Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Inhyrda känner lägre tillit

Inhyrd personal känner sämre tillit än direktanställda. Det gäller både förtroendet för kollegor och för andra människor. Men tilliten kan förbättras med hjälp av kompetensutveckling, visar ny forskning.
Linnea Andersson Publicerad 9 april 2015, kl 11:23
ANDERS WIKLUND / TT
Det är lägre sannolikhet att bemanningsanställda känner stark tillit till sina kollegor än direktanställda. ANDERS WIKLUND / TT

Managementforskning har tidigare kommit fram till att personal som inte är anställd av organisationen där de jobbar, är svårare att reglera och kontrollera för arbetsgivare. Forskningen har utgått ifrån att människor som känner förtroende för varandra har lättare att samarbeta och föreslagit att tillit därför ska användas som ett kontrollredskap. Men en ny avhandling i sociologi, som studerat vilka förutsättningar inhyrd personal har att utveckla tillit, ifrågasätter den idén.

Resultaten visar att bemanningsanställda skiljer sig åt från direktanställd personal när det gäller såväl tillit till jobbarkompisar som till andra människor i samhället. Dessutom finns det ett samband mellan upplevelsen av att ofrivilligt arbeta som inhyrd personal och att känna lägre förtroende för organisationen där man är inhyrd. Förtroendet kan dock öka med hjälp av kompetensutveckling i arbetet.

Att den bristfälliga tilliten skulle bero på att bemanningsanställda känner sig utanför den sociala gemenskapen verkar inte vara fallet. Det går åtminstone inte att konstatera att den inhyrda personalen känner sig mer isolerad från det sociala sammanhanget än vad den direktanställda personalen gör.

Läs hela avhandlingen Delad tillit: studier av personalinhyrning, av Sven Svensson vid Mittuniversitetet.

Arbetsmiljö

Skanska stänger kontor under Eurovision

Byggbolaget Skanska stänger sitt kontor i Malmö under Eurovision. Säkerhetsläget och avspärrningar gör att personalen tvingas jobba på distans.
– Om det skulle hända något är det bra att så få människor som möjligt är på plats, säger Nils-Erik Nilsson, ordförande för Unionens riksklubb på Skanska.
David Österberg Publicerad 7 maj 2024, kl 11:32
Oro inför Eurovision. Byggbolaget Skanska stänger sitt kontor i Malmö under Eurovision. Säkerhetsläget och avspärrningar gör att personalen tvingas jobba på distans.
Byggbolaget Skanska stänger sitt kontor i Malmö under Eurovision. Säkerhetsläget och avspärrningar gör att personalen tvingas jobba på distans. Foto: Johan Nilsson/TT.

Eurovision-veckan har dragit i gång i Malmö. För eurovisionfans och malmöbor väntar sång och dans i Eurovision village innan veckan avslutas på Malmö arena till helgen. Totalt räknar arrangörerna med att 100 000 personer på olika sätt deltar i evenemanget.

Men mot arrangemanget finns flera säkerhetshot. Bland dem finns risken för terrorattentat och urartade demonstrationer mot att Israel deltar i Eurovision. Det förhöjda säkerhetsläget har lett till att delar av Malmö har spärrats av och flera kontor i närheten av Malmö arena håller stängt under veckan. Ett av dem är byggbolaget Skanskas.

– Anledningen är dels risken för att något inträffar, dels att det är omständligt att ta sig dit. Om det händer något är det ju bra att så få människor som möjligt är på plats, säger Nils-Erik Nilsson, ordförande för Unionens riksklubb på Skanska.

Parkeringshus nära arenan har spärrats av

Han tror inte att det stängda kontoret ger medlemmarna några större problem.

– Efter pandemin är vi ju vana vid att arbeta på distans. Men är det så att man verkligen behöver arbeta från kontoret så får man det, men det är nog ingen intresserad av, för det är väldigt besvärligt att ta sig dit nu. De har bland annat stängt det stora parkeringshuset där vi har fasta platser under veckan. Det är också krångligt att gå ut och äta lunch i området.

Skanska har flera kontor i Skåne, men medarbetarna samlas ofta på det största kontoret i Malmö.

– Men de flesta av oss lät bli att åka dit redan förra veckan. Då började avspärrningarna märkas och polisen gjorde ronderingar med bombhundar.