Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Arbetsmiljö styr tidpunkt för pension

Arbetsmiljön har stor betydelse för när vi räknar med att gå i pension. Höga krav och bristande möjligheter att påverka arbetssituationen är faktorer som gör att vi planerar att sluta arbeta tidigare, enligt en ny studie.
Ola Rennstam Publicerad 30 oktober 2014, kl 10:42
Fredrik Beskow
Ellinor Ivarssons magisteruppsats om sambandet mellan arbetsmiljö och pensionuttag har belöntas med Prevents och AFA Försäkringars uppsatsstipendium. Fredrik Beskow

Vi lever allt längre och för att pensionssystemet inte ska haverera vill politikerna att vi ska arbeta längre upp i åldrarna, på sikt kanske ända till 75 års ålder. Men vill vi det? Många på dagens arbetsmarknad har svårt att se hur de ens ska orka arbeta till 65. Arbetsmiljön tycks hur som helst spela större roll för hur länge vi kan tänka oss att arbeta än vad man tidigare trott. Det visar en magisteruppsats från Linnéuniversitet som studerat sambandet mellan arbetsmiljö och vår självskattade pensionsålder.

– Om målet är att ha kvar folk i arbete längre måste man se till att anpassa arbetsmiljön och villkoren, kanske göra det möjligt för äldre att gå ner i tid eller få andra arbetsuppgifter. Det är viktigt med en bra arbetsmiljö i slutet av arbetslivet för att orka psykiskt, säger Ellinor Ivarsson, som skrivit uppsatsen som nyligen belönades med Prevents och AFA Försäkrings uppsatsstipendium på 15 000 kronor.

Studien visar att en bra arbetsmiljö kan senarelägga pensionen, och tvärtom. Personer som inte kan påverka sin arbetssituation och har höga krav i arbetet tror att de kommer att gå i pension tidigare än andra. Ett fysiskt tungt arbete och att utsättas för stress har också negativ inverkan på den självskattade pensionsavgången. Att däremot trivas på jobbet, ha kontroll över sitt arbete och ha tid för familj och vänner är faktorer som gör att man tror sig kunna arbeta fram till ordinarie pensionsålder. Det gäller också social kontakt, ett resultat som förvånade Ellinor Ivarsson något.

– Ja, tidigare studier har visat att personer i typiska kontaktyrken går i pension tidigt och det skulle kunna bero just på den sociala kontakten med människor. Min studie visar precis tvärtom att gruppen med social kontakt med kunder och klienter i högre utsträckning än andra kan tänka sig att jobba till 65. Det är alltså inte den sociala kontakten i sig som påverkar det tidiga pensionsbeslutet, utan andra arbetsmiljöfaktorer som exempelvis hög arbetsbelastning, säger hon.

Studie bygger på data från Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöundersökningar. Personerna som tillfrågats om de kan tänka sig att arbeta i sitt nuvarande yrke till 65 år har varit mellan 50 och 64 år.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.