Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Orättvisa på jobbet kan göra dig sjuk

Att din fjäskande kollega får högre lön än dig i årets lönerevision kan göra dig sjuk. Det visar en ny avhandling i psykologi som studerat hur känslan av rättvisa påverkar anställda.
Johanna Rovira Publicerad 14 april 2015, kl 14:18
Colourbox
Att känna sig orättvist behandlad på jobbet kan leda till både fysiska och psykiska besvär. Colourbox

Det finns forskning som visar att du maskar mer om du upplever dig orättvist behandlad på jobbet.  Men Constanze Eib, nybliven doktor i psykologi vid Stockholms universitet, har med sin avhandling visat att känslan av orättvisa också kan ha en menlig inverkan på din hälsa.

- Känner man sig orättvist behandlad har man svårare att släppa tankarna på jobbet. Man grubblar mer och upplever ofta att man inte kan påverka situationen. Det kan leda till både fysiska och psykiska besvär, säger Constanze Eib.

Men att vara en rättvis chef är inte alltid lätt, konstaterar Constanze Eib, som även studerat hur chefers rättvisebeteende påverkar deras hälsa. En av hennes slutsaster är att chefer som anser att det är deras moraliska ansvar att vara rättvisa också beter sig mer rättvist.

- Rättvisa kan vara att behandla alla lika, men det kan också vara att behandla anställda utifrån deras behov. Att förklara varför vissa anställda får vissa fördelar och sedan vara konsekvent är mycket viktigare än att faktiskt dra alla över en kam, säger Constanze Eib.

Ebba Adielsson, producent för Eurovision Song Contest i Malmö.
Spänd men förväntansfull. Så beskriver Ebba Adielsson, producent för Eurovision Song Contest 2024 i Malmö, stämningsläget inför musiktävlingen. Foro: Peter Knutson.

Vad var första känslan när Loreen vann Eurovision och Sverige skulle arrangera tävlingen 2024?

– Skräckblandad förtjusning. En förtjusning över att Loreen blev historisk som enda svensk och första kvinna att vinna tävlingen två gånger. Och över att Sverige vann för sjunde gången. Känslan var ”jättekul”, men också ”hur ska vi få ihop det på ett år?” Jag har aldrig jobbat med Eurovision men hört att när man tar över stafettpinnen brukar Eurovisionchefen säga ”you are already too late”.

Är du nervös?

– Jag är spänd inför uppdraget. Det finns en enorm förväntan på Sverige eftersom det blev så bra när vi producerade 2013 och 2016. Men jag är inte ensam. Det här är kanske det största grupparbetet som någonsin görs och jag har det absolut bästa teamet omkring mig. Personer med stor kompetens, flera har gjort det här tidigare. Jag kunde inte ha fått bättre medarbetare.

Vad är roligast med uppdraget?

– På SVT Nöje har jag varit övergripande programchef för ett 40-tal titlar. Nu får jag vara mer operativ för en enda gigantisk grej. Det är roligt, men också ett stort ansvar. Det är speciellt att få producera världens äldsta musiktävling som har funnits sedan 1956. Då handlade det mycket om att ena ett sargat Europa efter kriget. Det högre syftet med programmet finns kvar än i dag.

Vad är svårast?

– Att det är så ont om tid. Vi ska bygga en hel organisation och ta in många människor som ska hitta sin roll. Och det måste ske i rätt ordning, annars kan det bli en dominoeffekt. Dessutom ska vi hålla produktionen inom en rimlig budget.

Eurovision lär kosta 125 miljoner kronor – samtidigt ska SVT spara 200 miljoner.

– Summan kan slås ut över flera år och programmet ska sändas i väldigt många länder och ses av över 170 miljoner tittare. Det är kostsamt, men vi försöker hitta smarta och hållbara ekonomiska lösningar.

Ditt eget bästa Eurovisionminne?

– England i våras. På min ena sida hade jag Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson, på den andra en fotbollsspelare från Liverpool. Och så vinner Loreen!

EBBA ADIELSSON

GÖR: Exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest i Malmö 2024.

ÅLDER: 52.

KARRIÄR: Programchef på SVT Nöje sedan 2019, en roll hon tillfälligt klivit av inför Eurovision. Studier vid Lunds universitet och i New York. Jobbat i flera år som redaktör och producent på produktionsbolag som Strix och Jarowskij. Exekutiv producent på TV4 och SVT Nöje.

Arbetsmiljö

Skanska stänger kontor under Eurovision

David Österberg Publicerad 7 maj 2024, kl 11:32
Skanska stänger kontor under Eurovision
Oro inför Eurovision. Byggbolaget Skanska stänger sitt kontor i Malmö under Eurovision. Säkerhetsläget och avspärrningar gör att personalen tvingas jobba på distans.
Skanska stänger kontor under Eurovision