundahl.

Unionens lista över lediga jobb

Här är topplistan över flest lediga tjänstemannajobb. Listan visar vakanser hos Arbetsförmedlingen i februari 2022. Siffran i parantes avser antal vakanser.

1. Företagssäljare (14 495)

2. Grundutbildade sjuksköterskor (9 911)

3. Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl. (6 710)

4. Telefonförsäljare m.fl. (4 328)

5. Kundtjänstpersonal (4 118)

6. Grundskollärare (2 542)

7. Behandlingsassistenter och socialpedagoger m.fl. (1 835)

8. Ingenjörer och tekniker inom elektroteknik (1 502)

9. Övriga kontorsassistenter och sekreterare (1 438)

10. Personal- och HR-specialister (1 437)

11. Marknadsanalytiker och marknadsförare m.fl. (1 288)

12. Ingenjörer och tekniker inom maskinteknik (1 130)

13. Socialsekreterare (1 057)

14. Civilingenjörsyrken inom maskinteknik (1 037)

15. Specialistläkare (943)

16. Förskollärare (934)

17. Medicinska sekreterare, vårdadministratörer m.fl. (846)            

18. Systemanalytiker och IT-arkitekter m.fl. (839)

19. Planerare och utredare m.fl. (775)

20. Drifttekniker, IT (769)

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.