Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Unionen välkomnar nya SAS-ägare

Air France-KLM går in som ny storägare i SAS. Ett besked som välkomnas av Tommy Nilsson, Unionens representant i bolagsstyrelsen.
 – Detta är ett sätt att säkra jobben, säger han.
Ola Rennstam Publicerad 4 oktober 2023, kl 12:15
SAS-flygplan på landningsbana
SAS nya storägare kommer att säkra jobben på flygbolaget, tror Unionens representant i bolagsstyrelsen. Johan Nilsson/TT

Flygbolaget SAS har haft ekonomiska bekymmer under lång tid och framtiden för bolaget har varit oviss. Under tisdagskvällen kom nyheten att ett konsortium med bland andra europeiska flygbolaget Air France-KLM går in som nya storägare.

Den danska staten blir kvar som ägare och utökar sin ägarandel medan den svenska staten, som i dag är den största ägaren, inte är intresserad av att gå in med mer pengar. Sammanlagt rör det sig om 13 miljarder nya kronor som skjuts till.

Lättnad hos Unionenklubben

Tommy Nilsson, klubbordförande för SAS Tjänstemannaförening och ledamot av SAS bolagsstyrelse är lättad efter beskedet.

Tommy Nilsson
Foto: SAS

 –  Jag känner mig positiv att vi nått så här långt. Det har varit en turbulent och intensiv period och det är skönt att ha nått den här milstolpen att nu ha potentiella nya ägare, säger han. 

– Alternativet att inte få nya ägare, som är villiga att satsa på bolaget, skulle bara innebär en sak: att vi försvinner.

Ser du som facklig representant någon risk att jobben hamnar i Amsterdam nu?

Det inte det som är kommunicerat eller arbetshypotesen. Så nej, jag kan inte se den risken so far. Ambitionen är att SAS ska kunna leva vidare.

Jag har inte hunnit prata med min styrelse eller några medlemmar. Men jag upplever ingen storm av oro eller liknande. Det finns ingenting som indikerar att man behöver vara orolig för sitt jobb eller sin arbetsplats, tvärtom. Detta är ett sätt att säkra jobben.

Tommy Nilsson anser att processen har hanterat på bra sätt av ledningen.

 Det ska vara transparens i en bolagsstyrelse och det tycker jag att det har varit. Det har funnits möjlighet för oss arbetstagarrepresentanter att ställa frågor.

Besparingspaket fortsätter enligt plan

Den omfattande besparingsplanen, SAS forward, löper vidare som planerat och det har enligt Tommy Nilsson varit en förutsättning för att bolaget ska få nya investerare.

Flygbolaget har sedan en tidigare en ansökan om konkursskydd i amerikansk domstol, en så kallad Chapter 11, som även den ligger kvar. De nya investerarna måste nu godkännas av både EU och amerikansk domstol.

Inom kort kommer SAS Tjänstemannaklubb att skicka ut information till medlemmarna.

 Om man har frågor och vill prata mer om det här är man alltid välkommen att kontakta oss i styrelsen. Den dörren står alltid öppen och så även i det här fallet, säger Tommy Nilsson.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.